Znaczenie diety w przypadku depresji i zaburzeń nastroju

Osoby zmagające się z depresją mogą złagodzić objawy choroby, zwracając większą uwagę na to, co pojawia się na ich talerzach. Jak wiadomo sposób odżywiania wpływa nie tylko na wygląd i estetykę sylwetki, ale także na kondycję zdrowotną – w tym również formę psychiczną, nastrój i samopoczucie.

Przeczytaj koniecznie:

Depresja sprzyja gromadzeniu tkanki w rejonie pasa

Jakościowy i ilościowy dobór pokarmów ma istotne znaczenie dla profilaktyki i leczenia wybranych dolegliwości wynikających z zaburzeń pracy układu nerwowego. Jakich produktów żywnościowych należy unikać a jakie bezwarunkowo powinny znaleźć się w jadłospisie? O czym należy pamiętać, aby nie nasilać już istniejących objawów choroby jaką jest depresja? Na te pytania postaram się pokrótce odpowiedzieć w niniejszym poradniku.

Podstawowy problem – zbyt niska podaż ważnych składników odżywczych

Prawda jest taka, że na dobrą sprawę mało kogo interesuje to w jaki sposób odżywia się chory na depresję. Zakłada się zazwyczaj dwa scenariusze: albo występują napady żarłoczności – dotyczące produktów bogatych w cukry rafinowane i tłuszcze albo wręcz przeciwnie – chory spożywa bardzo niewielkie ilości pokarmu co prowadzi do postępującego niedożywienia. Mało który lekarz zastanawia się natomiast nad kwestiami związanymi z prawidłowym odżywieniem pacjenta – a szkoda, bo wyniki badań naukowych wskazują na istnienie pewnej zależności pomiędzy depresją a niedoborami wybranych składników pokarmowych.

Niedobory protein

Okazuje się, że osoby cierpiące na depresję – podobnie jak osoby aktywne fizycznie, mają istotnie wyższe zapotrzebowanie na białko. Szczególnie niebezpieczne są niedobory dwóch niezbędnych aminokwasów -  tryptofanu i tyrozyny, które mogą pogłębiać objawy depresji, gdyż upośledzają produkcję ważnych neuroprzekaźników oraz nasilają i przedłużają aktywność hormonu stresu – kortyzolu. Skutki tego typu zaburzeń są często maskowane podażą dodatkowych ilości węglowodanów, co jednak stanowi jedynie działanie doraźne, nie rozwiązujące istoty problemu. Dlatego tak ważne jest aby jadłospis osoby cierpiącej na depresję był prawidłowo zbilansowany pod względem zawartości dobrego jakościowo białka, a także przy okazji - by uwzględniał wartościowe źródła węglowodanów (do tych ostatnich z całą pewnością nie zalicza się słodkości i wysoko przetworzonych produktów zbożowych).

Deficyt kwasów tłuszczowych omega 3

Inną prawidłowością zaobserwowaną przez naukowców, ważną z punktu widzenia osób chorych na depresję, jest nadmierne stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 (do których należy m.in. kwas arachidonowy) w mózgu. Jak pokazują badania naukowe, negatywne skutki nadmiernej kumulacji tych kwasów tłuszczowych mogą zostać zniwelowane przez zwiększenie podaży produktów będących źródłem kwasów tłuszczowych omega 3.  Do polecanych produktów. zasobnych w te tłuszcze należą przede wszystkim tłuste ryby morskie, wysokolinolenowy olej lniany, tran i niektóre algi. Do tego warto przeanalizować jadłospis osoby chorej pod kątem wyeliminowania lub ograniczenia spożycia żywieniowych źródeł kwasów omega 6 takich jak olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, orzeszki ziemne.  

Nadmiar kwasów tłuszczowych trans

Tłuszcze uwodornione zasobne w izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowią atrakcyjny surowiec dla przemysłu spożywczego – nie dość, że są tanie to dodatkowo charakteryzują się przedłużoną trwałością i nadają produktom żywnościowych pożądane cechy fizyczne. Jednak coraz liczniejsze badania wskazują, iż w przypadku ludzkiego organizmu nawet niewielkie dawki tłuszczów trans mogą wywoływać negatywne skutki zdrowotne – począwszy od pogorszenia kondycji układu krążenia po obniżenie kondycji psychicznej i nasilenie objawów depresji. Dlatego osoby zmagające się z zaburzeniami nastroju powinny definitywnie wyeliminować z jadłospisu wszelkie produkty będące źródłem izomerów trans takich jak margaryny twarde, dania typu fast-food, słodycze i wiele innych.

Niedoceniana rola warzyw i owoców

Świeże owoce i warzywa powinny stanowić integralną część jadłospisu (nie tylko w przypadku osób cierpiących na depresję), ze względu na to, iż stanowią źródło cennych dla zdrowia składników, takich jak witaminy i składniki mineralne oraz związki fenolowe. Szczególne znaczenie w kontekście depresji posiadają: kwas foliowy, magnez, cynk, selen,  witamina c, wybrane flawonoidy i inne związki aktywne biologicznie. Dlatego osoby zmagające się z zaburzeniami nastroju i zniżkami formy powinny pamiętać o dodawaniu świeżych (najlepiej sezonowych) produktów pochodzenia roślinnego do każdego posiłku.

Podsumowanie

Depresja jest niezwykle poważną i uciążliwą przypadłością, która w skrajnych przypadkach uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Decyzja o leczeniu powinna obejmować nie tylko kwestie dotyczące farmakoterapii czy psychoterapii, ale również dotyczyć spraw związanych z odżywianiem i zmianą trybu życia.