Zaskakująca moc cynamonu

Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, która z racji z swoich prozdrowotnych walorów cieszy się także dużym zainteresowaniem pośród naukowców. Ciągle odkrywane są nowe i zaskakujące właściwości tej aromatycznej przyprawy, niewątpliwie jedną z najbardziej interesujących jest jej wpływ na funkcjonowanie mózgu.

Przeczytaj koniecznie:

Jeśli coś słodkiego to tylko z cynamonem

Cynamon – przyprawa o długiej tradycji stosowania

Cynamon to jedna z najstarszych znanych przypraw. Od wieków stosowany jest w różnych kulturach zarówno jako przyprawa o naturalnych właściwościach konserwujących żywność, jak również jako środek wspomagający leczenie różnorodnych  dolegliwości, takich jak choćby infekcje bakteryjne czy choroby o podłożu zapalnym, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Co jeszcze warto wiedzieć o tej przyprawie? Tak naprawdę istnieją dwie odmiany cynamonu. Cynamon chiński Cinnamonum cynamon, pozyskiwany z kory zimnozielonych drzew rosnących w Indonezji oraz cynamon cejloński pozyskiwany z drzew Cinnamonum verum rosnących na Sri Lance. Jak wskazują analizy specjalistów, ten drugi charakteryzuje się wyższą jakością, czystszym i bardziej wyraźnym aromatem.

Cynamon i jego wpływ na mózg

Cynamon w organizmie człowieka ulega metabolizmowi do postaci … benzoesanu sodu, który skądinąd znany jest jako dodatek do żywności o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Przez FDA został również dopuszczony jako lek stosowany do leczenia wybranych metabolicznych schorzeń wątroby, związanych z hiperamonemią.

Do tej pory potwierdzono fakt, iż cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na insulinowrażliwość tkanek oraz na profil lipidowy krwi. Dodatkowo, raport opublikowany w naukowym czasopiśmie Journal of Neuroimmune Pharmacology, wskazuje, iż wzrost poziomu benzoesanu sodu w organizmie na skutek spożywania cynamonu powoduje wzrost poziomu czynników neutroficznych w mózgu. Czynniki te stymulują powstawanie nowych neuronów, a także zapobiegają degradacji już istniejących. Oba te aspekty są ważne w kontekście utrzymania mózgu i funkcji poznawczych w dobrej kondycji.

W ciągu ostatniej dekady pojawiło się także sporo badań wskazujących na rolę czynników neutroficznych w zapobieganiu i spowalnianiu objawów poważnych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson czy choroba Alzheimera. Przypuszcza się zatem, iż uwzględnienie cynamonu w jadłospisie może zmniejszać ryzyko występowania wybranych neurologicznych zaburzeń, zwłaszcza tych typowych dla starzejącego się organizmu. Warto również podkreślić, iż istnieją także badania wskazujące, że już sam zapach cynamonu działa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, poprawiając pamięć i wpływając na jakość funkcji poznawczych.

Podsumowanie

Cynamon jako przyprawa posiada wiele interesujących właściwości, ze względu na które warto stosować go w codziennym menu, chociażby jako dodatek do porannej owsianki czy kawy. Nie dość, że nadaje spożywanym potrawom niecodziennego orientalnego aromatu, to posiada szereg udokumentowanych właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu.