Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową

O „zakwaszeniu organizmu” pisze i mówi się wiele. Rzadko niestety rozgłaszane informacje mają rzetelne uzasadnienie. W praktyce z jednej strony można spotkać się ze stwierdzeniem, że zakwaszenie organizmu jest nieosiągalne przy udziale praktyk żywieniowych, z drugiej – nie milkną przestrogi wedle których współczesna żywność zakwasza, a kwasica metaboliczna to stan, który w dzisiejszych czasach zagraża każdemu. W niniejszym artykule postaram się uporządkować dane dotyczące tego zagadnienia.

Równowaga kwasowo-zasadowa od podszewki

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, który umożliwia zachowanie odpowiedniego stężenia jonów wodorowych (pH) w przestrzeniach wewnątrz i zewnątrzkomórkowych. Warto dodać, iż powyższe warunki są po prostu niezbędne dla prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych i dla zachowania homeostazy ustrojowej. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej stanowi więc dla organizmu najwyższy priorytet – fakt ten już skłania do wniosku, że trudno jest się ot tak „zakwasić” zwłaszcza, że istnieją dwa niezależne mechanizmy regulacyjne pozwalające utrzymać stan równowagi- mowa o:

  • mechanizmie oddechowym (płuca),
  • mechanizmie nerkowym.

To oczywiście nie wszystko co należy wiedzieć o możliwościach naszego organizmu. Bardzo ważne jest to, że posiada on również cztery systemy buforujące, które działają bądź to w środowisku zewnątrzkomórkowym, bądź też wewnątrzkomórkowym. Są to bufory:

  • wodorowęglanowy,
  • hemoglobinianowy,
  • białczanowy,
  • fosforanowy.

Mając wszystkie powyższe dane na uwadze trzeba zaznaczyć, że ludzki organizm został dobrze wyposażony przez naturę w instrumenty pozwalające utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Już na tej podstawie można stwierdzić, iż doprowadzenie do kwasicy metabolicznej dietą jest potencjalnie trudne. Czy więc plotki na temat „zakwaszenia dietą” należy włożyć między bajki? Cóż, problem okazuje się być bardziej złożony.

Należy podkreślić, że największym problemem jest to, iż utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w trudnych warunkach może odbywać się kosztem utraty wielu cennych składników, co grozi ich niedoborami, a te natomiast odbijają się negatywnie na kondycji zdrowotnej organizmu oraz – na sprawności mechanizmów buforujących. Tak więc, problematyczne może być wystawianie organizmu na wpływ czynników kwasotwórczych nawet pomimo tego, iż nie dochodzi do klasycznego zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej!

Pokarmy kwasotwórcze i pokarmy zasadotwórcze w teorii i praktyce

Bardzo dużo mówi i pisze się o tym, że istnieją pokarmy które bądź to „zakwaszają”, bądź też „odkwaszają” organizm.  Można wręcz spotkać się relacjami osób, które przekonują, że poprzez konsumowanie określonych pokarmów (najczęściej wymienia się tu produkty białkowe), „zakwasiły” swój organizm. Ten „problem” także wymaga pewnego wyjaśnienia.