Czy kanapki są zdrowe? - Dieta w szkole

Coraz młodsze osoby są świadome korzyści wynikających ze zdrowego odżywiania. Stąd też często, nie tylko rodzice, ale również sama młodzież interesują się tym, jak powinny wyglądać posiłki spożywane w szkole. Wiele kontrowersji wzbudza zaopatrzenie przyszkolnych sklepików, jak również same preferencje żywieniowe młodych ludzi. Co zatem jeść w szkole, aby było zdrowo i smacznie?

Przeczytaj koniecznie:

Co jeść w barze szybkiej obsługi?

Czy kanapki to niezdrowy przeżytek?  

Spożywanie kanapek na drugie śniadanie, praktykowane przez wiele pokoleń jako standardowy szkolny posiłek, w dobie powszechnego strachu przed glutenem, często spotyka się z krytyką. Młodzi ludzie, szczególnie mocno wyczuleni bywają na to co jest modne, a co nie. A ponieważ gluten jest zdecydowanie passe, to kanapki zastępowane są często innymi produktami, jak choćby waflami ryżowymi czy owocami, albo też słodyczami czy słonymi przekąskami. Wbrew pozorom, jeżeli nie posiadamy potwierdzonych przeciwwskazań zdrowotnych (takich jak celiakia czy choroby autoimmunologiczne), to spokojnie możemy jeść kanapki na drugie śniadanie. Jeżeli obawiasz się, że możesz zostać przez to krytykowany przez rówieśników – przygotuj sobie kanapki z mięsem. Burgery, pomimo strachu przed glutenem, cieszą się sporą popularnością i są bardzo modnym posiłkiem….

Na co jeszcze zwracać uwagę przy przygotowywaniu kanapek?

Na rodzaj pieczywa. Warto decydować się na razowe, powstałe na bazie zakwasu. Do wnętrza kanapki, oprócz wspomnianego mięsa (pieczonego, grillowanego) warto uwzględnić warzywa (kanapka nie tylko będzie lepiej smakować, ale i lepiej wyglądać), a także sery (np. mozzarella) i przyprawy. Zdecydowanie niewarte uwagi są wędliny – jakkolwiek drogie by nie były, niemal zawsze są konserwowane chemicznie, mocno solone, zasobne w nieorganiczne fosforany i posiadają kiepską wartość odżywczą.

Co można jeszcze zjeść w szkole?

Ciekawą opcją, wymagającą jednak większej ilości czasu i zaangażowania w przygotowaniu, są sałatki, które zabrać można w odpowiednich pojemnikach. Bazą do stworzenia sałatki są oczywiście warzywa – warto wybierać te sezonowe i świeże, opcjonalnie gotowane w wodzie lub na parze.  Darować sobie można, albo istotnie zmniejszyć ilość warzyw konserwowych i innych przetworów warzywnych. Warto pamiętać, aby oprócz warzyw w sałatce znalazły się produkty białkowe – mięso, twaróg, jaja oraz tłuszczu, np. oliwa z oliwek, jaja, olej rzepakowy. Dzięki temu po spożyciu sałatki głód będzie zaspokojony na dłuższy czas.

A co zjeść na przekąskę?

Przerw w szkole jest całkiem sporo, dlatego też planując drugie śniadanie zdecydowanie warto uwzględnić przekąskę. Zamiast jednak sięgać po batoniki, ciasteczka i czekoladki, dobrze jest wyrabiać w sobie nawyk sięgania po wartościowsze produkty żywieniowe. Dobrym wyborem będą owoce – każdy świeży owoc będzie lepszym rozwiązaniem niż słodkości (nawet te domowego wyrobu). Wartościową przekąską będzie także nieprzetworzony nabiał – wszelkie jogurty naturalne, kefiry, a także orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe) zawsze niesolone i nieprażone.

A co pić w szkole?

Wskazane są przede wszystkim wszelkie bezkaloryczne płyny, ze szczególnym uwzględnieniem wody, najlepiej średnio lub wysokozmineralizowanej. Odradzam natomiast wszelkie słodkie napoje – od tych gazowanych, poprzez mleka smakowe, aż do soków i napojów owocowych. Te ostatnie niesłusznie postrzegane bywają jako wartościowy składnik diety, a w istocie stanowią jedynie źródło pustych kalorii.

Podsumowanie

Aby czas spędzany w szkole młodzi ludzie mogli efektywnie wykorzystywać na rozwijanie nowych umiejętności i przyswajanie wiedzy, powinni sięgać po wartościowe produkty żywnościowe. Kiepskiej jakości jedzenie – w tym chipsy i kanapki z masłem czekoladowym, może utrudniać koncentrację i wpływać negatywnie na zdolność do przyswajania kolejnych informacji.