Niezwykła przyprawa - cynamon

Cynamon kojarzy nam się głównie z pachnącą szarlotką, ryżem zapiekanym z jabłkami oraz grzanym winem. Potrawy i napoje z jego dodatkiem nabierają intensywnego i słodkiego aromatu. Cynamon to jednak przyprawa warta uwagi nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na ogromny potencjał prozdrowotny. Co warto wiedzieć o cynamonie?

Kilka słów o historii

Cynamon należy do najstarszych znanych przypraw. Znany był już w Starożytności. Wzmianki o cynamonie pojawiają się w Piśmie Świętym, a w Starożytnym Egipcie cynamon stosowany był w procesie mumifikacji.

Otrzymywany jest on z wysuszonej kory cynamonowca. Należy do roślin leczniczych. Występuje w postaci sproszkowanej oraz w postaci niewielkich, zwiniętych w ruloniki kawałków.

W przeszłości cynamon stosowany był głównie jako środek pobudzający krążenie, utrzymujący higienę jamy ustnej, niwelujący problemy trawienne, zwalczający bóle mięśniowe.

Cynamon cynamonowi nierówny

Cynamonowiec, drzewo z którego kory uzyskuje się cynamon, występuje w ponad 250 odmianach drzew i krzewów.

Dwa najbardziej znane gatunki cynamonowca, z których pozyskuje się cynamon to:

  • Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum)
  • Kasja (Cinnamomum cassia)

Najczęściej w sklepach nabyć możemy tak zwany cynamon chiński. Pozyskiwany jest on z kory cynamonowca rosnącego w Indonezji.

Drugim rodzajem cynamonu, który możemy nabyć jest Cynamon cejloński, pozyskiwany z drzew rosnących na Sri Lance.

Ten drugi (cynamon cejloński) uznawany jest za dużo bardziej wartościowy, charakteryzujący się wyższą jakością, czystością i lepszym aromatem.

Najważniejsza różnica pomiędzy cynamonem cejlońskim, a chińskim to zawartość kumaryn, czyli związków, które w większych ilościach mogą oddziaływać toksycznie na wątrobę.

Cynamon cejloński możemy spożywać nawet w dużych ilościach bez obawy na szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem z cynamonem chińskim należy zachować ostrożność.

Cynamon cejloński zawiera do 0,4% kumaryn, cynamon chiński nawet do 5%.

Cynamon chiński (cassia) jest tani i łatwo dostępny.

Jak rozpoznać co kupiliśmy?

Jeśli na opakowaniu napisane jest, że kupiliśmy cynamon cejloński, niewykluczone, że niestety to Cassia. Sam napis nie jest wystarczającym wyznacznikiem.

Cynamon cejloński ma jaśniejszą barwę, żółto brązową, podczas gdy Cassia ma ciemny kolor podbarwiony na rdzawo lub czerwono. Cynamon cejloński ma ponadto delikatny, korzenny smak z lekko cytrusową nutą.

Właściwości cynamonu

Dla cukrzyków i wspomagająco w odchudzaniu

Badania naukowe potwierdzają, że cynamon wpływa na poprawę wrażliwości insulinowej. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi, a także pozytywnie wpływa na frakcję cholesterolu LDL.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326760/

Cynamon poprzez swój wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową może z powodzeniem chronić nas przed rozwojem nadwagi, otyłości, chorób metabolicznych.

Co więcej, regularne spożywanie cynamonu może pomóc również w pozbyciu się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Na przeziębienia i infekcje, przeciwko zatruciom

Cynamon wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ekstrakt z cynamonu wykazuje działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli, wykazuje również działanie hamujące rozwój pleśni i drożdży.

Dodawanie cynamonu do posiłku działa jako środek konserwujący, przedłużając ich trwałość. Dodatkowo chroni nas przed zatruciami.

Cynamon charakteryzują również właściwości przeciwzapalne. Wykazuje również właściwości rozgrzewające. Jego stosowanie może więc pomagać zwalczać bóle mięśniowe, jak również chronić nas przed infekcjami.

By wspomóc pracę mózgu

Na skutek spożycia cynamonu dochodzi do wzrostu czynników neurotroficznych w mózgu oraz zatrzymania degradacji już istniejących.

Cynamon poprawia również dopływ krwi do mózgu, co przekłada się na jego lepsze ukrwienie, a tym samym lepszą pamięć, większą koncentrację i jasność myślenia.

W walce z chorobami neurodegeneracyjnymi

Dzięki zawartości benzoesanu sodu, aldehydu cynamonowego oraz epikatechin, spożywanie cynamonu może chociaż w niewielkim stopniu pomóc w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Spożywanie cynamonu jest pomocne w zmniejszaniu neurologicznych zaburzeń charakterystycznych dla starzejącego się organizmu.

Dla piękniejszej cery

Cynamon łagodzi zmiany trądzikowe. Stosowany w formie papki pomaga zlikwidować wypryski i zmniejszyć przebarwienia skóry.

By wspomóc trawienie

Cynamon pozytywnie wpływa na poprawę trawienia. Napary z dodatkiem cynamonu pomagają w łagodzeniu takich dolegliwości jak wymioty, mdłości, niestrawność, bóle brzucha.

Podsumowując, cynamon poza walorami smakowymi, wykazuje wiele cennych właściwości. Warto włączyć go do codziennego menu. Świetnie komponuje się z owsianką, kawą, koktajlami owocowymi, naleśnikami, ciastami, a także kaszą czy ryżem podawanymi na słodko. Już 3 gramy cynamonu dziennie pomagają zredukować poziom cukru, cholesterolu LDL, poprawić funkcje mózgu i zmniejszyć objawy PMS.