Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Kakao czy Karob?

Kakao czy Karob?

Agata Bugorska

Kakao to produkt, który nas urzeka swoim aromatem i głębokim, ciemnym kolorem. W smaku gorzkie, a jednak po przyrządzeniu nadaje potrawie niezwykłego charakteru. Ma wiele walorów zdrowotnych. Wspomniany gorzki smak zawdzięcza związkom roślinnym z grupy flawonoidów – epikatechinom. Są to utleniacze, które chronią nas przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi starzenie, pobudzają mózg do lepszej pracy, chronią układ krążenia i chronią przed wystąpieniem cukrzycy. Kakao dostarcza nam tryptofan, z którego powstaje działająca na nas kojąco serotonina. W skład kakao wchodzi fenyloetyloamina nazywana potocznie czekoladową amfetaminą oraz anadamid – dzięki nim mamy lepszy nastrój i więcej energii. Kakao jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera m.in. żelazo, magnez, fosfor i chrom, witaminy A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega 6.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Niestety,  kakao ma też trochę wad. Główną z nich jest zawartość dwóch pobudzających substancji – kofeina i teobromina, które mogą działać niekorzystnie dla osób z nadciśnieniem, zaburzeniami pracy serca. Kofeina działa na układ nerwowy, poprawia koncentrację i wydłuża uczucie przytomności umysłu w okresie wzmożonej pracy, przyspiesza pracę serca i zwiększa aktywność kwasu żołądkowego. Teobromina z kolei działa na układ oddechowy, ma właściwości wykrztuśne – kiedyś była stosowana w farmakologii, ale obecnie została wycofana. O ile analizując obie substancje oddzielnie widzimy wśród negatywnych skutków ich przyjmowania również sporo pozytywnych. Jednak współpracując ze sobą mogą zakłócać pracę nerek, wpływać na nasze poddenerwowanie i doprowadzać w skrajnych przypadkach do lęku.

Kakao jest też silnym alergenem, dlatego nie wszyscy mogą swobodnie zajadać się czekoladą. Skutki uboczne mogą być różne – od bólów brzucha i reakcji żołądkowych, przez wysypki aż nawet do migren. Wydawać by się mogło, że karob jako zamiennik kakao przychodzi z ratunkiem.

Karob – alternatywa dla kakao

Karob znany jest także pod nazwą mączki chleba świętojańskiego. Roślina ta przypomina wyglądem i smakiem kakao – jest trochę jaśniejszy i odrobinę słodszy. Powstaje ze zmielenia suszonych nasion strączków rosnących na drzewie karobowym (ceratonii, szarańczynie strąkowej). Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej, gdzie panuje klimat suchy. Ma to istotne znaczenie dla uprawy rośliny. W przeciwieństwie do kakaowców, hodowanych w Afryce i Ameryce Południowej, gdzie panuje klimat wilgotny, który sprzyja powstawianiu różnych infekcji roślinnych, karob nie potrzebuje substancji chemicznych do wzrostu. Zachowuje dzięki temu o wiele więcej wartości odżywczych.

Kolejną przewagą karobu nad kakao jest brak w składzie kofeiny i teobrominy. Dzięki temu jest to produkt bezpieczny dla dzieci, kobiet karmiących, starszych, z nadciśnieniem i innych. Podobnie jak kakao, karob zawiera magnezu, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen, sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. Trzeba podkreślić, że ma dużo więcej wapnia, a także miedzi i cynku. Zawiera mnóstwo cennych witamin  A, D, E, witaminy z grupy B (również B12, co jest wartościową informacją dla wegetarian, którzy z racji braku mięsa w diecie mają często niedobory).

Karob jest nieco słodszy niż kakao (zawiera więcej cukrów), natomiast ma niższą zawartość tłuszczu, a co za tym idzie kaloryczność – jest bardzo fajną alternatywą dla słodzików. Na pewno bardziej naturalną. Karob do słodzenia najlepiej kupić w postaci syropu.

Dzięki swoim fizycznym właściwościom (kleistość, zagęszczanie) wspomaga proces oczyszczania jelita grubego. Chroni przy tym ściany i żyły przed wystąpieniem schorzeń nowotworowych.

Zawiera też kwas galusowy, któremu zawdzięcza działania przeciwalergiczne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyseptycznie.

Zarówno kakao jak i karob to produkty o wielu cennych właściwościach i wartościach odżywczych. Oba mogą stanowić element odżywczej diety. Są łatwo dostępne i niedrogie, dlatego każdy może sobie wybrać produkt dla siebie, biorąc pod uwagę walory zdrowotne, jak i smakowe.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie