Co łączy kapustę, chrzan i rzeżuchę?

Kapusta, chrzan, rzeżucha, poza tym, że są warzywami, łączy jeszcze jeden dość istotny fakt. Mianowicie wszystkie wymienione (i jeszcze kilka innych, o których mowa będzie później) określane są mianem warzyw krzyżowych (czasami również warzyw kapustnych). Warto wiedzieć, że są one wyjątkowo bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz substancje fotochemiczne o właściwościach przeciwnowotworowych.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Do warzyw krzyżowych zalicza się:
 

  • brokuły

  • brukselkę

  • brukiew

  • chrzan

  • gorczycę

  • jarmuż

  • kalafior

  • kalarepę

  • kapusta

  • kapustę chińską (bok choy)

  • kapustę pekińską

  • rukiew wodną

  • rukola

  • rzepa

  • rzeżucha

  • rzodkiewka

  • rzodkiew japońska

  • tasznik

Choć ich smak jest specyficzny i nie wszystkim odpowiada (dominują przeciwnicy brukselki), to jednak istnieje wiele powodów przemawiających za tym, by włączyć wyżej wymienione warzywa do codziennego menu.

Mogą być pomocne w obniżeniu ryzyka zachorowania na raka

Wg informacji podawanych przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem konsumowanie warzyw krzyżowych może sprzyjać ochronie oraz zatrzymaniu wzrostu komórek nowotworowych guzów (m.in. w piersi, macicy, prostacie czy też wątrobie). Zawierają one m.in. sulforafan (fitozwiązek, który – jak podają badania – w największych ilościach występuje w kiełkach brokuła ), który wzmaga detoksykację organizmu.

Sprzyja redukcji wolnych rodników – zmniejsza stres oksydacyjny

Regularne spożywanie warzyw krzyżowych pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, czyli stan, w których dochodzi do zaburzeni równowagi pomiędzy antyoksydantami a utleniaczami (na ich korzyść).

Aby zachować jak największą ilość substancji fitochemicznych należałoby spożywać warzywa krzyżowe w formie surowej lub też krótko gotowane.

Bogactwo witamin i minerałów

Warzywa krzyżowe zdecydowanie wyróżniają się na tle innych pod względem bogactwa w składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że są doskonałym źródłem witaminy A, C, K, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, manganu, wapnia, potasu oraz selenu.

Zapewniają poczucie sytości - idealne dla osób na redukcji, walczących z nadprogramowymi kilogramami, zmniejszają ryzyko zaparć.

Przyrządzając posiłki warto - znając korzyści mogące płynąć z konsumpcji warzyw krzyżowych - uwzględnić je w jadłospisie.