Co Ty wiesz o odchudzaniu...? Wprowadzenie do tematu

Na temat tego jak powinna wyglądać skuteczna dieta odchudzająca krąży wiele sprzecznych niekiedy ze sobą teorii. Jedne sprowadzają kwestię pracy nad sylwetką jedynie do poziomu bilansu kalorycznego, inne nakazują eliminację wybranych rodzajów żywności bądź opierają się wprowadzeniu do diety „unikalnych” pokarmów, jeszcze inne koncentrują się na łączeniu i niełączeniu poszczególnych produktów. Wszystkie te założenia wydają się kryć w sobie pewną logikę, wszystkie mają swoich entuzjastów dowodzących własnymi życiorysami ich zasadności i skuteczności. Niemniej jednak, najczęściej zdarza się, że próby wprowadzenia ich w życie kończą się fiaskiem. Dlaczego tak się dzieje?

Przeczytaj koniecznie:

Co jeszcze warto wiedzieć żeby zostać posiadaczem "kaloryfera"

„Kolorowe diety” nie działają

Kapuściana, jogurtowa, kopenhaska, garstkowa, owsiankowa, niełączenia, zgodna z grupa krwi, zgodna z kolorem oczu, a nawet czekoladowa i alkoholowa… Jeśli ktoś chciałby policzyć wszystkie istniejące diety odchudzające, to znalazłby sobie naprawdę czasochłonne zajęcie. Pomysłów na to jak schudnąć są bowiem setki albo i tysiące. W praktyce jednak eksperymentowanie z wprowadzeniem ich założeń w życie nie prowadzi do wymarzonych efektów, a częściej staje się źródłem frustracji bądź tez niekiedy wręcz – problemów zdrowotnych. Dzieje się tak głównie dlatego, że diety te nie są odpowiednio dopasowane do potrzeb konkretnej osoby, nie biorą pod uwagę ani potrzeb ustrojowych ani też indywidualnych preferencji i możliwości. I tutaj tkwi sedno problemu. Osobna kwestia jest fakt, iż diety te często koncentrują się na kwestiach małoistotnych, takich jak łączenie bądź niełączenie ze sobą jakiś pokarmów czy spożywanie określonych rodzajów żywności o określonych godzinach

Nie trzeba być dietetykiem…

Jako specjalista zajmujący się odżywianiem powiem coś co może niektórych zaskoczy: tak naprawdę nie trzeba być dietetykiem by posiadać elementarną przynajmniej wiedzę na temat tego, jak należy się odżywiać by schudnąć. W rzeczywistości w zasadzie każdy czytelnik niniejszego opracowania ma pewien zasób informacji pozwalający mu odróżnić pokarmy mniej pożądane od bardziej wskazanych, charakteryzujących się wyższą wartością odżywczą i mniejszymi „właściwościami tuczącymi”. Wiedza ta nie zawsze jest kompletna, ale w większości wypadków wystarczyłaby do tego by odżywiać się zdrowiej i lepiej. Mimo to jednak rzadko kiedy się tak dzieje.

Związane jest to z tym, że gdzieś w głębi podświadomości czai się przekonanie, które mówi iż „odchudzanie” to zdecydowanie coś więcej niż się nam wydaje, że konieczne są specjalne, wymyślne zabiegi żywieniowe i ekstremalne wyrzeczenia. Proces redukcji tkanki tłuszczowej kojarzy się ze specjalną dietą, która z definicji nie może być „zwyczajna”, która nigdy nie składa się z prostych produktów „codziennego użytku”. Takie niepisane założenie już się utrwaliło i to właśnie ono popycha w ramiona wymyślnych rozwiązań żywieniowych, których w praktyce – trudno się trzymać. Tymczasem to właśnie możliwość realizacji założeń diety redukcyjnej jest kluczem do uzyskania pożądanego efektu. Im lepiej dopasowana będzie dieta do potrzeb indywidualnych danej osoby, tym większa jest szansa na powodzenie.

Jak naprawdę powinna wyglądać dieta odchudzająca?

Odchudzanie wcale nie polega na stosowaniu wymyślnych diet opierających się na konsumowaniu jedynie słusznych pokarmów, bądź też specjalnym ich łączeniu, bądź – rozkładaniu na określone pory dnia. Proces redukcji tkanki tłuszczowej sprowadza się do dwóch podstawowych aspektów:

  • jakościowego doboru pokarmów - tutaj kluczem jest oparcie codziennego menu na produktach nisko przetworzonych, o wysokiej wartości odżywczej i zdrowotnej, sycących,

  • ilościowego doboru produktów żywnościowych - kluczem do odchudzania jest ujemny bilans kaloryczny.

Oba wyżej wspomniane aspekty są bardzo ważne, przy czym jednocześnie istnieje pomiędzy nimi silne powiązanie.   Żeby to zrozumieć warto zwrócić uwagę na fakt, iż konieczne dla wywołania ubytku tkanki tłuszczowej zmniejszenie spożycia energii może wywoływać objawy kompensacyjne w postaci zwiększenia uczucia głodu, dlatego też komponując odchudzające menu należy postawić na pokarmy nisko przetworzone i pełnowartościowe, które charakteryzują się silnym potencjałem sycącym.To w jaki sposób będziemy owe produkty ze sobą łączyć, o jakich porach jeść, pomimo iż ma pewne znaczenie, to jest ono raczej drugoplanowe.

Więcej szczegółów na temat tego jak w prosty sposób skomponować odchudzające menu podam w kolejnej części niniejszego poradnika.

Co Ty wiesz o odchudzaniu? Wskazówki praktyczne