Masło orzechowe

Masło orzechowe to popularny produkt kuchni amerykańskiej, który w ostatnich latach zyskał sobie wielu fanów w naszym kraju. Wiele osób pokochało to kremowe smarowidło i nie potrafiłoby z tego łatwo zrezygnować. Masło orzechowe propagowane jest bardzo często w diecie sportowców oraz w diecie redukcyjnej jako zdrowy produkt. Czy rzeczywiście warto jeść masło z orzechów ziemnych?

Przeczytaj koniecznie:

Orzechy na stres

Orzeszki ziemne to inaczej fistaszki. Nazywane są ziemnymi, bo dojrzewają pod ziemią, a nie jak inne orzechy na drzewach. Botanicznie należą do tej samej grupy roślin, w której jest groch, fasola, soja, a więc do roślin strączkowych. Dlatego fistaszki mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - 25 g/100 g. Natomiast pod względem smaku i ilości tłuszczu przypominają orzechy.

Tak jak pozostałe roślinny strączkowe, orzeszki ziemne zawierają lektyny. Lektyny w stanie surowym są bardzo trudne do strawienia. W przypadku fasoli są one unieszkodliwiane w procesie gotowania. Lektyny z orzeszków ziemnych lądują w jelicie w prawie nienaruszonym stanie. Mogą przedostać się do krwiobiegu w formie niestrawionej, co z kolei może wywołać nieprawidłową reakcję autoimmunologiczną.

Orzeszki ziemne wywołują u wielu osób silne reakcje alergiczne.

Aflatoksyny zawarte w orzeszkach ziemnych oddziaływają niekorzystnie na florę bakteryjną jelit.

Fistaszki charakteryzują się również przewagą kwasów tłuszczowych Omega 6. W naszej diecie pożądane są kwasy tłuszczowe Omega 3, bo tych z reguły spożywamy zbyt mało, w przeciwieństwie do Omega 6.

Kupne masła orzechowe bardzo często zawiera utwardzane tłuszcze trans oraz cukier.

Czy to oznacza, że powinniśmy kategorycznie zrezygnować ze spożywania masła orzechowego? Nie. Pamiętajmy, że istnieją równie smaczne alternatywy!

Masło orzechowe możemy przygotować z migdałów, nerkowców, orzechów brazylijskich, wiórków kokosowych.

Przykładowo migdały w ponad 20% składają się z białka. Są bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem (270 mg/100 g, tj. 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i fosforu. Warto też po nie sięgać ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 i witaminy E - niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry i opóźniającej procesy starzenia.

Warto zwrócić uwagę na skład masła, które kupujemy. Najlepiej jest gdy zawiera ono 100% orzechów. Dobrym pomysłem jest również wykonanie kremowych smarowideł samodzielnie. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie odpowiednich orzechów i dobrego blendera oraz trochę cierpliwości.

Podsumowując, orzeszki ziemne to nie orzechy, a roślina strączkowa. Fistaszki wywołują u wielu osób reakcje alergiczne. Dobrym pomysłem jest zastąpienie tradycyjnego masła orzechowego, masłem z migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, brazylijskich, wiórek kokosowych. Wszystkie masła orzechowe należy jeść w umiarkowanych ilościach.