Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Cukier trwale uszkadza ośrodki głodu i sytości

Cukier trwale uszkadza ośrodki głodu i sytości

Tadeusz Sowiński

Nadmierna konsumpcja produktów zasobnych w cukry rafinowane takie jak sacharoza bez wątpienia prowadzi do pogorszenia kondycji metabolicznej organizmu i zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym – otyłości. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że objadanie się słodyczami może skutkować trwałymi zmianami w obrębie obszarów mózgu odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia!

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Jak organizm kontroluje łaknienie?

Mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia nie należą do banalnych, gdyż w regulacji głodu i sytości bierze udział wiele rozmaitych czynników, które podzielić można na wewnętrzne i zewnętrzne. Do pierwszej grupy zaliczyć można m.in.:

  •     neuropeptydy podwzgórzowe,
  •     insulinę,     
  •     adipokiny,     
  •     hormony przewodu pokarmowego.     

Do drugiej grupy natomiast należą czynniki:

  •     kulturowe,
  •     społeczne,     
  •     emocjonalne,     
  •     a także specyficzne właściwości pokarmu.     

Integracja wszystklich sygnałów wpływajacych na stany głodu i sytości zachodzi w jądrze łukowatym podwzgórza. Okazuje się, że na ten obszar mózgu wpływać mogą także cukry!

Interesujące badania

Dość ciekawe światło na zainicjowane tutaj zagadnienie rzucają wyniki badania przeprowadzonego przez, endokrynologa z Monash University - dr Zane Andrews. Podczas przeprowadzonych przez siebie prac badawczych specjalista ten zaobserwował, że wysoka podaż cukrów może powodować fizyczne uszkodzenie komórek budujących obszary podwzgórza odpowiedzialne za odczuwanie głodu i sytości. Co istotne, badacz odkrył mechanizmy leżące u podstaw tej zależności. Okazuje się, ze za ten fakt odpowiedzialne są... wolne rodniki! Co to ma wspólnego z cukrami? Cóż, warto wiedzieć, ze czynnikiem nasilającym produkcję wolnych rodników jest hiperglikemia.

Powyższe zagadnienie jest ciekawe w świetle innych badań, które wykazały, zę wzrost produkcji wolnych rodników może hamować uczucie głodu. Pisałem o tym niedawno w artykule do którego link podaję poniżej:

http://potreningu.pl/articles/3845/wolne-rodniki-zmniejszaja--laknienie

Okazuje się, że tak naprawdę nie ma pomiędzy wynikami tych dwóch różnych badań sprzeczności. Kluczem jest natężenie bodźca. Niewielki wzrost produkcji wolnych rodników może tłumić łaknienie, drastyczny wzrost natomiast – jest zabójczy.. W przypadku hiperglikemii poziom wolnych rodników jest tak duży, że prowadzi do uszkodzenia komórek, co sprawia że z czasem obszary podwzgórza regulujące pobór pokarmu przestają funkcjonować prawidłowo.

Wnioski

Warto zachować umiar w spożywaniu produktów nafaszerowanych cukrami rafinowanymi, gdyż skutkiem nadmiernego łakomstwa mogą okazać się trwałe zmiany w mózgu, w obszarach regulujących funkcjonowanie gospodarki energetycznej.