Tłuste, a pomagają schudnąć

Chociaż powoli mijają już te czasy „tłuszczofobii” i przekonania mówiącego, że to właśnie od tłuszczu pokarmowego się tyje, to wiele osób w okresie odchudzania nadal stara się unikać produktów będących źródłem tego składnika wierząc, że w ten sposób łatwiej uzyskają wymarzoną sylwetkę. W praktyce sprawa nie jest taka prosta, bo choć są produkty tłuste, które mogą szkodzić, to istnieją też takie, których włączenie do diety może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej.

Przeczytaj koniecznie:

Czy ryby są zdrowe?

 

Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie stanowią ważny element diety z wielu powodów. Po pierwsze charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i dostarczają składników, których często brakuje w naszym menu, mowa tutaj oczywiście o:

  • witaminie D,
  • kwasach EPA i DHA (omega 3),
  • selenie.

Po drugie ryby są też dość sycące. Warto też mieć na uwadze, ze zarówno witamina D, jak i kwasy omega 3 mogą pozytywnie wpływać na parametry metaboliczne związane z funkcjonowaniem gospodarki energetycznej. Odpowiednie ich spożycie może ułatwiać redukcję tkanki tłuszczowej.

Oliwa z oliwek

Trudno powiedzieć by oliwa z oliwek sama w sobie odchudzała, niemniej jednak zawiera ona substancje, które pozytywnie wpływają na wiele parametrów metabolicznych. W oliwie oprócz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawarte są związki takie jak:

  • oleokantal,
  • skwalen,
  • tyrozol,
  • oleurpeina.

Wymienione powyżej związki mają działanie przeciwzapalne (a otyłość jest chorobą zapalną), antyagregacyjne, antyoksydacyjne. Mogą pozytywnie wpływać na wrażliwość insulinową. Włączenie oliwy do diety redukcyjnej jest więc całkiem niezłym pomysłem.

Gorzka czekolada

O ile obecność jaj, ryb czy nawet wyizolowanych olejów wydaje się być jeszcze całkiem racjonalna, o tyle uwzględnienie w diecie redukcyjnej czekolady brzmi podejrzanie. Cóż warto na ten aspekt spojrzeć od innej strony. Sporo trudności w realizowaniu założeń restrykcyjnej diety redukcyjnej przysparza często konieczność odmawiania sobie różnych słodkości. Tymczasem ciemna czekolada (ale taka o wysokiej koncentracji kakao) może okazać się niezwykle wartościowym dodatkiem do diety. Z jednej strony taka czekolada może zaspokajać potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego lub jak kto woli - i czekoladowego, a z drugiej stanowi skoncentrowane źródło wartościowych składników takich jak choćby przeciwutleniacze czy magnez, które pozytywnie wpływają na gospodarkę insulinowo-glukozową, co jest korzystne dla pracy nad sylwetką.

Podsumowanie

Tłuszcz pokarmowy nie tylko nie musi tuczyć, ale wręcz może wspomagać odchudzanie o ile dobrze dobierzemy jego źródła i nie będziemy przesadzać z ilością. Warto dbać o jakość spożywanych pokarmów będących źródłem lipidów, gdyż to ona odpowiada za to, jak owe związki wpływać będą na nasz organizm