Cellulit od podszewki: dieta a cellulit

Cellulit to jeden z kluczowych problemów estetycznych, dotykających kobiety w różnym wieku. Zrozumienie mechanizmów odpowiedzialnych za jego powstawanie, a także opracowanie skutecznych metod radzenia sobie z tą przypadłością, to aspekty mające istotne znaczenie dla estetyki kobiecej sylwetki. Niniejszy artykuł jest kontynuacją opracowania dotyczącego problematyki cellulitu, tym razem jednak poruszone zostaną aspekty praktyczne, związane z planowaniem działań ukierunkowanych na redukcję objawów tej przypadłości.

Przeczytaj koniecznie:

Zrozumieć suchą skórę

 

Stężenia estronu, estradiolu, estriolu i pregnandiolu znacznie wzrosły w moczu u wszystkich ochotników biorących udział w badaniu. U jednej z pięciu kobiet zarejestrowano dodatkowo wpływ konsumpcji mleka na owulację. U mężczyzn zmiany były jeszcze bardziej znaczące, ale to jest temat na osobny artykuł. W kontekście omawianego zagadnienia należy jedynie wspomnieć, że badanie to potwierdziło, iż przy wysokiej konsumpcji nabiału może dojść do wzrostu poziomu estrogenów, a te jak wiadomo – wpływają na proces powstawania cellulitu. Chociaż nie wykonano póki co badań weryfikujących wpływ konsumpcji nabiału na występowanie i na nasilenie wspomnianej przypadłości, to istnieje prawdopodobieństwo, że taki związek istnieje.

Używki a cellulit

Chociaż często w rozmaitych artykułach wskazuje się, że czynnikiem predysponującym do występowania cellulitu jest regularna konsumpcja kawy, to nie zaobserwowano by kobiety doświadczające tego problemu częściej piły kawę. Założenie to wydaje się też być mało prawdopodobne choćby ze względu na to, iż kawa zawiera substancje mogące wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej.  Podobnie przeceniany może być także wpływ alkoholu. Bardziej prawdopodobne jest niekorzystne działanie substancji zawartych w dymie nikotynowym, kobiety palące są bowiem bardziej narażone na zaburzenia krążenia, a te natomiast mogą sprzyjać potencjalnie powstawaniu cellulitu.

Wnioski

Wpływ czynników żywieniowych na rozwój cellulitu nie został w pełni poznany. Póki co możemy jedynie snuć spekulacje, biorąc pod uwagę kilka znaczących faktów, dotyczących wpływu żywności na proces gromadzenia tkanki tłuszczowej i oddziaływania zawartej w nich substancji na aktywność wybranych hormonów, tudzież – naśladujących ich działanie. Istnieją pewne przesłanki by uważać, że zdrowa, oparta na nisko przetworzonej żywności dieta, która ogranicza spożycie pokarmów zasobnych w estrogeny i ksenoestrogeny, będzie pomocna w walce z omawianą przypadłością. Są to jednak tylko przypuszczenia. Pewien wpływ na ustępowanie objawów cellulitu mogą mieć jednak zabiegi fizykalne oraz suplementy diety, o tym jednak więcej – w kolejnej części niniejszego artykułu.