Cztery powody, dla których białko serwatkowe jest lepsze niż inne białka

Wybór najlepszej odżywki białkowej dla większości osób stanowi zazwyczaj spory problem. Na rynku dostępnych jest bowiem niezliczona ilość preparatów o różnym składzie surowcowym i wszystkie wydają się posiadać wyjątkowe zalety. Warto jednak wiedzieć, że tak ostatnio modne, innowacyjne formuły i unikalne mieszanki różnych rodzajów protein nie dorównują białkom serwatkowym nie tylko smakiem i rozpuszczalnością, ale także innymi ważnymi właściwościami. Poniżej lista powodów, dla których warto przedkładać odżywki proteinowe oparte na serwatce ponad inne preparaty białkowe.

Przeczytaj koniecznie:

Serwatka w proszku a białko serwatkowe-nie pomyl tego!

Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych

Wszystkie białka , które spożywamy składają się z cząstek elementarnych, czyli aminokwasów. Owe aminokwasy uwalniane są przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym, wchłaniane a następnie ulegają metabolizmowi w wątrobie i innych narządach i tkankach. Poszczególne aminokwasy różnią się pomiędzy sobą właściwościami. Niektóre z nich np. mogą być syntetyzowane przez ludzki organizm (i nazwane są endogennymi) inne – nie, tak więc muszą być przyjmowane z pokarmem (te zwane są egzogennymi). Nic wiec dziwnego, że uznaje się, iż kluczowa jest podaż właśnie tych drugich aminokwasów, a produkty szczególnie w nie zasobne uznaje sięga bardziej wartościowe.  Zawartość aminokwasów egzogennych w proteinach serwatkowych jest ponadprzeciętnie wysoka, co sprawia, że odżywki oparte na tych komponentach białkowych stanowią niezwykle wartościowe uzupełnienie diety w sposób bardziej wydajny wspierając rozwój tkanki mięśniowej.

Wysoka zawartość BCAA

Jak przed chwilą wspomniałem, spośród wszystkich aminokwasów najważniejsze dla nas są aminokwasy zwane egzogennymi, czyli takie, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Wśród aminokwasów egzogennych jednak wyróżnić należy jeszcze trzy o szczególnym znaczeniu dla ogólnie pojętej formy sportowej. Są to tzw. BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach alifatycznych – bocznych, do których zaliczamy leucynę, izoleucynę i waliny. Wyróżniają się one nie tylko specyficzną budową, ale także tym że metabolizowane są nie w wątrobie ale w tkance mięśniowej, oraz tym, że wpływają na aktywność enzymów uczestniczących w syntezie białek mięśniowych. Białko serwatkowe jest niezwykle bogatym źródłem aminokwasów rozgałęzionych, a zwłaszcza najważniejszego z nich czyli leucyny. W zasadzie żadne inne komponenty proteinowe (ani białka kazeinowe, ani sojowe, ani wołowe, pszeniczne ich mieszanki czy jakiekolwiek inne) nie są tak obfitym źródłem BCAA jak WPC, WPI i WPH.

Lekkostrawne, nie obciąża przewodu pokarmowego i powoduje lepszą odpowiedź anaboliczną

Białko serwatkowe ma także ten walor, że nie obciąża przewodu pokarmowego, nie zalega na żołądku, trawione jest szybko i sprawnie. Po pierwsze ma to znaczenie dla ogólnie pojętego komfortu trawienia – ten walor jest niezwykle istotny zwłaszcza gdy spożywamy dużo pokarmu i dużo białka, np. w okresie budowania masy mięśniowej. Po drugie lekkostrawność związana jest z szybkością absorpcji aminokwasów i odpowiedzią hormonalną organizmu na spożycie białka. Po porcji WPC lub WPI aminokwasy w krwiobiegu pojawiają się szybciej  niż po spożyciu innych białek, dzięki czemu procesy naprawcze w obrębie tkanki mięśniowej również mogą rozpocząć się prędzej. Co więcej, hormonalna odpowiedź anaboliczna ze strony organizmu również jest bardziej gwałtowna, co pozwala wytworzyć lepsze środowisko do rozbudowy tkanki mięśniowej. Są to walory, które nie sposób przecenić.

Smaczniejsze i lepiej rozpuszczalne od innych białek

Każdy kto miał okazję porównywać rozpuszczalność i smak różnych preparatów proteinowych wie, że te oparte na proteinach serwatkowych wypadają pod tymi względami lepiej niż inne białka, zwłaszcza te zawierające komponenty pochodzenia roślinnego. Oczywiście można się upierać, że odżywki winny nie tyle smakować co po prostu działać, warto jednak od razu dodać, że preparaty serwatkowe posiadają oba walory, czyli nie tylko, że w sposób wszechstronny wspomagają pracę nad formą sportowa, to także są przyjemne dla naszych kubków smakowych i dobrze się rozpuszczają. Właściwości organoleptyczne odżywek mogą wpływać w pewnym stopniu na przyswajalność zawartych w nich składników oraz poszerzać ich walory użyteczne. Przykładowo, deser przygotowany ze smacznej odżywki może stanowić satysfakcjonującą alternatywę dla słodyczy, ten otrzymany z niesmacznej – niestety już nie…

Podsumowanie

Odżywki oparte na proteinach serwatkowych stanowią bezkonkurencyjne rozwiązanie jeśli chodzi o uzupełnienie diety w białko. W porównaniu do innych preparatów opartych m.in. na komponentach kazeinowych, wołowych, jajecznych, sojowych czy pszenicznych wyróżniają się wyższą zawartością aminokwasów egzogennych (w tym BCAA) oraz lepszą rozpuszczalnością i przyjemniejszym smakiem. Jedyną wadą odżywek serwatkowych jest sukcesywnie rosnąca cena.  Warto jednak wydać trochę więcej w zamian za produkt o wyższej jakości.