Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Dieta bezglutenowa a zdolności wysiłkowe

Dieta bezglutenowa a zdolności wysiłkowe

Tadeusz Sowiński

Dieta bezglutenowa staje się ostatnio bardzo popularna nie tylko wśród osób, które borykają się z nietolerancją, nadwrażliwością i alergią na gluten, ale także u jednostek zdrowych, w tym również u sportowców. Co więcej, w rozmaitych opracowaniach wymienia się coraz to więcej korzyści, mających rzekomo wynikać z eliminacji glutenu z diety. Wśród walorów diety bezglutenowej wymienia się pozytywny wpływ na ogólnie pojętą formę sportową. Czy jednak tego typu stwierdzenia mają uzasadnienie? Odpowiedź na to pytanie warto osadzić w kontekście wpływu diety pozbawionej glutenu na rozwój zdolności wysiłkowych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Na czym polegało badanie?

W ramach cytowanego badania, uczestnicy zostali przydzieleni na okres tygodnia do grupy, która spożywała gluten lub do grupy, w której gluten został z diety całkowicie wyeliminowany. Wydolność fizyczną oceniono w siódmym dniu każdej z interwencji, przy użyciu specjalnego protokołu uwzględniającego:

  • 45 minut wysiłku submaksymalnego ( 70% mocy szczytowej),
  • 15-minutową próbę czasową.

Badanie przeprowadzono metodą krzyżową (okresy interwencji oddzielał trwający dziesięć dni okres przerwy pomiędzy), z randomizacją i zastosowaniem podwójnej ślepej próby, co czyni je bardzo wiarygodnym. Wadą badania są aspekty takie jak: liczebność uczestników i krótki czas trwania.

Wyniki

Przytoczony eksperyment wykazał, że stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowych sportowców nie niesie za sobą żadnych korzyści ani w kwestii wydolności fizycznej, ani też w obrębie żadnych z badanych parametrów. Tak więc, nie zanotowano zmian w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, nie zaobserwowano również zmian w poziomie markerów stanu zapalnego, samopoczuciu, ani nawet w zakresie wskaźników uszkodzenia jelit! Innymi słowy nie było różnic pomiędzy dietami: obecność lub brak glutenu nie rzutowały na oceniane parametry w żaden sposób. Więcej informacji na temat omawianego badania znaleźć można po kliknięciu w poniższy link:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970665

Podsumowanie

Jak widać na załączonym przykładzie, dieta bezglutenowa – przynajmniej w ujęciu krótkoterminowym – nie niesie za sobą dodatkowych korzyści w postaci poprawy zdolności wysiłkowych, zmniejszenia stanu zapalnego czy polepszenia kondycji nabłonka jelitowego, ani nawet – poprawy subiektywnie pojętego samopoczucia. Wniosek ten podważa słuszność niektórych, obiegowych przekonań, jakoby eliminacja glutenu już w perspektywie kilku dni mogła dać jakieś pozytywne korzyści. Czy w dłuższej perspektywie sytuacja ta może ulec zmianie? Cóż, tego w tej chwili nie wiemy, ale twierdzenie, iż jest tak na pewno, w świetle dostępnej literatury wydaje się co najmniej pochopne.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2