Fast foody czynią cię leniwym!

Nie od dziś wiadomo, iż menu oparte na frytkach, hamburgerach, słodyczach i innych mocno technologicznie przetworzonych produktach żywnościowych, stanowi spore zagrożenie dla zdrowia, estetyki sylwetki, a także znacznie utrudnia rozwijanie formy sportowej. Okazuje się jednak, że negatywne konsekwencje dotyczą także samopoczucia, funkcji kognitywnych i chęci do podejmowania jakiegokolwiek wysiłku.

Przeczytaj koniecznie:

Fast food vs. slow food

Fast foody – krótkotrwała przyjemność i długoterminowe skutki

Spożywanie niezdrowego jedzenia stanowi źródło chwilowej, ale nierzadko bardzo dużej przyjemności. Po spożyciu porcji frytek czy ulubionej pizzy ogarnia nas uczucie satysfakcji, wynikające z zaspokojenia głodu i zadowolenia kubków smakowych. Sięganie jednak po przetworzoną żywność, za każdym razem gdy tylko dopada nas głód, stanowi spore zagrożenie dla zdrowia i kondycji metabolicznej organizmu, o problemach z masą i składem ciała nawet nie wspominając. Dodatkowym skutkiem wynikającym ze spożywania żywności bogatej w puste kalorie, deficytowej w witaminy i składniki mineralne, jest występowanie ciągłego uczucia zmęczenia, zmniejszenia motywacji i chęci do podejmowania jakiegokolwiek wysiłku. Brak energii i ochoty do działania, a także życiowy marazm mogą zatem wynikać z niewłaściwych wyborów żywieniowych. Jak pokazują badania naukowców, skutki tego typu odżywiania są długoterminowe i mogą się utrzymywać przez bardzo długi czas - nawet po zmianie nawyków żywieniowych i trybu życia na zdrowsze. Dlatego, jak podkreślają specjaliści, tak ważna jest trwała zmiana  sposobu odżywiania – okazjonalne, dwutygodniowe incydenty z nieprzetworzoną żywnością nie rozwiązują problemu. Do innych negatywnych skutków związanych z jedzeniem fast foodów, o których wspomina się rzadko, należą: problemy trawienne i zaburzenie pracy przewodu pokarmowego, zwiększone ryzyko występowania depresji (szczególnie u młodzieży i nastolatków), a także zaburzenia funkcji poznawczych.

Stereotypy dotyczące ludzi z nadwagą

Stereotypowo uważa się, iż problemy z masą i składem ciała wielu osób są konsekwencją lenistwa, prowadzeniem siedząco-leżącego trybu życia i brakiem samodyscypliny.  Tymczasem sprawa jest bardziej skomplikowana, jak sugerują autorzy omawianego eksperymentu. Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej niekoniecznie stają się takie ze względu na lenistwo, to raczej sposób odżywiania bogaty w przetworzoną żywność zmniejsza ochotę na podejmowanie wysiłku, a także negatywnie wpływa na mechanizmy związane z samokontrolą i samodyscypliną. Bardzo prawdopodobne jest, że niewłaściwa dieta prowadząca do rozwoju nadwagi czy otyłości jest przyczyną, a nie skutkiem lenistwa.

Wnioski

Spożywanie fast foodów i przetworzonej technologicznie żywności może zmniejszać chęć do podejmowania aktywności fizycznej, osłabia motywację i sprzyja siedząco-leżącemu trybowi życia. Negatywne skutki regularnego konsumowania pizzy czy słodyczy mają charakter długoterminowy, a jedynie trwała zmiana nawyków żywieniowych i trybu życia może pomóc je zniwelować.