Co, gdy brakuje czasu na ugotowanie zaplanowanego posiłku?

Sytuacje, w których brakuje czasu na to by przygotować zaplanowany posiłek wcale nie należą do rzadkości. Praktyka pokazuje, iż jest to moment, w którym najczęściej rezygnujemy ze zdrowych nawyków żywieniowych na rzecz szybkich, ale niekoniecznie wartościowych produktów żywnościowych, takich jak choćby dania fast food czy słodycze. Usprawiedliwieni przez nieoczekiwane okoliczności, często zapominamy, iż zdrowy i pożywny posiłek można przygotować dysponując naprawdę niewielką ilością czasu i dostępem do podstawowego sprzętu kuchennego. Oto przykłady szybkich i wartościowych potraw:

Przeczytaj koniecznie:

Co jeść w barze szybkiej obsługi?

Jajecznica

Przyjęło się, iż najlepszą porą na spożywanie dań z jajek jest poranek. Tymczasem to proste i nie wymagające danie, które można przygotować w kilkanaście minut świetnie sprawdzi się jako szybki obiad w podbramkowej sytuacji czy też kolacja. A co najważniejsze z przygotowaniem tego posiłku poradzi sobie każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Jako dodatek można uwzględnić dowolne warzywo – bez konieczności przygotowywania surówki czy sałatki, a także dobrej jakości pieczywo razowe.

Koktajl

Niewątpliwą zaletą koktajli są nie tylko niewątpliwe walory smakowe, ale również to, że nie wymagają skomplikowanych i czasochłonnych zabiegów kulinarnych. Do wysokiego naczynia wystarczy włożyć wszystkie składniki, a następnie dokładnie zmiksować. A jakie składniki warto uwzględnić? Przede wszystkim źródło białka- koktajl będzie pożywny i sycący, może to być nabiał – serek wiejski z dodatkiem mleka, odżywka białkowa, kefir czy jogurt naturalny, a także owoce. Dobrym wyborem będą banany a także owoce jagodowe – poza sezonem warto mieć odpowiedni zapas w lodówce. Oprócz tego, do koktajlu uwzględnić można inne dodatki, które wzbogacą jego wartość odżywczą oraz smakowitość, takie jak choćby orzechy (włoskie, migdały, orzechy nerkowca), wiórki kokosowe czy też przyprawy (wanilia, cynamon).

Dania z twarogiem

Nabiał w postaci twarogu jest o tyle wdzięcznym surowcem, iż można przygotować z jego udziałem szybkie i niewymagające dania, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Uwzględniając dodatek warzyw – pomidora, rzodkiewki, ogórka otrzymamy pożywny posiłek, do którego doskonale komponować będzie się razowe pieczywo. Dodając do serka owoce i np. makaron owsiany (można go bardzo szybko ugotować) stworzymy szybko smaczne danie, które będzie o niebo lepszym wyborem od tradycyjnych słodyczy.

O czym należy pamiętać?

Mając na uwadze, iż czasu na przygotowanie zaplanowanego posiłku może zabraknąć w najmniej oczekiwanym momencie, warto się odpowiednio zabezpieczyć. Trudno będzie przygotować szybkie danie nie mając odpowiednich składników. Dobrze jest zatem podczas robienia cotygodniowych zakupów spożywczych „zabezpieczyć” się na wypadek nieoczekiwanej zmiany planów i uwzględnić dodatkowe produkty, takie jak choćby jaja, owoce czy naturalny nabiał.

Podsumowanie

Sytuacja, w której nagła zmiana okoliczności utrudnia przygotowanie zaplanowanego posiłku, nie powinna stanowić usprawiedliwienia do sięgania po niezdrowe i mało wartościowe produkty żywnościowe. Zamiast zamawiać pizzę warto rozważyć opcję przygotowania szybkiego i pożywnego posiłku zastępczego, szacunkowo dopasowanego do założeń jadłospisu.