Interesujące właściwości herbaty ulung

O tym, że zielona herbata jest napojem o właściwościach prozdrowotnych wiadomo od dawna. Badania naukowe wskazują, że regularna jej konsumpcja zmniejszać może ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się też o wyjątkowych walorach herbaty czarnej, która również zawiera bioaktywne związki o korzystnym wpływie na nasz organizm - inne jednak od tych występujących w jej zielonej kuzynce. Warto wiedzieć, że istnieje także herbata łącząca w sobie zalety herbaty zielonej i herbaty czarnej. Z niewiadomych powodów mówi i pisze się o niej niewiele, pomimo że może ona stanowić znakomite uzupełnienie diety w biologicznie czynne substancje o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

Przeczytaj koniecznie:

Filiżanka herbaty pomoże uporać Ci się ze stresem!

O jaką herbatę chodzi?

Mowa oczywiście o herbacie ulung (oolong), należącej do herbat półfermentowanych, pochodzącej z Chin i Tajwanu. Ulung ze względu zawiera te same bioaktywne związki, które obecne są w herbatach zielonych, a dodatkowo zasobna jest też w substancje będące efektem procesu wstępnej fermentacji podobne do tych występujących w herbatach czarnych. Dzięki temu napar z niej otrzymany posiada dość szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, mających potwierdzenie w wynikach badań naukowych, zarówno eksperymentalnych jak i obserwacyjnych.

Mniejsze ryzyko chorób układu krążenia

Dane epidemiologiczne wskazują, że osoby regularnie pijące herbatę ulung, herbatę czarną lub herbatę zieloną cieszą się lepszą kondycją układu sercowo-naczyniowego niż jednostki unikające tych napojów [1]. Co więcej, w innym badaniu zaobserwowano, że bioaktywne związki zawarte w herbacie ulung działają ochronnie również w przypadku osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia [2]. Efekt ten powiązany jest z obniżeniem poziomu „złego” cholesterolu (czyli lipoprotein o niskiej gęstości – LDL) oraz zwiększeniem poziomu adiponektyny.

Szczuplejsza sylwetka

Dość dużo mówi się o odchudzających właściwościach herbaty zielonej. Tymczasem proces spalania tkanki tłuszczowej wydatnie wspomagać może także herbata ulung. Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone z udziałem ponad 100 ochotników ze stwierdzoną nadwagą i otyłością, które wykazały iż regularna konsumpcja herbaty ulung usprawnia metabolizm lipidów i wspiera redukcję nadmiernej masy ciała [3]. W innym z eksperymentów zaobserwowano, że herbata ulung może zwiększać spalanie tłuszczu średnio o 12%  [4]!

Lepsza kontrola glikemii

Zaburzenia gospodarki insulinowo-glukozowej prowadzą do wielu negatywnych skutków metabolicznych i przyczyniać się mogą do rozwoju chorób takich jak miażdżyca i cukrzyca. W przypadku stwierdzonej cukrzycy właściwa kontrola glikemii jest kwestią najwyższej wagi, w związku z tym nierzadko zachodzi konieczność podawania leków wpływających na ten parametr fizjologiczny. W badaniach naukowych zaobserwowano, że regularna konsumpcja dużych ilości naparu z herbaty ulung (1,5 litra), wyraźnie pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi [5].

Podsumowanie

Istnieją przynajmniej trzy dobre powodu ku temu, by włączyć do diety herbaty półfermentowane takie jak ulung. Związki zawarte w naparach z nich przyrządzonych korzystnie wpływają na ogólnie pojęte zdrowie metaboliczne, wspomagają funkcjonowanie gospodarki lipidowej i glukozowo-insulinowej oraz mogą przyspieszać spalanie tłuszczu.

Źródła: [1]. Mineharu Y1, Koizumi A, Wada Y, et al. Coffee, green tea, black tea and oolong tea consumption and risk of mortality from cardiovascular disease in Japanese men and women. J Epidemiol Community Health. 2011 Mar;65(3):230-40. doi: 10.1136/jech.2009.097311. Epub 2009 Dec 8. [2]. Shimada K1, Kawarabayashi T, Tanaka A, et al. Oolong tea increases plasma adiponectin levels and low-density lipoprotein particle size in patients with coronary artery disease. Diabetes Res Clin Pract. 2004 Sep;65(3):227-34. [3]. He RR1, Chen L, Lin BH, et al. Beneficial effects of oolong tea consumption on diet-induced overweight and obese subjects. Chin J Integr Med. 2009 Feb;15(1):34-41. doi: 10.1007/s11655-009-0034-8. Epub 2009 Mar 7. [4]. Rumpler W, Seale J, Clevidence B, et al. Oolong tea increases metabolic rate and fat oxidation in men, J Nutr. 2001 Nov;131(11):2848-52. [5]. Hosoda K1, Wang MF, Liao ML, et al. Antihyperglycemic effect of oolong tea in type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Jun;26(6):1714-8.