Źródła węglowodanów w diecie

Wiele osób przechodząc na „zdrową” dietę, węglowodany w swoich posiłkach czerpie głównie z ryżu, płatków owsianych i wafli ryżowych. Nawet najbardziej wytrwałym i zmotywowanym osobom taki schemat może się znudzić. Czy rzeczywiście dobre źródła węglowodanów muszą być tak bardzo okrojone?

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego akurat ryż?

 

Na uwagę zasługują również bataty, tapioka, komosa ryżowa oraz kasztany jadalne.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, w porównaniu do ziemniaków zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych, co czyni je produktem pożądanym w diecie. Bataty w słodkim miąższu zawierają sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K, a także β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Charakteryzuje się również nieco niższym indeksem glikemicznym niż ziemniaki.

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana również ryżem peruwiańskim, zaliczana jest do pseudozbóż. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Dzięki nim w uprawie komosy nie trzeba stosować pestycydów ani innych chemikaliów. Białko znajdujące się w komosie zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle wyjątkowe.

W porównaniu do ryżu czy kaszy, komosa ryżowa jest droższa. Warto zaopatrzyć się w nią w sklepie internetowym.

Na uwagę zasługują również kasztany jadalne. Można spożywać  je gotowane lub pieczone. Wytwarza się z nich również mąkę, która może stanowić świetny dodatek do wypieku ciast, omletów czy naleśników. Istotną zaletą kasztanów jadalnych są ich właściwości zdrowotne. Kasztany zawierają dużo potasu, witamin z grupy B i witaminę C, mnóstwo skrobi i tłuszczów nienasyconych oraz minerały. Kasztany zawierają m.in. potas (600 mg/100 g), magnez (45 mg/100 g) oraz wapń (40 mg/100 g), zatem można je polecić szczególnie osobom uprawiającym sporty. Wadą jest ich stosunkowo wysoka cena.

Nieocenionym źródłem węglowodanów są również oczywiście warzywa. Nigdy nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie.

Jak widać dieta może być smaczna, zdrowa i urozmaicona. Nie musimy a wręcz nie powinniśmy ograniczać się do spożywania jedynie ryżu, płatków owsianych i wafli ryżowych. Sięgajmy po różne źródła węglowodanów, nie bójmy się ziemniaków i owoców. Dostosowujmy dietę do własnych potrzeb oraz preferencji.