Pięć deserów z wykorzystaniem odżywki białkowej

Większość ludzi, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej lub utrzymanie szczupłej sylwetki jest przekonana, że musi bezwzględnie unikać słodyczy lub pozwalać sobie jedynie na ich niewielkie porcje, które nie są dla nich satysfakcjonujące. Co więcej, takie niewielkie porcje mogą jeszcze bardziej pobudzać apetyt na „coś słodkiego”. Dla wielu ludzi to decyzja, w trakcie której podejmowania czują się, jakby znaleźli się między młotem a kowadłem. Żadna z podjętych decyzji nie będzie dla nich satysfakcjonująca.

Przeczytaj koniecznie:

Zdrowe przekąski między posiłkami

Istnieje jednak rozwiązanie tego problemu. Możemy wykonać własne, zdrowe wersje deserów i cieszyć się ich smakiem bez konieczności ograniczania się do bardzo małych porcji. Nie oznacza to oczywiście, że możemy jeść ich bezgranicznie dużo. Z pewnością jednak możemy pozwolić sobie na bardziej satysfakcjonujące porcje.

W przygotowaniu zdrowszych wersji deserów, pomocna będzie odżywka białkowa.

Poniżej przedstawię wam pięć ciekawych przepisów, które warto wypróbować. Z pewnością pojawi się pytanie, czy odżywkę białkową można poddawać obróbce termicznej i czy jest to bezpieczne? Czy odżywka nie ulega zniszczeniu? Poddawanie odżywek białkowych obróbce termicznej, spotyka się bardzo często z głosami sprzeciwu. Czy słusznie?

Pieczenie, gotowanie, wszelkie podgrzewanie każdego produktu białkowego, denaturuje je. Denaturacja białka to zmiany w II, III i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.

Z denaturacją mamy do czynienia na co dzień: gotując, piekąc i smażąc mięso, jaja i ryby. Poddając żywność działaniu wysokiej temperatury, zmieniamy proporcje białka natywnego. Denaturacja nie dotyczy więc jedynie odżywek białkowych, ale wszystkich produktów zawierających białko. Denaturacja białek ma miejsce nie tylko w trakcie obróbki cieplnej, ale również w czasie trawienia.

Jest to proces, w którym bardziej złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone. Z punktu widzenia dostarczania aminokwasów, a na tym głównie nam zależy, obróbka cieplna protein nie jest taka zła. Mimo to, nadal dostarczymy ważne dla nas aminokwasy takie jak leucyna, lizyna, metionina, walina.

Nie warto natomiast do pieczenia używać droższych produktów pozyskiwanych bez naruszania struktur białkowych, takich jak izolaty. Tych należy używać na zimno. Do obróbki cieplnej lepiej wybrać tańsze białka.

Pamiętajmy, że takie białko w prochu poddane obróbce cieplnej powinno stanowić jedynie dodatek do naszej diety, a nie jej podstawę.

Nie wszystkie desery z wykorzystaniem odżywek białkowych wymagają obróbki cieplnej. Jeśli więc nadal masz obawy przed wypiekami z odżywką, skorzystaj z opcji nie wymagających gotowania czy pieczenia.

Trufle mocy

składniki

  • ½ kubka płatków owsianych
  • ½ kubka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ kubka pełnotłustego zmielonego siemienia lnianego
  • 2-4 miarki naturalnej odżywki białkowej
  • ¾ kubka wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ kubka naturalnego masła orzechowego
  • odrobina wody lub mleka kokosowego
  • dodatki do obtoczenia (opcjonalnie) np. wiórki kokosowe / mak / płatki migdałowe / kakao

W dużej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy masło orzechowe i odrobinę płynu (resztę dodajemy później jeśli jest potrzeba). Mieszamy masę i formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego, co jakiś czas zwilżając ręce letnią wodą.