Polak w supermarkecie czyli jak kupujemy żywność

Robienie zakupów to niby żadna filozofia. Wystarczy po prostu udać się do sklepu, wziąć koszyk, nawrzucać do niego produktów żywnościowych i udać się do kasy. Cóż, w praktyce sytuacja wygląda oczywiście inaczej. Nasze „zachowania konsumenckie” mają określoną motywacje, przebieg i skutek. Co więcej, w ostatnich latach można zauważyć dynamiczne zmiany w tym aspekcie. Warto się im przyjrzeć i zastanowić czy zmierzamy w dobrym kierunku.

Przeczytaj koniecznie:

Woda źródlana „kałużanka”…

 

Chętniej wybieramy żywność zdrową, funkcjonalną, ekologiczną

Rośnie istotnie zainteresowanie produktami opisanymi jako „eko”, „bio”, żywnością funkcjonalną i inną o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych szacuje się, że 19% Polaków kupuje te produkty często, 6% zawsze, a 45% - czasami. To jest dość ciekawy i optymistyczny trend, niemniej trzeba mieć na uwadze, że w gronie produktów postrzeganych jako zdrowe i wartościowe niestety ciągle znajduje się wiele pokarmów, które powyższych walorów w istocie nie posiadają. Niestety nie każdy jest w stanie ten fakt dostrzec... Pewnie w tej materii jeszcze długo nic się nie zmieni…

Coraz częściej jadamy poza domem

Polacy coraz chętniej jadają poza domem: w barach szybkiej obsługi i restauracjach. Nie chciałbym się narazić polskiej gastronomii komercyjnej, ale muszę to napisać: to nie koniecznie jest trend optymistyczny. O ile w restauracjach coraz częściej można zamówić nie tylko smaczne, ale i zdrowe, wartościowe jedzenie, o tyle w barach szybkiej obsługi jest to niemal niemożliwe. Popularność punktów gastronomicznych wzrosłą w ostatnim czasie z 25 do 34%. Podobnie zwiększyła się ilość osób zamawiających regularnie jedzenie do domu (z 25 do 31%). Niemniej jednak częstotliwość takich praktyk w przypadku Polaków jest ciągle raczej niska.

Poziom samozadowolenia jest wysoki

Chociaż o Polakach mówi się, że dużo narzekają, to w kwestii oceny własnej diety jesteśmy raczej optymistami. W badaniach CEBOS-u 81% mieszkańców naszego kraju uważa, że zdrowo się odżywia, choć oczywiście wskazywane są elementy do poprawki takie jak:

  • zbyt niskie spożycie ryb,
  • za mała podaż owoców i warzyw,
  • zbyt niskie spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych,
  • nadmiar słodyczy,     
  • słabość do słodkich napojów,
  • wysokie spożycie białego pieczywa i wyrobów mącznych.

Mimo to Polacy oceniają swoje diety jako prawidłowo zbilansowane i zdecydowanie doceniają przy tym wpływ odpowiedniego sposobu odżywiania na zdrowie.

Zamiast podsumowania

Jak widać coraz częściej lustrujemy etykiety, coraz chętniej kupujemy żywność uznawaną za zdrową i coraz bardziej wierzymy w to, że nasze nawyki żywieniowe, choć nie są idealne, to pozwalają prawidłowo odżywić organizm. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy przekonania Polaków są w tej materii uzasadnione i czy stanowią odzwierciedlenie rzeczywistości..?