Składnik zawarty w owocach zwiększa produkcję tlenku azotu

Regularna konsumpcja owoców niesie za sobą wiele korzyści. Dostarczają one witamin, składników mineralnych, błonnika, przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych substancji. Badania naukowe wskazują, że dodatkowo owoce zawierają także związki nasilające produkcję tlenku azotu. Dlaczego to tak ważne?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Co warto wiedzieć o tlenku azotu?

Tlenek azotu jest ważną cząsteczką sygnałową pełniącą istotne funkcje fizjologiczne w naszym organizmie. Syntetyzowany jest z argininy, a reakcję katalizuje syntaza tlenku azotu (NOS ang. nitric oxide synthase). W organizmach ssaków, w tym – ludzi, wyróżnić można trzy geny kodujące trzy odmienne formy wspomnianego enzymu. Tlenek azotu jest przedmiotem wielu badań, zwłaszcza jego wpływ na funkcjonowanie układu krążenia (w roku 1998 roku badacze Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro i Ferid Murad prowadzący pionierskie prace dotyczące tego zagadnienia otrzymali Nagrodę Nobla). Sprawna produkcja tlenku azotu może zmniejszać ryzyko rozwoju nadciśnienia.

Tlenek azotu a suplementacja sportowa

W odniesieniu do aspektów "sportowych" ważne jest to, że tlenek azotu ma następujące właściwości:

  • uczestniczy on w regulacji aktywności bioenergetycznej mitochondriów,
  • wpływa na rozwój masy mięśniowej (obniżona jego produkcja nasila przemiany kataboliczne),
  • uczestniczy w efekcie tzw. "pompy mięśniowej".

Ze względu na wspomniane powyżej aspekty tlenek azotu znajduje się w centrum uwagi specjalistów od suplementacji i wspomagania zdolności wysiłkowych (mimo, iż jego wpływ na wydolność jest niejednoznaczny). Na rynku istnieje wiele preparatów zawierających prekursory tego związku i substancje wpływające na proces jego syntezy. Okazuje się, iż źródłem tego typu składników może być konwencjonalna żywność, a w tym również – owoce.

Interesujące badanie

Grupa naukowców pod kierownictwem dr Rizza z Katedry Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Tor przeprowadziła badania, które wykazały, iż składnik zawarty owocach - hesperetyna wpływa na aktywność śródbłonkowej syntazy tlenku azotu i powoduje rozszerzenie światła naczyń krwionośnych. Efekt okazał się bardzo wyraźny.

Wnioski

Mając na uwadze przedstawione powyżej dane, można zaryzykować stwierdzenie, iż włączenie do diety owoców (takich jak chociażby cytrusy), będących źródłem wspomnianej substancji stanowić będzie rozwiązanie wspomagające produkcję tlenku azotu, aspekt ten ma szczególne znaczenie w okresie przedwysiłkowym, kiedy to wiele osób sięga po suplementy nasilające efekt "pompy mięśniowej".

 

Źródła: Rizza S, Muniyappa R, Iantorno M, i wsp. Citrus polyphenol hesperidin stimulates production of nitric oxide in endothelial cells while improving endothelial function and reducing inflammatory markers in patients with metabolic syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2011 May;96(5):E782-92