Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Produkty spożywcze, które niszczą Twoje zdrowie

Produkty spożywcze, które niszczą Twoje zdrowie

Kinga Żuralska

Wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach, z tak łatwym dostępem do wiedzy, bez trudu jesteśmy w stanie wyeliminować z naszej diety produkty, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Tymczasem okazuje się, że nie jest to takie łatwe. Część szkodliwych produktów jest dla nas oczywista – przykładowo słodkie napoje gazowane i dania typu fast food. Są jednak i takie, których szkodliwość jest mniej oczywista – jogurty owocowe, płatki śniadaniowe typu fitness, soki owocowe.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Słodkie napoje

Teoretycznie wszyscy zdają sobie sprawę, że słodkie napoje to „sam cukier i chemia” i są szkodliwe dla naszego zdrowia, a mimo to wiele osób chętnie po nie sięga.

Szklanka kolorowego, słodkiego napoju może zawierać nawet sześć łyżek cukru. Łatwo zatem policzyć, że wypijając kilka szklanek takiego napoju w ciągu dnia bardzo mocno podnosimy spożycie cukru.

Co za tym idzie, napoje te są wysokokaloryczne. Co gorsza, w większości przypadków kalorie te nie pochodzą z „prawdziwego” cukru, a z wysokofruktozowego syropu kukurydzianego.

Nadmiar fruktozy może być szkodliwy dla wątroby.

Jednak nie tylko cukier stanowi problem, gdyby tak było zdrowszym wyborem byłyby napoje „zero”. Tymczasem w nich znajdziemy słodziki i barwniki, które spożywane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Wysoka zawartość cukrów oraz kwasu fosforowego przyczynia się również do powstawania ubytków w zębach.

Wyniki badań pokazują również, że osoby pijące słodkie napoje gazowane mają niedobory wapnia i magnezu.

Fast food

Fast food, czyli żywność przygotowywana szybko, to takie produkty jak hamburgery, frytki, zapiekanki, hot dogi – uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych.

Fast food charakteryzuje się wysokim stopniem przetworzenia produktów. Ich spożywanie dostarcza dużej ilości przetworzonych węglowodanów, niezdrowych tłuszczów i soli.

Żywność typu fast food to źródło kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczy utwardzanych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Spożywanie już nawet niewielkich ilości trans-kwasów tłuszczowych pochodzenia przemysłowego może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, zaburzając profil lipidowy krwi i nasilając produkcję prozapalnych cytokin.

Badania pokazują również, że osoby często jadające dania typu fast food oraz wszelkiego rodzaju słodycze są bardziej narażone na występowanie zaburzeń nastroju i depresję.

Bazowanie na słabej jakościowo żywności, ubogiej w składniki odżywcze – jaką jest żywność typu fast food – może przyczyniać się do wystąpienia problemów z płodnością.

Chipsy

Chipsy to niewinna przekąska, którą z łatwością pochłaniamy w trakcie oglądania filmu czy spotkania ze znajomymi. Niepostrzeżenie znika cała paczka. Tymczasem chipsy to ogromna ilość kalorii, izomerów trans, soli. Prawie 70% tłuszczów znajdujących się w chipsach to izomery trans.

Ponadto konsumowanie sporej ilości chipsów powoduje kumulowanie i odkładanie się w organizmie akrylamidu. Akrylamid jest to substancja, która w naturalny sposób powstaje w żywności podczas poddawania półproduktu metodom obróbki termicznej, takiej jak: pieczenie, grillowanie, smażenie. Badania dotyczące toksyczności akrylamidu wskazują na neurotoksyczną, kancerogenną i genotoksyczną aktywność tej substancji.

Największe stężenie akrylamidu znajduje się w takich produktach jak chipsy, frytki, tosty, chrupki kukurydziane, płatki śniadaniowe, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie.

Słodycze

Słodycze to kombinacja słabej jakości tłuszczów – często roślinnych tłuszczów utwardzanych – tłuszczów trans oraz cukru.  To właśnie połączenie rafinowanych węglowodanów i zasobnych w izomery trans komponentów odpowiada za tuczące właściwości wyrobów cukierniczych.

Wysokie spożycie cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego doprowadza do upośledzenia pracy mózgu.  Konsumpcja nadmiernej ilości cukru powoduje problemy z pamięcią i kojarzeniem, podobne do tych związanych ze starczą demencją.

Cukier to trucizna, która niszczy nie tylko ciało, ale także umysł.

Regularna konsumpcja słodkości prowadzi do stanu uzależnienia. Z tego powodu tak ciężko jest się z nimi rozstać.

