Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Interesujące właściwości herbaty ulung

Interesujące właściwości herbaty ulung

PoTreningu

O tym, że zielona herbata jest napojem o właściwościach prozdrowotnych wiadomo od dawna. Badania naukowe wskazują, że regularna jej konsumpcja zmniejszać może ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się też o wyjątkowych walorach herbaty czarnej, która również zawiera bioaktywne związki o korzystnym wpływie na nasz organizm - inne jednak od tych występujących w jej zielonej kuzynce. Warto wiedzieć, że istnieje także herbata łącząca w sobie zalety herbaty zielonej i herbaty czarnej. Z niewiadomych powodów mówi i pisze się o niej niewiele, pomimo że może ona stanowić znakomite uzupełnienie diety w biologicznie czynne substancje o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

O jaką herbatę chodzi?

Mowa oczywiście o herbacie ulung (oolong), należącej do herbat półfermentowanych, pochodzącej z Chin i Tajwanu. Ulung ze względu zawiera te same bioaktywne związki, które obecne są w herbatach zielonych, a dodatkowo zasobna jest też w substancje będące efektem procesu wstępnej fermentacji podobne do tych występujących w herbatach czarnych. Dzięki temu napar z niej otrzymany posiada dość szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, mających potwierdzenie w wynikach badań naukowych, zarówno eksperymentalnych jak i obserwacyjnych.

Mniejsze ryzyko chorób układu krążenia

Dane epidemiologiczne wskazują, że osoby regularnie pijące herbatę ulung, herbatę czarną lub herbatę zieloną cieszą się lepszą kondycją układu sercowo-naczyniowego niż jednostki unikające tych napojów [1]. Co więcej, w innym badaniu zaobserwowano, że bioaktywne związki zawarte w herbacie ulung działają ochronnie również w przypadku osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia [2]. Efekt ten powiązany jest z obniżeniem poziomu „złego” cholesterolu (czyli lipoprotein o niskiej gęstości – LDL) oraz zwiększeniem poziomu adiponektyny.

Szczuplejsza sylwetka

Dość dużo mówi się o odchudzających właściwościach herbaty zielonej. Tymczasem proces spalania tkanki tłuszczowej wydatnie wspomagać może także herbata ulung. Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone z udziałem ponad 100 ochotników ze stwierdzoną nadwagą i otyłością, które wykazały iż regularna konsumpcja herbaty ulung usprawnia metabolizm lipidów i wspiera redukcję nadmiernej masy ciała [3]. W innym z eksperymentów zaobserwowano, że herbata ulung może zwiększać spalanie tłuszczu średnio o 12%  [4]!

Lepsza kontrola glikemii

Zaburzenia gospodarki insulinowo-glukozowej prowadzą do wielu negatywnych skutków metabolicznych i przyczyniać się mogą do rozwoju chorób takich jak miażdżyca i cukrzyca. W przypadku stwierdzonej cukrzycy właściwa kontrola glikemii jest kwestią najwyższej wagi, w związku z tym nierzadko zachodzi konieczność podawania leków wpływających na ten parametr fizjologiczny. W badaniach naukowych zaobserwowano, że regularna konsumpcja dużych ilości naparu z herbaty ulung (1,5 litra), wyraźnie pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi [5].

Podsumowanie

Istnieją przynajmniej trzy dobre powodu ku temu, by włączyć do diety herbaty półfermentowane takie jak ulung. Związki zawarte w naparach z nich przyrządzonych korzystnie wpływają na ogólnie pojęte zdrowie metaboliczne, wspomagają funkcjonowanie gospodarki lipidowej i glukozowo-insulinowej oraz mogą przyspieszać spalanie tłuszczu.


Źródła: [1]. Mineharu Y1, Koizumi A, Wada Y, et al. Coffee, green tea, black tea and oolong tea consumption and risk of mortality from cardiovascular disease in Japanese men and women. J Epidemiol Community Health. 2011 Mar;65(3):230-40. doi: 10.1136/jech.2009.097311. Epub 2009 Dec 8. [2]. Shimada K1, Kawarabayashi T, Tanaka A, et al. Oolong tea increases plasma adiponectin levels and low-density lipoprotein particle size in patients with coronary artery disease. Diabetes Res Clin Pract. 2004 Sep;65(3):227-34. [3]. He RR1, Chen L, Lin BH, et al. Beneficial effects of oolong tea consumption on diet-induced overweight and obese subjects. Chin J Integr Med. 2009 Feb;15(1):34-41. doi: 10.1007/s11655-009-0034-8. Epub 2009 Mar 7. [4]. Rumpler W, Seale J, Clevidence B, et al. Oolong tea increases metabolic rate and fat oxidation in men, J Nutr. 2001 Nov;131(11):2848-52. [5]. Hosoda K1, Wang MF, Liao ML, et al. Antihyperglycemic effect of oolong tea in type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Jun;26(6):1714-8.


W artykule mówimy o: Zdrowie