Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Wapń w diecie sportowca

Wapń w diecie sportowca

Tadeusz Sowiński

Wapń kojarzy nam się z „dobrą kondycją kości i zębów”. Tymczasem biologiczna rola tego pierwiastka jest o wiele szersza i może być postrzegana w funkcjonalnym ujęciu – w kontekście potrzeb osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza w przypadku chęci poprawy zarówno ogólnie pojętego zdrowia jak i kompozycji sylwetki!

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę


Wapń a masa i skład ciała

Warto nadmienić, iż w ostatnich latach pojawiło się sporo publikacji naukowych traktujących o pozytywnym wpływie wapnia na masę i skład ciała, stąd też zasadne wydaje się przykładanie szczególnego nacisku na podaż wspomnianego składnika w przypadku osób odchudzających się. W zasadzie temat bywał poruszany już trzy dekady temu – zespół badaczy pod kierownictwem dr McCorron zaobserwował, że wyższe spożycie wapnia koreluje z niższym ryzykiem nadwagi i otyłości, ale dopiero w ostatnim dziesięcioleciu ewidentnie potwierdzono i zbadano tę domniemana do niedawna zależność. Okazuje się, że wapń jest pierwiastkiem, który z jednej strony może wpływać na wchłanianie lipidów z przewodu pokarmowego, a z drugiej – regulować aktywność adipocytów  (komórek tłuszczowych (Zemel i wsp, 2002). Co ciekawe, naturalne źródła wapnia, czyli – żywność konwencjonalna mogą się w materii odchudzania sprawdzać lepiej niż suplementy diety!

Wątpliwości wokół wapnia

Pewne kontrowersje dotyczące spożycia wapnia dotyczą jego potencjalnie niekorzystnego wpływu na kondycję układu krążenia. W jednej z metaanaliz wykonanej przez zespół badaczy kierowany przez dr Bolland, zaobserwowano, że wysokie spożycie wspomnianego pierwiastka skorelowane jest też z wyższym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Należy mieć na uwadze, że wspomniana praca badawcza ma pewne ograniczenia – autorzy tak naprawdę koncentrowali się na wpływie spożycia wapnia na ryzyko rozwoju osteoporozy i włączając do niej prace innych ekspertów nie analizowali wyjściowej kondycji układu krążenia badanych. Najważniejsze jest jednak to, że istnieje spora ilość badań wskazujących na odmienną zależność. Innymi słowy w wielu badaniach wcześniejszych i późniejszych wykazano, że zwiększanie spożycia wapnia może być korzystne z punktu widzenia profilaktyki rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, co wykazał m.in. zespół autorów metaanalizy z 1999 roku, kierowany przez dr Griffith. Temat niewątpliwie jest ciekawy i póki co warto się wstrzymać z wyciąganiem ostatecznych wniosków.

Podsumowanie

Wapń jest bardzo ważnym i zarazem stosunkowo często deficytowym składnikiem diety. Wpływa zarówno na stan kości i zębów, jak i na efektywność procesów podejmowanych na rzecz poprawy składu ciała. Warto przyłożyć odpowiedni nacisk na to by dostarczyć wymaganą jego ilość z dietą. Jednocześnie należy uważać, by dawki tego pierwiastka nie były przesadnie wysokie, gdyż istnieje pewne ryzyko, że w takiej sytuacji dojść może do niekorzystnych zmian w obrębie układu krążenia (tak wiec dobrze jest zachować wstrzemięźliwość w przyjmowaniu dużych dawek suplementów wapniowych, chyba że jest to uzasadnione stanem zdrowotnym).

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Suplementy i odżywki

Poprzednia strona 2 / 2