Fukoksantyna - odchudzające właściwości

Fukoksantyna z pewnością nie należy do substancji cieszących się u nas dużą popularnością. Suplementy zawierające ją w składzie to absolutna nisza na rynku, a szkoda. Związek ten posiada bowiem szereg ciekawych walorów, związanych m.in. z wpływem na funkcjonowanie gospodarki energetycznej, dzięki czemu może być pomocny w redukcji tłuszczu zapasowego. Co istotne, odchudzające właściwości fukoksantyny mają wsparcie w literaturze naukowej.

Przeczytaj koniecznie:

Czy palenie papierosów odchudza?

 

Komentarz do badań

Póki co niestety podobnych badań brakuje, tym niemniej przytoczony powyżej materiał sugeruje ciekawy potencjał fukoksantyny. Nawet jeśli działanie odchudzające nie zostało potwierdzone ponad wszelką wątpliwość, to uznać je należy za prawdopodobne. Dodać też warto, iż fukoksantyna ma i tak lepsze wsparcie w literaturze naukowej niż znaczna część substancji zawartych w preparatach odchudzających, których skuteczność w redukcji tkanki tłuszczowej nigdy nie została potwierdzona w badaniach z udziałem ludzi.

Dawkowanie

Efektywne dawki fukoksantyny oscylują w okolicy 5mg na dobę. Tak się przynajmniej sugeruje, choć można sądzić, że już ilości o połowę mniejsze będą nieść za sobą pewne korzyści. Ważne jest by substancję tę dostarczać codziennie, przez dłuższy okres czasu, najlepiej kilkanaście tygodni. Fukoksantynę warto przyjmować w okolicy posiłku, gdyż jej dostępność w przypadku spożywania na pusty żołądek może być ograniczona. Substancji tej nie należy łączyć ze związkami ograniczającymi wchłanianie lipidów z przewodu pokarmowego, takimi jak chitosan.

Ciekawostka

Fukoksantyna jest substancją, która nasila wchłanianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Warto wiec łączyć ją z preparatami zawierającymi skoncentrowany olej rybi.

Podsumowanie

Fukoksantyna stanowić może ciekawą alternatywę dla popularnych spalaczy tłuszczu o działaniu termogennym, które nafaszerowane są stymulantami, takimi jak kofeina. Substancja ta może wpływać na proces wydatkowania energii, nasilając produkcje ciepła, bez wywoływania skutków, takich jak pobudzenie psychoruchowe, bezsenność, wzrost ciśnienia tętniczego krwi i tętna.