Awokado superfood

Awokado należy do pokarmów o niezwykle wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Niestety mało osób zdaje sobie z tego sprawę, a jeszcze mniej – regularnie uwzględnia ten owoc swoim menu, a szkoda, bo włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia jak i dla sylwetki.

Przeczytaj koniecznie:

Awokado w sportowej diecie


Znakomite źródło błonnika

Odpowiednie wysokie spożycie błonnika ważne jest z jednej strony dla utrzymania jelit w dobrej formie, a z drugiej – pozwala obniżyć poposiłkową glikemię i sprzyjać przedłużeniu stanu sytości po posiłkach. Zalecana dzienna podaż błonnika wynosi około 20 – 45g na dobę (źródła naukowe nie są w tej kwestii zgodne, ale ogólne zalecenia mieszczą się w podanym przedziale), awokado dostarcza tymczasem od 3,5 do 7g na 100g! Mało który owoc i mało które warzywo może się poszczycić taką zawartością włókna pokarmowego. Fakt ten powinny docenić przede wszystkim osoby preferujące diety niskowęglowodanowe, które ze względu na ograniczenie spożycia produktów zbożowych, ziemniaków, batatów, strączków i owoców zasobnych w cukry mogą być w błonnik ubogie. Awokado nie dość, że znakomicie komponuje się z wysokotłuszczową dietą (ze względu na wysoką zawartość lipidów), to pozwala też dostarczyć potężnej dawki włókna pokarmowego.

Uniwersalne zastosowanie

Awokado jest owocem o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu. Można z niego przygotować sos do mięsa, pastę do pieczywa (alternatywa dla masła i margaryn), lub też – ugotować zupę. Awokado znakomicie też komponuje się z daniami na słodko co może wydać się zaskakujące). Warto przejrzeć kulinarne przepisy i poeksperymentować z tym owocem w kuchni. Skorzysta na tym nie tylko nasze zdrowie ale i – podniebienie.

Podsumowanie

Awokado charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną, co sprawia, że śmiało można zaliczyć je do ekskluzywnego grona pokarmów zwanych "superfoods". Mając ten fakt na uwadze – warto uwzględnić je w swojej diecie, skorzystać może na tym tak nasze zdrowie, jak i sylwetka.

 

Źródła: [1]. Fulgoni VL, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutr J. 2013 Jan 2;12:1. [2]. López Ledesma R, Frati Munari AC, Hernández Domínguez BC i wsp. Monounsaturated fatty acid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia. Arch Med Res. 1996 Winter;27(4):519-23. [3]. Dawson-Hughes B, Harris SS, Ceglia L Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults..Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):662-5., [4]. Welch AA, MacGregor AJ, Skinner J. A higher alkaline dietary load is associated with greater indexes of skeletal muscle mass in women., Osteoporos Int. 2013 Jun;24(6):1899-908.