Papryka – niedoceniane warzywo

Papryka należy do warzyw, po które sięgamy dość często, ale zarazem – które spożywamy w symbolicznych ilościach, zazwyczaj jako dodatek do średnio wartościowych dań takich jak np. pizza. Tymczasem papryka posiada wiele cennych walorów, które czynią z niej niezwykle pożądany składnik diety.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu


Bogactwo witaminy C

Niewiele istnieje pokarmów na tym świecie, które mogą równać się z papryką w kwestii zawartości witaminy C – niezbędnego składnika naszej diety o właściwościach antyoksydacyjnych. Przykładowo, czerwona w 100g świeżej czerwonej papryki obecne jest około 150mg kwasu l-askorbinowego! Rekomendowane dzienne spożycie tego związku nie przekracza 100mg. Papryka stanowić więc może coś w rodzaju „suplementu diety” stosowanego w celu dostarczenia dużych dawek witaminy C, co może mieć szczególne znaczenie dla osób palących, sportowców, a także wszystkich borykających się z niedoborami tego związku lub też – z niedoborami żelaza (witamina C ułatwia jego przyswajanie).

Mniejsze ryzyko nowotworów piersi

Regularna konsumpcja papryki może stanowić element profilaktyki nowotworów piersi. Tak przy najmniej wskazują wyniki badania opublikowane w 2009 roku w prestiżowym periodyku naukowym -  Journal of Cancer. Autorzy studium zaobserwowali, iż kobiety, które spożywają przynajmniej dwie porcje warzyw bogatych w karotenoidy dziennie (a do takich należy papryka), istotnie rzadziej chorują  na nowotwory piersi. O włączeniu papryki do menu powinny pamiętać w szczególności Panie zbliżające się do menopauzy – wtedy ryzyko rozwoju wspomnianego nowotworu jest szczególnie wysokie.

Mniejsze ryzyko raka prostaty

Antynowotworowy potencjał papryki nie ogranicza się jedynie do ochrony przed rozwojem raka piersi. Okazuje się, że może ujawniać się także w odniesieniu do nowotworu prostaty. Papryka jest źródłem likopenu i kapsaicyny – dwóch substancji, które mogą odgrywać pewną rolę w zapobieganiu powstawania zmian nowotworowych w obrębie stercza. Działanie wspomagające w tej materii mogą mieć także związki takie jak witamina C, której – jak zostało wspomniane – papryka jest niezwykle skoncentrowanym źródłem.

Podsumowanie

Uwzględnienie papryki w codziennej diecie nieść może za sobą wiele potencjalnych korzyści. Warzywo to oprócz walorów kulinarnych i wysokiej dostępności przez cały rok, jest także źródłem wielu substancji o walorach prozdrowotnych i… odchudzających.