Kofeina a sprawa magnezu

Kofeina jest substancją, której umiejętne użycie nie tylko zmniejsza zmęczenie i pozwala zwalczyć senność, ale także - zwiększa zdolności wysiłkowe, a nawet – wspomaga redukcję tłuszczu zapasowego. Z drugiej strony, wiele osób sięga po nią z pewną obawą w przekonaniu, iż jej stosowanie negatywnie wpływa na kondycję zdrowotną organizmu doprowadzając m.in. do nasilonej utraty magnezu. Przekonanie to jest głęboko zakorzenione również wśród dietetyków, trenerów i lekarzy, warto jednak zastanowić się – czy ma poparcie w faktach.

Przeczytaj koniecznie:

Piwo zwiększa poziom magnezu we krwi

Czym jest kofeina?

Kofeina to organiczny związek chemiczny zaliczany do alkaloidów purynowych, naturalnie występujący w roślinach takich jak: Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana , Ilex paraguariensis, w których spełnia funkcję naturalnego pestycydu odstraszając owady. Najwyższe jej stężenia znajdują się w młodych częściach roślin. Oprócz powyższych właściwości kofeina posiada także inne działanie. Zarówno badania naukowe jak i codzienne obserwacje wskazują, że substancja ta wpływa pobudzająco na ludzki organizm zmniejszając odczuwanie zmęczenia, a dodatkowo także posiada pewien potencjał termogenny nasilając spalanie tłuszczu zapasowego.

Mechanizmy działania

Mechanizmy za pośrednictwem, których kofeina wpływa na nasz organizm są wielopłaszczyznowe. Substancja ta m.in. blokuje receptory adenozynowe w mózgu, przez co niweluje objawy zmęczenia i stymuluje do podejmowania zwiększonej aktywności. Wpływa także na wydzielanie pobudzających katecholamin oraz – zwiększa wykorzystanie tlenu i przyśpiesza akcję serca jak również sprzyja mobilizacji rezerw energetycznych, podnosząc zdolności wysiłkowe, poprawiając wytrzymałość tlenową i siłową. Niektóre badania wskazują, że kofeina może poprawiać regenerację powysiłkową i zmniejszać obolałość mięśniową.

Kofeina w suplementacji sportowej

Kofeina i środki ją zawierające niezwykle chętnie wykorzystywane są przez sportowców czy osoby trenujące rekreacyjnie. W suplementacji sportowej substancja ta stosowana jest przede wszystkim jako środek pobudzający i poprawiający zdolności wysiłkowe. Przy okazji wykorzystuje się także jej właściwości termogenne, aczkolwiek warto zaznaczyć, iż korzystny wpływ kofeiny na proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest spektakularny. Kofeina wchodzi w skład niezliczonej ilości suplementów pobudzających, w tym staków kreatynowych, no-boosterów, żeli energetycznych, napojów, obecna też jest w składzie spalaczy tłuszczu oraz występuje w formie preparatów jednoskładnikowych. Alkaloid ten znaleźć oczywiście można także w produktach naturalnych takich jak kawa, guarana, herbata, yerba mate, a nawet – kakao.

Kofeina a magnez

O tym, że stosowanie kofeiny powoduje nasilone wydalanie magnezu z ustroju mówi i pisze się wiele. Co najistotniejsze fakt ten został potwierdzony w badaniach naukowych. Nie zawsze jednak interpretowany jest we właściwy sposób.

  • Po pierwsze należy zdać sobie sprawę z tego, iż organizm posiada pewne mechanizmy kompensacyjne w przypadku regulacji zaopatrzenia     kluczowych składników mineralnych. I tak, nawet jak pod wpływem kofeiny dochodzi do nasilonego wydalania magnezu, to po zakończeniu     jej działania włącza się tryb „ekonomiczny” i organizm drastycznie zmniejsza uwalnianie magnezu nadrabiając straty.
  • Po drugie badania naukowe pokazują, że zauważalny wpływ kofeiny na poziom magnezu w ustroju rejestrowany jest przy dawkach tego alkaloidu sięgających 500mg – to ilość zawarta w 5 – 6 czubatych łyżeczkach kawy lub też w 5 – 6 napojach     energetycznych typu RedBull! Tak więc poziomem magnezu powinny się martwić osoby, które używają naprawdę dużych dawek kofeiny.     

Po trzecie, wspomniany alkaloid – jeśli już wpływa na bilans     pierwiastków, to obejmuje swym działaniem nie tylko magnez, ale także – wapń. Tak więc chcąc uzupełnić powstałe straty należy przyjąć oba składniki mineralne.