Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Pryszcze, zaskórniki? Te produkty pomogą Ci z nimi wygrać!

Pryszcze, zaskórniki? Te produkty pomogą Ci z nimi wygrać!

PoTreningu

W przypadku cery problemowej, skłonnej do powstawania wyprysków skórnych należy zwracać szczególną uwagę na to co pojawia się na talerzu. Oprócz produktów, które są wybitnie niewskazane – czyli głównie wysoko przetworzone źródła cukrów oraz nabiał, istnieją pokarmy przyczyniające się w sposób istotny do poprawy kondycji skóry. Jeżeli na Twojej twarzy pojawiły się zaskórniki i pryszcze – nie panikuj, tylko dokonaj modyfikacji jadłospisu i uwzględnij niżej wymienione produkty żywnościowe! W ten sposób pomożesz nie tylko zwalczyć już istniejące zmiany, ale również możesz skutecznie zapobiec ich powstawaniu w przyszłości.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Po pierwsze: ryby morskie

Bardzo często spożycie ryb ogranicza się do zjedzenia w piątek, smażonej na głębokim oleju i panierowanej kostki filetowej lub mrożonej pangi. Czyli tak naprawdę zamiast wartościowego produktu bogatego w kwasy tłuszczowe omega 3 o działaniu przeciwzapalnym, organizm otrzymuje po prostu porcję kalorii pozbawionych towarzystwa ważnych z punktu widzenia zdrowia składników. Są przesłanki by sądzić, że osoby, którym zależy na kondycji skóry powinny skoncentrować się z jednej strony na ograniczeniu podaży kwasów tłuszczowych omega 6, a zwiększeniu ilości produktów bogatych w omega 3, takich właśnie jak tłuste ryby morskie. Nie bez znaczenia jest sposób obróbki termicznej – najlepszym rozwiązaniem jest parowanie bądź pieczenie. Zwłaszcza długotrwałe smażenie może się przyczynić do znacznych strat wartości odżywczych.

Po drugie: orzechy

Niedostateczna podaż składników mineralnych takich jak cynk i selen może przyczynić się do pojawienia się problemów skórnych. Dlatego warto włączyć do jadłospisu orzechy, takie jak np. włoskie, nerkowce, laskowe czy migdały. Wartość orzechów podnosi dodatkowo obecność witaminy E, która również posiada właściwości antyoksydacyjne i pomaga utrzymać skórę w dobrej formie. Odradzam jednak spożywania orzechów solonych i prażonych, a także zachęcam do wyeliminowania z jadłospisu orzeszków ziemnych, które stanowią źródło przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega 6 i związków zwanych lektynami, mogących negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu.

Po trzecie: awokado

Ten egzotyczny owoc stanowi bogate źródło witaminy E, dlatego też powinien pojawiać się regularnie na stołach osób doświadczających problemów z cerą. Wysoka zawartość błonnika pozwala obniżyć odpowiedź glukozową po spożyciu innych, towarzyszących mu w ramach posiłku pokarmów, co również ma istotne znaczenie. Oprócz tego awokado zawiera szereg związków mogących działać przeciwzapalnie. Co ciekawe awokado działa korzystnie  na skórę od wewnątrz jak i od zewnątrz – można przy jego użyciu przygotować okłady lub domowej roboty maseczkę.

Po czwarte: warzywa o intensywnych barwach

Warzywa o intensywnych kolorach (czerwone, zielone) to prawdziwe bogactwo witamin, antocyjanów i polifenoli – czyli składników, których skóra problemowa naprawdę potrzebuje. Uwzględnij zatem w swoim jadłospisie warzywa takie jak np.: brokuły, marchew, bakłażany, pomidory, buraki, etc. – i to w ilościach większych niż symboliczne. Nie należy zapominać o odpowiednim sposobie obróbki kulinarnej – najkorzystniejszą opcją jest spożywanie warzyw na surowo (jeżeli to możliwe), a także gotowanie na parze, ewentualnie gotowanie w wodzie, pieczenie w folii i duszenie.

Po piąte: zielona herbata

Zdrowotne korzyści wynikające z regularnej konsumpcji zielonej herbaty obejmują także pozytywny wpływ na kondycję skóry. Bogactwo związków o potencjale przeciwutleniającym i przeciwzapalnym  (katechiny EGCG) przemawia za tym aby uwzględnić 1-2 filiżanki tego naparu w codziennym jadłospisie. Nie należy zaprzepaścić potencjalnych walorów tego napoju dodatkiem cukru czy mleka. Warto też wystrzegać się gotowych, butelkowanych napojów opisanych jako zielona herbata, gdyż zazwyczaj są dosładzane lub zawierają tylko niewielki dodatek zielonej herbaty – tego typu produkty zaliczamy do „napojów kolorowych”, których raczej warto unikać.

Podsumowanie

Gdy posiadasz problemy z cerą i martwią cię pojawiające się pryszcze i zaskórniki – wiedz, że można z tym coś zrobić. Poważne wykwity trądzikowe muszą zostać przede wszystkim skonsultowane z lekarzem, jednak leczenie i profilaktyka powinny uwzględniać także odpowiednio przemyślane modyfikacje żywieniowe. Wymienione w niniejszym artykule produkty  żywnościowe pomogą Ci w walce o ładną i gładką cerę – należy pamiętać jednak iż powinny zostać wprowadzone do  menu na stałe i być spożywane regularnie.