Zupki chińskie

Po zupki chińskie chętnie sięgają studenci oraz pracownicy korporacji. Dla osób zabieganych to szybka opcja na zjedzenie czegoś ciepłego. Zupki chińskie w towarzystwie konserw turystycznych znaleźć można również w plecakach zapalonych podróżników lubiących nocować pod namiotem. Co niektóre panie domu wpadają też na pomysły przygotowywania sałatek z zupek chińskich. Tymczasem zupki chińskie to mnóstwo soli, tłuszczów trans oraz długa lista środków konserwujących.

Jednym z najbardziej niebezpiecznych środków konserwujących znajdujących się w zupkach chińskich jest TBHQ (tert-butylohydrochinon), który w niewielkim stężeniu wykazuje działanie antyoksydacyjne, natomiast w większym jest trujący. Substancja ta powstaje w wyniku przemian ropy naftowej i zapobiega utlenianiu tłuszczów stałych oraz olejów. Dzięki niej czas przydatności produktu do spożycia znacznie się wydłuża. Duża ilość środków konserwujących sprawia, że zupki chińskie są bardzo długo trawione.

Jedzenie zupek w proszku ma fatalny wpływ zarówno na układ trawienny, sylwetkę, jak i cerę.

Dla wzmocnienia smaku w zupkach chińskich stosowany jest glutaminian sodu. U osób, które często spożywają potrawy mające w swym składzie glutaminian sodu obserwuje się m.in. depresje, migreny, zawroty głowy, napady niepokoju, niebezpieczne wahania ciśnienia krwi, problemy z żołądkiem, trudności z koncentracją, a także wysypki na skórze i bóle mięśni.

Jogurty owocowe

Sklepowe półki uginają się wręcz od najróżniejszego rodzaju jogurtów z dodatkami. Znajdziemy jogurty owocowe, z owocami, z płatkami, jogurty pitne, a nawet jogurty z cukierkami czy ciasteczkami.

Często produkty te reklamowane są jako element zdrowej diety. Tymczasem powinniśmy zdawać sobie sprawę, że wszelkiego rodzaju słodkie jogurty, czy jogurty z dodatkami, niewiele różnią się od słodyczy i z pewnością nie są produktami pożądanymi w zdrowej diecie.

Słodkie jogurty zaliczyć należy do skondensowanych źródeł cukru. Pół litra owocowego jogurtu może dostarczać nawet pół szklanki cukru!

Znajdziemy w nich również sporo barwników i aromatów.  

Serki topione

Bardzo często kupowanymi przez Polaków serami są serki topione. Świetnie nadają się na kanapkę. Wiele osób dodaje je również przykładowo do zup.

Serki topione to pochodne sera, topione z dodatkiem specjalnych topników. W tym celu stosuje się kwas satynowy, kwas winowy, kwas mlekowy.

Serki topione są bardzo kaloryczne. W 100 gramach znajduje się około 300kcal i blisko 30g tłuszczów.

Jeśli już decydujemy się na jedzenie serków topionych koniecznie sprawdzajmy ich skład. Często bowiem nie ser jest ich głównym składnikiem, a powinien. W zamian znajdziemy tam natomiast wodę i tłuszcz. Są nawet i takie serki topione, w których sera nie ma wcale lub znajduje się na samym końcu składu.

Tego typu produktów zdecydowanie należy unikać.

Prawdziwy ser topiony nie powinien mieć w składzie oleju roślinnego.

Generalnie serki topione zakwalifikować należy do produktów wysokoprzetworzonych o niskiej wartości odżywczej. Znajdziemy w nich szkodliwe konserwanty, sól, barwniki, a także fosforany.

Fosforany wchodzą w kontakt z wapniem i mogą prowadzić do jego niedoborów, w konsekwencji do osteoporozy.

Serki topione zawierają również nizynę. Jest to naturalny antybiotyk powstały w wyniku fermentacji kwasu mlekowego – wykazuje silne działanie rakotwórcze, zwłaszcza pod wpływem obróbki termicznej.

Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe reklamowane są jako zdrowy i lekki posiłek, w dodatku smaczny i łatwy w przygotowaniu. Płatki śniadaniowe to tak naprawdę witaminizowane słodycze, czyli kolejna forma upchnięcia w naszej „zdrowej” diecie solidnej porcji cukru.

Nawet jeśli sięgniemy po te z napisem „fit” różnica będzie tylko taka, że będą miały odrobinę więcej błonnika od wersji „zwykłej”. Nadaj jednak zawierać będą pokaźną dawkę cukru.

Podsumowując, z rozwagą sięgajmy po różnego rodzaju produkty żywnościowe, nawet te, które mają dopisek „fit”, „zdrowy”, „bez cukru”. O ile takie produkty jak chipsy, frytki, hamburgery i słodycze uznawane są powszechnie za niezdrowe, o tyle często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wpływają na nas produkty uznawane powszechnie za stosunkowo zdrowe. Zawsze warto czytać skład produktów, które kupujemy.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie