Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

W jaki sposób tłuszcze trans rujnują nasze zdrowie

W jaki sposób tłuszcze trans rujnują nasze zdrowie
Tadeusz Sowiński
Nie od dziś wiadomo, że izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych przemysłowego pochodzenia w sposób niekorzystny wpływają na nasze zdrowie. Zazwyczaj jednak aspekt ten poruszany jest w sposób fragmentaryczny, co w efekcie sprawia, że mało kto zdaje sobie sprawę jak rozległe mogą być szkody wywołane przez te tłuszcze. Tymczasem tak naprawdę izomery trans w zaburzają pracę licznych układów i narządów zwiększając ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

To warto wiedzieć o tłuszczach trans

Kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans, powstają głównie na skutek częściowego uwodornienia olejów roślinnych i mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Z technologicznego punktu widzenia, ich największymi walorami są:

  • stały stan skupienia w temperaturze pokojowej
  • odporność na działanie wysokiej temperatury,
  • niska cena.

Tłuszczów uwodornionych (utwardzonych) powszechnie używa się do wyrobu słodyczy, dań typu instant i innych wysoko przetworzonych artykułów spożywczych. Na domiar złego izomery trans powstają także podczas obróbki termicznej pokarmu z użyciem olejów roślinnych zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tak więc nawet jeśli na co dzień unikamy żywności zawierającej tłuszczów uwodornionych, to i tak poprzez smażenie w warunkach domowych np. na oleju słonecznikowym to dostarczamy organizmowi sporej dawki tych szkodliwych substancji.

Tłuszcze trans – skutki zdrowotne

Izomery trans w sposób wielokierunkowy przyczyniają się do pogorszenia kondycji zdrowotnej. Dostępne dane naukowe wskazują, iż tłuszcze te przyczyniają się do zwiększenia ryzyka rozwoju następujących przypadłości:

  • Choroby układu krążenia – regularna konsumpcja izomerów trans doprowadza do deregulacji mechanizmów odpowiedzialnych za funkcjonowanie gospodarki lipidowej. Objawia się to pogorszeniem stosunku LDL (lipoprotein o niskiej gęstości zwanych „złym cholesterolem”) do HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości zwanych dobrym cholesterolem), a także wzrostem aktywności białka C-reaktywnego będącego markerem stanu zapalnego. Wszystko to powiązane jest ze wzrostem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

  • Rak – wysokie spożycie izomerów trans podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W jednym z badań wykazano, że ich regularna konsumpcja może zwiększać szanse rozwoju raka piersi nawet o 75%. Temat wymaga głębszych i szerzej zakrojonych badań, niemniej już dostępne dane źródłowe wskazują, iż niekorzystna zależność może być daleko idąca.

  • Otyłość – spożycie kwasów tłuszczowych trans przemysłowego pochodzenia może być niezależnym czynnikiem rozwoju otyłości. Takie wnioski płyną z danych naukowych. W jednym z badań wykazano, iż sama obecność tych składników w diecie, przy braku zmian w kaloryczności może zwiększać ryzyko przyrostu nadmiernej masy ciała po nad 7% w ciągu sześciu lat!

  • Choroba Alzheimera – eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach wskazują, iż regularna konsumpcja produktów zasobnych w izomery trans przyczynia się do zaburzeń funkcjonowania mózgu. Efektem tego jest wzrost ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Materiałów z badań przeprowadzonych z udziałem ludzi jest ciągle niewiele, niemniej znaczna część specjalistów uważa, że związek przyczynowo-skutkowy jest niemal pewny.

  • Depresja – o potencjalnym wpływie izomerów trans na ryzyko rozwoju depresji mówi i pisze się ostatnio coraz więcej. Badania obserwacyjne wskazują, iż szanse na rozwój tej przypadłości, u osób spożywających znaczne ilości utwardzonych tłuszczów roślinnych są niemal o połowię wyższe niż u osób unikających tego typu pokarmów. Prawdopodobnie efekt ten związany jest z faktem, iż izomery trans wypierają kwasy omega 3 z błon komórek w obszarach mózgu odpowiedzialnych za nastrój i samopoczucie.

  • Cukrzyca – izomery trans, poprzez niekorzystny wpływ jaki wywierają na funkcjonowanie gospodarki insulinowo-glukozowej mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego. Zależność ta potęgowana jest przez ich właściwości prozapalne. Nie bez znaczenia jest też oddziaływanie izomerów trans na stan gospodarki lipidowej.

  • Zaburzenia płodności – efekt ten zauważalny jest przede wszystkim u kobiet (choć spekuluje się, iż u mężczyzn także może występować). Dane naukowe sugerują, że każdy wzrost udziału izomerów trans o 2% w dziennym bilansie kalorycznym zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń płodności o około 73%!

  • Udar - zależność pomiędzy występowaniem udaru niedokrwiennego mózgu a spożywaniem żywności będącej źródłem tłuszczów o konfiguracji trans został potwierdzony stosunkowo niedawno. W jednym z badań szczególnie zagrożoną występowaniem tego typu epizodów grupą osób okazały się być kobiety w okresie pomenopauzalnym. Dane naukowe wskazują, że u pań będących w tej grupie wiekowej, spożywanie średnio 6,1g kwasów tłuszczowych trans podnosi ryzyko występowanie udaru mózgu o niemal 40% (w porównaniu do kobiet spożywających około 2,2 g izomerów trans na dobę).

Podsumowanie

Jak widać lista możliwych skutków zdrowotnych wynikających z regularnej konsumpcji produktów będących źródłem izomerów trans jest długa i zatrważająca. Co najgorsze, wiele wskazuje na to, że potencjalnych konsekwencji może być o wiele dłuższa, póki co jednak brakuje namacalnych dowodów w przypadku przynajmniej kilku spekulowanych zależności. Zdecydowanie warto poświęcić swoją uwagę i czas na to by wyeliminować z codziennego menu wszystkie produkty zasobne w te szkodliwe składniki.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie Odchudzanie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę