Dieta bezglutenowa a zdolności wysiłkowe

Dieta bezglutenowa staje się ostatnio bardzo popularna nie tylko wśród osób, które borykają się z nietolerancją, nadwrażliwością i alergią na gluten, ale także u jednostek zdrowych, w tym również u sportowców. Co więcej, w rozmaitych opracowaniach wymienia się coraz to więcej korzyści, mających rzekomo wynikać z eliminacji glutenu z diety. Wśród walorów diety bezglutenowej wymienia się pozytywny wpływ na ogólnie pojętą formę sportową. Czy jednak tego typu stwierdzenia mają uzasadnienie? Odpowiedź na to pytanie warto osadzić w kontekście wpływu diety pozbawionej glutenu na rozwój zdolności wysiłkowych.

Przeczytaj koniecznie:

Kto nie powinien jeść glutenu?

 

Na czym polegało badanie?

W ramach cytowanego badania, uczestnicy zostali przydzieleni na okres tygodnia do grupy, która spożywała gluten lub do grupy, w której gluten został z diety całkowicie wyeliminowany. Wydolność fizyczną oceniono w siódmym dniu każdej z interwencji, przy użyciu specjalnego protokołu uwzględniającego:

  • 45 minut wysiłku submaksymalnego ( 70% mocy szczytowej),
  • 15-minutową próbę czasową.

Badanie przeprowadzono metodą krzyżową (okresy interwencji oddzielał trwający dziesięć dni okres przerwy pomiędzy), z randomizacją i zastosowaniem podwójnej ślepej próby, co czyni je bardzo wiarygodnym. Wadą badania są aspekty takie jak: liczebność uczestników i krótki czas trwania.

Wyniki

Przytoczony eksperyment wykazał, że stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowych sportowców nie niesie za sobą żadnych korzyści ani w kwestii wydolności fizycznej, ani też w obrębie żadnych z badanych parametrów. Tak więc, nie zanotowano zmian w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, nie zaobserwowano również zmian w poziomie markerów stanu zapalnego, samopoczuciu, ani nawet w zakresie wskaźników uszkodzenia jelit! Innymi słowy nie było różnic pomiędzy dietami: obecność lub brak glutenu nie rzutowały na oceniane parametry w żaden sposób. Więcej informacji na temat omawianego badania znaleźć można po kliknięciu w poniższy link:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970665

Podsumowanie

Jak widać na załączonym przykładzie, dieta bezglutenowa – przynajmniej w ujęciu krótkoterminowym – nie niesie za sobą dodatkowych korzyści w postaci poprawy zdolności wysiłkowych, zmniejszenia stanu zapalnego czy polepszenia kondycji nabłonka jelitowego, ani nawet – poprawy subiektywnie pojętego samopoczucia. Wniosek ten podważa słuszność niektórych, obiegowych przekonań, jakoby eliminacja glutenu już w perspektywie kilku dni mogła dać jakieś pozytywne korzyści. Czy w dłuższej perspektywie sytuacja ta może ulec zmianie? Cóż, tego w tej chwili nie wiemy, ale twierdzenie, iż jest tak na pewno, w świetle dostępnej literatury wydaje się co najmniej pochopne.