Zdrowe odżywianie: wskazówki dla leniwych

Komponowanie zdrowego, właściwie zbilansowanego menu wymaga czasu i zaangażowania, co nie każdemu odpowiada. Alternatywą nie musi być jednak sięganie po przetworzone i niskojakościowe produkty żywnościowe. Zdrowe jedzenie można przygotować minimalnym nakładem czasu i energii – choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Przeczytaj koniecznie:

Odchudzanie po najmniejszej linii oporu, czyli dieta redukcyjna dla leniwych


Po piąte: stwórz swój system

Wszystkie powyżej zaproponowane strategie wymagają indywidualizacji, czyli dopasowania do potrzeb konkretnej osoby. Warto sprawdzić w praktyce, które rady są szczególnie przydatne i im poświęcić odpowiednią ilość uwagi. Dzięki temu możliwe jest stworzenie swojego autorskiego systemu przygotowywania posiłków w nieuciążliwy sposób. To wymaga jedynie uważnej obserwacji i wyciągania na bieżąco wniosków z podejmowanych działań i ich skutków. Aż tyle i tylko tyle.

Po szóste: nie pielęgnuj swojego lenistwa

Ustawiczne powtarzanie słów „nie chce mi się”, „nie mam ochoty” działa wybitnie na naszą niekorzyść, odbierając resztki motywacji i zaangażowania. To jasne, iż można mieć ciekawsze rzeczy do zrobienia niż stanie w kuchni przy garnkach, jednakże przy odrobinie wysiłku, można sprawić, iż spędzanie minimalnej ilości czasu w kuchennych pieleszach stanie się akceptowalnym przez nas nawykiem, nie rzutującym na inne aspekty życia. Podstawą jest jednak zmiana sposobu myślenie na bardziej konstruktywny. Warto mieć na uwadze, iż umiejętne planowanie posiłków czemuś służy, że dzięki temu możliwe jest poprawienie estetyki sylwetki, samopoczucia i zdrowia oraz odzyskanie kontroli nad tym co dzieje się z naszym ciałem. Zmiana sposobu myślenia może sprawić, iż realizowanie postawionych założeń dawać będzie prawdziwą satysfakcję.

Podsumowanie

Realizowanie zasad zdrowej diety nie musi być specjalnie praco- i czasochłonne. Tak naprawdę również osoby, którym na co dzień „nie chce” się za bardzo gotować i myśleć o jedzeniu, mogą poprawić jakość spożywanego jedzenia, wykazując minimum zaangażowania i motywacji. Potrzebne jest dosłownie minimum zaangażowania w opracowanie bezbolesnej i przyjaznej metody. Praktyka pokazuje, że nieraz wystarczą dwa lub trzy tygodnie starań by nowe nawyki zaczęły wchodzić w krew i stały się nieuciążliwą rutyną.