Pięć deserów z wykorzystaniem odżywki białkowej

Większość ludzi, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej lub utrzymanie szczupłej sylwetki jest przekonana, że musi bezwzględnie unikać słodyczy lub pozwalać sobie jedynie na ich niewielkie porcje, które nie są dla nich satysfakcjonujące. Co więcej, takie niewielkie porcje mogą jeszcze bardziej pobudzać apetyt na „coś słodkiego”. Dla wielu ludzi to decyzja, w trakcie której podejmowania czują się, jakby znaleźli się między młotem a kowadłem. Żadna z podjętych decyzji nie będzie dla nich satysfakcjonująca.

Przeczytaj koniecznie:

Zdrowe przekąski między posiłkami

 

Lody

Składniki:

  • 1 zamrożony banan
  • 150 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 miarka waniliowego białka w proszku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki potraktuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zmiksowaniu wstaw jeszcze do zamrażalnika. Podając zetrzyj na wierzch kostkę gorzkiej czekolady, posyp płatkami migdałowymi lub wrzuć pokrojone owoce.

Proteinowe ptasie mleczko

Składniki:

  • naturalny serek homogenizowany 250g
  • mleko (lub mleko roślinne) 200ml
  • izolat 30g
  • żelatyna 12g
  • dowolne owoce (nie kiwi, ananas)

Mleko podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając.

Serek homogenizowany i odżywkę białkową miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie miksujemy mleko z rozpuszczoną żelatyną w garnuszku, przelewamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy chwilę łyżką. Dodajemy owoce np. truskawki.  Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Proteinowa biała czekolada

Składniki

  • średni jogurt naturalny
  • odżywka białkowa 30g (o jasnym kolorze)
  • dowolne owoce suszone
  • orzechy, pestki
  • owoce jagodowe

Do pudełka wyłożonego folią aluminiową wsypujemy owoce suszone oraz orzechy i pestki. Jogurt łączymy z odżywką białkową i  dokładnie mieszamy. Zalewamy jogurtem owoce suszone i posypujemy owocami jagodowymi. Odstawiamy na min. 2,5 h do zamrażarki. Jeśli masa jest już całkowicie ścięta i twarda wyjmujemy z pojemnika i zdejmujemy folię.

Sernik wysokobiałkowy

Składniki

  • 500 g chudego serka twarogowego
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie budyniu  waniliowego
  • 60/80g odżywki białkowej waniliowej
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy – opcjonalnie

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą oprócz białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy serowej. Ewentualnie dosładzamy słodzikiem według własnego smaku. Pieczemy w blaszce o średnicy 20 cm.40 minut w 180 st.

Podobno redukcja to taki czas, kiedy je się w kółko ryż, kurczaka i brokuły. Podobno nie ma mowy wtedy o słodkich deserach, a tym bardziej ciastach. Jak widać wystarczy nieco inwencji twórczej, by nawet w redukcyjnej diecie pojawiły się ciekawe i słodkie posiłki takie jak lody czy ciasta.