Mity związane z cholesterolem

Mity związane z cholesterolem urastają do rangi antycholesterolowej psychozy. O tym, jak niebezpieczny jest wysoki poziom cholesterolu usłyszymy u lekarza, w telewizji, radio, przeczytamy w gazecie. Czy powinniśmy się bać? Jakie mity wkładane są nam do głów niemalże każdego dnia?

Wyróżniamy dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest tylko jeden. HDL i LDL to substancje białkowe mające zdolność wchłaniania lipidów. Ich zadaniem jest transportowanie cholesterolu w organizmie. Lipoproteina HDL pobiera cholesterol z pożywienia i odprowadzaj nadmiar z komórek do wątroby. Lipoproteina LDL przyjmuje utworzony wątrobie cholesterol i rozprowadza go do komórek.

Odżywianie znacząco wpływa na poziom cholesterolu we krwi.

Dieta w niewielkim stopniu wpływa na poziom cholesterolu. Poprzez dietę można nieznacznie i krótkoterminowo obniżyć lub zintensyfikować ilość cholesterolu we krwi. Zawartość cholesterolu we krwi w znacznej mierze regulowana jest przez wątrobę.

Ilość spożywanych jajek nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi.

Cholesterol przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej.

Blaszki miażdżycowe składają się co najwyżej w 1% z cholesterolu. Cholesterol to podstawowy składnik mitochondriów i błon komórkowych, przez co zapewnia właściwą czynność wszystkich narządów. Leki przeciw cholesterolowe zwiększają ryzyko zawału oraz zachorowań na raka.

Miażdżyca powstaje na skutek palenia, nadciśnienia, cukrzycy, dny moczanowej oraz przewlekłego stresu.

Poziom cholesterolu powyżej 200mg/dl zagraża życiu.

Przeciętna norma zawartości cholesterolu we krwi dla osoby dorosłej to 250 mg/dl. U 20% ludności wynosi 300-350 mg/dl. Poziom taki jest oznaką wzmożonej witalności organizmu. Wraz ze spadkiem poziomu cholesterolu obniża się wydolność organizmu.

Gospodarka białkowa, hormonalna oraz elektrolitowa są zależne od stężenia cholesterolu. Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi osłabia produkcję hormonów płciowych, a co za tym idzie obniża potencję seksualną mężczyzn, płodność kobiet, zasoby białka i wapnia w układzie kostnym oraz prowadzi do zaburzeń snu.

Niski poziom cholesterolu we krwi wydłuża życie.

W rzeczywistości skraca życie. Cholesterol odgrywa kluczową rolę w syntezie wielu niezbędnych dla życia związków. Niskie stężenie cholesterolu we krwi osłabia czynność układu odpornościowego i może przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych. Cholesterol zmniejsza ryzyko zachorowań na raka.

Podsumowując, cholesterol jest niezbędny do życia. Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi jest zbędne i szkodliwe. Cholesterol nie wpływa na rozwój miażdżycy.