Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Potrawy z grilla – zdrowe czy nie?

Potrawy z grilla – zdrowe czy nie?

Faftaq

Weekend majowy to okres, który nieodłącznie kojarzy się z grillowaniem. Jest to więc dobry moment by zastanowić się nad tym, w jaki sposób spożywanie potraw z grilla wpływa na zdrowie i na pracę nad sylwetką. Czy odchudzając się bądź będąc „na diecie” można pozwolić sobie na grillowaną kiełbaskę lub kawałek karkówki?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Co mówią obiegowe teorie

Generalnie potrawy z grilla postrzegane są jako zdrowsza alternatywa dla potraw smażonych. Niektóre teorie zwracają uwagę, iż sam proces grillowania czyni potrawy „bardziej dietetycznymi”, co wynika z faktu, iż podczas obróbki termicznej zawarty w nich tłuszcz wycieka doprowadzając do obniżenia wartości energetycznej. Z drugiej strony można spotkać się też z opiniami, iż podczas grillowania wytwarzają się duże ilości toksycznych substancji o działaniu rakotwórczym, a objadanie się zasobnymi w nie potrawami jest poważną szkodą wyrządzaną własnemu zdrowiu. Czy obie teorie są prawdziwe?

Jak jest naprawdę?

Faktycznie przyznać trzeba, że podczas grillowania część zawartego w potrawach tłuszczu wytapia się i wylewa się na żarzące się węgle. Niestety faktem też jest, że wyciekający tłuszcz, pod wpływem wysokiej temperatury wydziela toksyczne związki, które unoszą się następnie wraz z dymem i osadzają na grillowanej kiełbasce czy karkówce. Co istotne nie jest to jeden szkodliwy związek, a cała ich gromada, z których szczególnie toksyczne okazują się takie jak: benzopiren (zaliczany do wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) czy heterocykliczne aminy aromatyczne powstające z białek (aminokwasów) i cukrów pod wpływem ekstremalnej obróbki termicznej. Co do benzopirenu, to warto wiedzieć, że jest on niezwykle silnym kancerogenem, wykazuje zdolność do uszkadzania DNA, wywołując przy tym niepożądane mutacje genowe i chromosomowe, których efektem jest – powstawanie i rozwój nowotworu. Podobnie działają też inne substancje powstające w czasie grillowania.

Czyli jednak trucizna?

To, że podczas grillowania powstawać mogą toksyczne substancje niekoniecznie oznacza, że z potraw grillowanych należy definitywnie zrezygnować. Warto natomiast zwrócić uwagę na to co i w jaki sposób poddajemy obróbce termicznej. Zupełnie czym innym jest bowiem konsumowanie zwęglonej „śląskiej”, a czym innym – ryby czy mięsa upieczonego na ruszcie w folii. O ile zwęgloną w szczerym ogniu kiełbasę można przyrównać do paczki wypalonych papierosów, o tyle kawałek upieczonego w folii łososia może stanowić wartościowy element zdrowej diety, składnik zbilansowanego posiłku.

Osobną kwestią jest „towarzystwo” w jakim spożywamy potrawy z grilla. I nie chodzi tutaj bynajmniej o to by akt konsumpcji odbywał się w otoczeniu potomków elity szlachty polskiej, a raczej o to, by uważać, na dodatki kulinarne. Paczka chipsów, słodzona cukrem cola, pajda chleba ze smalcem – to wszystko niestety może odcisnąć swoje piętno na zdrowiu i sylwetce. Lepiej wysilić się trochę i przygotować dobrą sałatkę warzywną, trochę razowego pieczywa,  bezkaloryczne płyny, a jeśli alkohol – to dobrej jakości i z umiarem.

Podsumowanie

To czy potrawy z grilla są korzystne dla zdrowia i sylwetki czy nie, ma charakter wysoce indywidualny i uzależnione jest od tego jakie produkty położymy na ruszcie i w jaki sposób się z nimi obejdziemy.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie