Dbamy o Wasze zdrowie - na czas zamknięcia siłowni wszystkie plany -30%! Szczególnie teraz ważne jest, by wzmacniać swój organizm! Trzymaj dietę i ćwicz w domu z naszymi planami. Skorzystaj z oferty

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Proste przepisy na smaczne niskowęglowodanowe desery

Proste przepisy  na smaczne niskowęglowodanowe desery
Stosowanie diety kojarzy się z jedzeniem niesmacznych produktów, monotonią i nudą na talerzu. Tymczasem, jakikolwiek cel nie przyświeca twoim żywieniowym wyborom, zawsze istnieje możliwość wkomponowania w jadłospis smacznego deseru, który uatrakcyjni Twoje dotychczasowe menu. Nawet jeżeli stosujesz dietę zakładającą ograniczone spożycie węglowodanów, nie musisz z tęsknotą spoglądać na pobliskie cukiernie czy lodziarnie. Możesz sam w prosty sposób wyczarować w kuchni wyjątkowe pyszności.

Lody truskawkowe

Banalnie proste w wykonaniu, niedrogie, ale jakże wspaniałe w smaku. Wystarczy 100g mrożonych truskawek lekko roztopić (wkładająć np. na 30s do kuchenki mikrofalowej), a następnie zmiksować lub ugnieść widelcem – nie trzeba robić tego bardzo dokładnie, gdyż kawałki owoców tylko dodadzą atrakcyjności. Do truskawek należy dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (lub nawet śmietany) oraz odrobinę słodziku (np. stewii). Po połączeniu truskawek z jogurtem lub śmietaną otrzymamy pyszny, kremowy deser gotowy do spożycia. Dodatkowo deser można posypać wiórkami kokosowymi, które sprawią, iż lody będą jeszcze smaczniejsze. Gdy już nam się znudzą lody truskawkowe (a będzie to zapewne nieprędko), można również wykonać na podstawie powyższego przepisu lody malinowe lub jagodowe.

Wartość odżywcza tak przygotowanych lodów ( w wersji ze  śmietaną 18%,  truskawkami i wiórkami kokosowymi)  wygląda następująco:

Węglowodany ogółem: 10g

Błonnik: 3g

Tłuszcz: 10g

Białko: 2g

Wartość kaloryczna:  około 130 kcal

Ciasteczka low-carb

Przygotowanie ciasteczek jest trochę bardziej pracochłonne niż w lodów truskawkowych, jednak z przepisem poradzi sobie każdy nawet najmniej wprawiony kucharz. Tym bardziej, że efekt końcowy, czyli smaczne miękkie ciasteczka stanowią idealny dodatek np. do popołudniowej kawy. Oto co będzie potrzebne do ich przygotowania (w ilości około 5-6 sztuk):

70g marchewki (surowej, ztartej na tarce o średnio-grubych oczkach)

8g siemienia lnianego (zmielonego)

20g wiórków kokosowych (zmielonych na pył)

20g orzechów włoskich (połowę mielimy na pył, drugą połowę drobno kruszymy)

1 jajko

Przyprawa do pierników (lub sam cynamon, imbir – wg uznania)

Szczypta proszku do pieczenia

Odrobina słodziku do pieczenia

1 łyżeczka masła klarowanego

1 łyżeczka smalcu

Przygotowanie:

Do startej marchewki  należy dodać orzechy, masło, smalec,  zmielone wiórki kokosowe, odrobinę słodziku,  szczyptę przypraw oraz proszku do pieczenia. Siemię lniane zalane niewielką ilością gorącej wody odstawiamy na chwilę (aż pojawią się charakterystyczne „gluty”), a następnie dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. W  międzyczasie można włączyć piekarnik i rozgrzać go do temp. 180 stopni. Białko jaja oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywno, natomiast żółtko dodajemy do pozostałych składników. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, do masy przekładamy ubitą pianę i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy łyżką ciasto i formujemy płaskie ciasteczka. Należy je piec przez około 20 minut.

Wartość odżywcza w ten sposób przygotowanych ciasteczek:

Węglowodany ogółem: 11 g

Błonnik: 5 g

Tłuszcz: 34g

Białko: 12g

Wartość kaloryczna:  około 370 kcal

Kokosowe naleśniki z musem owocowym i jogurtem naturalnym

Mało kto nie lub naleśników – wszystkim niemal kojarzą się ze smakołykami z dzieciństwa. Można je również przygotować znacznie obniżając ilość węglowodanów i skonsumować jako pyszny deser. Do ich przygotowania, będziesz potrzebował:

3 jaja (należy oddzielić białka od żółtek)

Masło klarowane (niewielka ilość do smażenia)

20 g wiórków kokosowych (zmielonych na pył)

60g mrożonych truskawek

Odrobina słodziku do pieczenia

1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Przygotowanie:

Białka jaja należy ubić na sztywno, następnie dodać do nich roztrzepane żółtka oraz zmielone wiórki. Całość zamieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła usmażyć naleśniki, następnie złożyć je w trójkąty i położyć na talerzu. Jogurt naturalny połączyć ze słodzikiem, położyć na naleśnikach (tworząc „chmurkę”). Truskawki rozmrozić ( mogą być również świeże) zmiksować i polać naleśniki.

Wartość odżywcza naleśników wykonanych zgodnie z powyższą instrukcją:

Węglowodany ogółem: 13 g

Błonnik: 5 g

Tłuszcz: 35 g

Białko: 22 g

Wartość kaloryczna:  około 450 kcal

Podsumowanie

Odżywianie się zgodnie z założeniami diety nsikowęglowodanowej wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów. W jadłospis jak najbardziej można wkomponować powyższe przepisy, pamiętając oczywiście o jego odpowiednim zbilansowaniu.

 

 

W artykule mówimy o: Menu na sportowo

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę