Co siedzi w pomidorze?

Pomidory należą do najchętniej jadanych przez nas warzyw. Mało kto jednak wie co tak naprawdę zawierają i jakie są korzyści z regularnej ich konsumpcji. Tymczasem okazuje się, ze istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów by sięgać po nie regularnie, zwłaszcza teraz, gdy są tanie, smaczne i ogólnodostępne.

Przeczytaj koniecznie:

Pomidory, ketchup i prostata.

Owoc czy warzywo?

Chociaż pomidory zaliczana się obiegowo do warzyw, to z botanicznego punktu widzenia są to owoce. W przeciwieństwie do jabłek, winogron czy bananów pomidory charakteryzują się zdecydowanie niższą kalorycznością i mniejszą zawartością węglowodanów. Można po nie sięgać swobodnie nawet w przypadku stosowania restrykcyjnych diet niskokalorycznych niskowęglowodanowych.

Wartość odżywcza pomidorów

Pomidory stosunkowo niskokaloryczne, w 100g dostarczają około 16 – 22 kcal, w tym około: 3 – 4g węglowodanów (z czego około 1 – 1,5g stanowi włókno pokarmowe korzystnie wpływające na kondycję przewodu pokarmowego). Pomidory zawierają też odrobinę białka (1 – 1,3g), a także minimalne ilości tłuszczu (0,3 – 0,5g). Ich walory kryją się w obecności nieenergetycznych składników pokarmowych i innych prozdrowotnych substancji.

Pomidory są także dobrym źródłem witamin C i K oraz prowitaminy A, a także ważnego pierwiastka potasu. Dostarczają także pewnych dawek witamin: B6, kwasu foliowego niacyny i tiaminy, a także magnezu, manganu i miedzi. Obecność tych składników sprawia, że pomidory stanowią wartościowe składnik codziennej diety, o ile nie są spożywane w ilościach symbolicznych takich jak plasterek do porannej kanapki…

Bogactwo likopenu

Likopen jest karotenoidem o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Istnieją przesłanki by uważać, że likopen wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz, że odpowiednio wysokie jego spożycie zmniejszać może ryzyko chorób takich jak:

nowotwór pęcherza moczowego,

  • rak piersi,
  • rak prostaty,
  • rak trzustki,
  • rak płuc,
  • nowotwory jelita grubego.

Dodatkowo likopen zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, miażdżycy i zaćma.

Pomidory stanowią niezwykle obfite źródło likopenu, przy czym waloru tego nie tracą nawet po obróbce termicznej.

Inne bioaktywne substancje

Oprócz witamin, składników mineralnych i karotenów pomidory dostarczają także innych substancji o korzystnym wpływie na organizm człowieka, takich jak kwas chlorogenowy. Związek ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, a dodatkowo - wspomaga proces odchudzania. Kwas chloro genowy obecny jest w suplementach diety zawierających ekstrakty z zielonej kawy.

Kwas kumarowy natomiast hamuje powstawanie szkodliwych nitrozoamin i dzięki temu zmniejszać może ryzyko niektórych nowotworów przewodu pokarmowego. Nitrozoaminy powstają podczas obróbki żywności, np. w toku peklowania mięsa. Dodatek pomidorów do dań zawierających wędliny jest wiec bardzo dobrym pomysłem.

Podsumowanie

Istnieje wiele dobrych powodów by regularnie jeść pomidory. Oprócz walorów odżywczych i prozdrowotnych są ono też po prostu smaczne. Warzywa te znakomicie nadają się do kanapek, sałatek, dań na ciepło.