Lubisz się opalać? Uważaj na cytrusy!

Spożywanie owoców cytrusowych wiąże się z wieloma korzyściami. Warto je spożywać nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również smakowych – świetnie orzeźwiają i doskonale smakują w upalne dni. Jak okazuje się jednak okazuje, względem ich spożycia ostrożność winny zachować osoby, które poddają się bezpośredniej ekspozycji na działanie promieni słonecznych.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto jeść cytrusy?

Owoce cytrusowe a opalanie – ciekawa zależność

Od dawna naukowcy podejrzewali, iż wybrane owoce cytrusowe, a także niektóre soki cytrusowe mogą zwiększać wrażliwość skóry na działanie promieni słonecznych, co może doprowadzić do powstawania oparzeń, a także pośrednio zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju raka skóry. Obserwacje te zdają się potwierdzać niedawno opublikowane na łamach czasopisma naukowego Journal of Clinical Oncology wyniki badań, przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu Brown. Otóż wskazuje się na związek pomiędzy spożyciem owoców cytrusowych i ich przetworów, w szczególności grejpfrutów oraz soku pomarańczowego, a zwiększonym ryzykiem występowania czerniaka złośliwego. Badanie przeprowadzone pośród pracowników służby zdrowia, w wieku powyżej 26 lat. Wykazano, iż spożywanie cytrusów lub soków cytrusowych 1,5 razy dziennie zwiększało istotnie wrażliwość skóry na słońce (o 36%), w porównaniu do osób spożywających te owoce jedynie okazjonalnie (nie częściej niż raz w tygodniu). Naukowcy wskazują, iż odpowiedzialne za ten wpływ są zawarte w owocach cytrusowych specyficzne związki, zwane psoralenami and furocoumarynami – ich wysoki poziom występuje właśnie w grejpfrutach oraz pomarańczach.

Na co warto zwrócić uwagę?

Owoce cytrusowe są cennym składnikiem jadłospisu, a ich spożycie wiąże się z wieloma zdrowotnymi korzyściami. Wyżej przytoczone badanie, wymaga dalszych analiz gdyż może posiadać poważne ograniczenia. Jednakże warto pamiętać, aby osoby regularnie konsumujące owoce cytrusowe zachowały szczególną ostrożność względem ekspozycji na promienie słoneczne, zwłaszcza jeśli posiadają wyjątkowo jasną karnację i dużą ilość pieprzyków – należy stosować odpowiednio wysokie filtry słoneczne, unikać długiego przesiadywania na otwartym słońcu, chronić wrażliwe części ciała. Jak pokazują obserwacje naukowców, skóra może charakteryzować się zwiększoną wrażliwością na działanie promieni słonecznych nawet do kilku lub kilkunastu godzin po spożyciu grejpfruta czy wypiciu soku pomarańczowego.

Podsumowanie

Nie należy obawiać się spożywania owoców cytrusowych, z ich regularną konsumpcją wiąże się wiele korzyści. Warto jednak zachować ostrożność względem ich spożycia w przypadku planowania wielogodzinnego przesiadywania na otwartym słońcu, gdyż może to zwiększyć prawdopodobieństwo występowania poparzeń słonecznych i zwiększać ryzyko zachorowania na raka skóry