Przekąski w diecie redukcyjnej – co warto wiedzieć?

Podjadanie pomiędzy posiłkami często niweczy plany ukierunkowane na redukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej – przede wszystkim dlatego, iż przyczynia się do trudnego do oszacowania zwiększenia dziennej podaży energii. Poza tym posiadamy skłonność do sięgania i podjadania niezbyt wartościowych produktów żywnościowych, które zamiast zaspokajać ochotę na „coś” wzmagają apetyt i skłaniają do dalszej konsumpcji. Co zrobić, aby poradzić sobie ze skłonnością do niezdrowego podjadania pomiędzy posiłkami?

Przeczytaj koniecznie:

Zdrowe przekąski między posiłkami

Dlaczego lubimy przekąski?

Po drobne przekąski sięgamy zazwyczaj w sposób spontaniczny – a to ktoś nas poczęstuje ciasteczkiem lub chipsem, a to przy okazji robienia zakupów kupimy batonika lub czekoladę, bądź też zupełnie niespodziewanie w kuchennych zakamarkach znajdziemy przypadkiem tabliczkę czekolady. Podjadaniu sprzyjają również spotkania towarzyskie, oglądanie telewizji,  nuda oraz wykonywanie wielu rzeczy jednocześnie. Przy natłoku zajęć możemy nawet nie pamiętać o zjedzeniu w biegu i niby mimochodem „słodkiej” przekąski, dopiero lustracja paragonu ze stacji benzynowej czy sklepu może przywołać wspomnienie konsumpcji niskojakościowego produktu żywnościowego. Inna sytuacja, która sprzyja podjadaniu to zbyt długa przerwa pomiędzy posiłkami głównymi – może wyniknąć ze zdarzeń losowych. Wówczas skłonni jesteśmy sięgnąć po cokolwiek, znajdując jednocześnie dobrą wymówkę: „inaczej padłbym z głodu”.

Co zrobić, aby odzyskać kontrolę nad przekąskami?

Aby przekąszanie nie utrudniało redukcji i nie przyczyniało się do sukcesywnego zwiększania obwodu pasa warto przede wszystkim zdać sobie sprawę z elementarnych zasad: znaczenie posiada nie tylko ilość spożywanych produktów, ale także ich jakość. Warto przy tym pamiętać, iż uzyskanie kontroli nad przekąskami będzie wymagało pewnej strategii – chaos z pewnością nie ułatwi sprawy. Jeżeli chcesz uwzględnić przekąski w jadłospisie – bo lubisz od czasu do czasu coś przegryźć, to pomiędzy posiłkami głównymi „wkomponuj” przekąski zachowując przy tym bilans energii i składników odżywczych na pożądanym poziomie. Jeżeli jesteś osobą zabieganą i trudno jest Ci spożywać posiłki o stałych porach – miej zawsze przy sobie wartościową przekąskę, po którą bez obaw sięgniesz w potrzebie.

Z całym przekonaniem można stwierdzić, iż warto pozbyć się wszelkich zapasów niezdrowego jedzenia, zwłaszcza tego, które znajduje się w zasięgu wzroku i ręki. W miejsce słodyczy i słonych przekąsek warto wyeksponować świeże owoce (np. cytrusy, jabłka, jagody, maliny, etc.), orzechy (np. migdały, które znakomicie sycą), świeże warzywa (np. marchew, seler naciowy) oraz gorzką czekoladę zawierającą minimum 70% kakao. Doskonale, jako szybka przekąska sprawdzi się także naturalny nabiał – serki wiejskie, kefiry, jogurty, maślanki. Charakteryzują się dużą dostępnością (bez trudu można je kupić w każdym spożywczym), są smaczne i mogą zostać szybko skonsumowane – bez zbędnych przygotowań, czy obróbki termicznej.

Osoby dysponujące większą ilością czasu i dostępem do kuchennych akcesoriów mogą przygotować sobie owocowy, owocowo-warzywny, czy mleczno-owocowy koktajl i spożyć go w ramach przekąski.

Podsumowanie

Przekąski mogą w prosty sposób zniweczyć efektywność strategii ukierunkowanych na redukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Aby odzyskać kontrolę nad trudnym do oszacowania „przekąszaniem” warto uwzględnić drobne posiłki pomiędzy posiłkami głównymi w zbilansowanym menu, a także zwracać uwagę na ich jakość. Wybierając zdrowsze alternatywy dla standardowych słodyczy spożywanych mimochodem i bezwiednie, zwiększysz znacznie swoje szanse na uzyskanie wymarzonej sylwetki.