Czy dodatek narynginy zwiększa moc działania kofeiny?

Naringina stanowi częsty dodatek do preparatów zawiewrających kofeinę. Zgodnie z zapewnieniami producentów substancje te współdziałają ze sobą w sposób pożądany przyczyniając się do zmniejszenia zmęczenia, podkręcenia tempa przemiany materii i poprawy zdolności wysiłkowych. Czy jednak powyższe założenia są słuszne?

Przeczytaj koniecznie:

Kofeina a cellulit

Kofeina – kilka słów wstępu

Kofeina to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych, naturalnie występujący w wielu roślinach takich jak:

  • Coffea arabica, z której otrzymuje się kawę
  • Camelia sinensis, z której powstaje herbata,
  • Paulinia cupana , zwana guaraną,
  • Ilex paraguariensis, z której przygotowuje się mate.

Kofeina w roślinach pełni rolę naturalnego pestycydu działając toksycznie na owady i odstraszającego roślinożerców.

Dodatkowo, kofeina wpływa też na ludzki organizm - blokuje receptory adenozynowe w mózgu, przez co niweluje objawy zmęczenia i stymuluje do podejmowania zwiększonej aktywności. Substancja ta wpływa także na wykorzystanie tlenu i przyśpiesza akcję serca, zwiększa zdolności wysiłkowe, poprawia wytrzymałość tlenową i siłową, a niektóre badania wskazują, że poprawiać może regenerację powysiłkową i zmniejszać obolałość mięśniową występującą po treningu (tzw. „zakwasy”).

W suplementacji sportowej kofeina stosowana jest przede wszystkim jako środek pobudzający do działania i poprawiający zdolności wysiłkowe. Wykorzystuje się także jej właściwości termogeniczne, aczkolwiek warto zaznaczyć, iż korzystny wpływ kofeiny na proces redukcji tkanki tłuszczowej jest stosunkowo krótki i wg niektórych badań warunkowany może być obecnością innych substancji m.in. polifenoli naturalnie występujących w ziarnach kawy i kakao, czy liściach herbaty i mate oraz - flawonoidów cytrusowych. Te ostatnie z wymienionych substancji mogą też potencjalnie wpływać na pobudzające właściwości kofeiny. Szczególnym uznaniem w materii wpływu na działanie kofeiny cieszy się naryngina.

Czym jest naryngina?

Naryngina to substancja pochodzenia roślinnego należąca do glikozydów flawonoidowych, występująca m.in. w grejpfrutach, którym nadaje charakterystyczny, gorzkawy smak. Spożyta przez człowieka w organizmie metabolizowana jest do naryngeniny. Za pomocą swoich metabolitów wykazuje następujące właściwości:

  • neutralizuje wolne rodniki,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • nasila lipolizę.

Niektóre źródła podają, iż naryngina może oddziaływać na farmakokinetykę  niektórych leków (poprzez wpływ na aktywność cytochromu P-450). Stąd też naryngina jest częstym dodatkiem do suplementów, gdzie ma pełnić rolę czynnika zwiększającego aktywność innych substancji w nich zawartych. Wspomniany flawonoid bywa też dodawany do kofeiny. Czy jednak jego obecność daje jakieś pozytywne konsekwencje?

Naryngina a działanie kofeiny

Rzekomy wpływ narynginy na farmakokinetykę kofeiny przedstawiany bywa często jako fakt. Okazuje się jednak, że brakuje przekonujących danych, które potwierdzałyby wspomnianą powyżej rewelację. Mało tego, istnieją dowody na to, że takiej zależności po prostu nie ma. Podwójnie zaślepione, randomizowane badanie przeprowadzone przez zespół naukowców kierowany przez dr Bellarda z South Dakota State University wykazały, że nie ma różnic w działaniu kofeiny niezależnie od tego czy podaje się ją samodzielnie czy też z dodatkiem narynginy.

Podsumowanie

Naryngina, pomimo wielu ciekawych właściwości nie wpływa na farmakokinetykę kofeiny. Innymi słowy, informacje jakie można znaleźć w opracowaniach marketingowych, które głoszą, iż naryngina powoduje, że kofeina działa szybciej, mocniej lub dłużej można między bajki włożyć.

 

Źródła: Ballard TL, Halaweish FT, Stevermer CL, Agrawal P, Vukovich MD. Naringin does not alter caffeine pharmacokinetics, energy expenditure, or cardiovascular haemodynamics in humans following caffeine consumption. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006 Apr;33(4):310-4.