Antyutleniacze w żywności

Antyoksydanty, przeciwutleniacze czy antyutleniacze? Wszystkie nazwy są poprawne dla enzymów, które odpowiadają za neutralizację wolnych rodników w naszym organizmie.

Dlaczego antyutleniacze są tak ważne?

Antyoksydanty są substancjami odżywczymi znajdującymi się we krwi i ich głównym zadaniem jest unieszkodliwienie niebezpiecznych wolnych rodników. Dym papierosowy, zanieczyszczenie środowiska, spaliny, promieniowanie UV, a także stres, zwiększają liczbę wolnych rodników w naszym organizmie. Duża ilość jest niewskazana, gdyż powoduje wiele procesów zapalnych i zmian, które mogą być ciężkie do odwrócenia. Wolne rodniki są odpowiedzialne za nowotwory, choroby serca oraz proces starzenia się. Mogą uszkadzać błony komórek, a nawet materiał genetyczny. Dla osób trenujących duża ilość wolnych rodników w organizmie może oznaczać potreningowe bóle mięśni, złe samopoczucie, zatrzymanie płynów czy wrażliwość po ćwiczeniach.

Zbyt duża ilość wolnych rodników jest niebezpieczna, ale w małych ilościach pomagają zwalczać zarazki, zabijać bakterie i goić rany.

Trening a liczba wolnych rodników

Podczas ćwiczeń zwiększa się zapotrzebowanie na tlen, więc rośnie też liczba wolnych rodników. Wszystko za sprawą uszkodzeń komórek, które tworzą się podczas ćwiczeń. Intensywny trening siłowy prowadzi do niewielkich pęknięć i urazów mięśni, czego konsekwencją jest zwiększająca się liczba wolnych rodników. W związku z tym potrzebujemy antyoksydantów, które będą przywracały naturalną równowagę w organizmie.  

Gdzie znajdziemy antyoksydanty?

Najlepszym źródłem są oczywiście produkty pochodzenia naturalnego. Dzięki zawartości różnorodnych substancji fitochemicznych niwelują wolne rodniki i chronią nas przed różnymi chorobami i schorzeniami.

Witaminę C znajdziemy w większości warzyw i owoców, witamina E zawarta jest w oleju słonecznikowym, w nasionach słonecznika, sezamie, migdałach, orzeszkach ziemnych, maśle orzechowym, awokado, w tłustych rybach i żółtku jaja. Flawonoidy, czyli flawonole i polifenole, znajdziemy w owocach, warzywach, herbacie, kawie, czerwonym winie, czosnku i cebuli. Karotenoidy, czyli popularny beta karoten, występują w marchewce, czerwonej papryce, szpinaku, młodej kapuście, batatach, mango oraz suszonych morelach. Minerały posiadające również właściwości antyoksydacyjne to selen, miedź, mangan oraz cynk. Najlepszym źródłem selenu są zboża pełnoziarniste, warzywa i mięso. Miedź znajduje się również w zbożach pełnoziarnistych, orzechach i wątrobie. Dobrym źródłem manganu są kiełki pszenicy, chleb, płatki zbożowe oraz orzechy, a cynk znajdziemy w chlebie, makaronie pełnoziarnistym, zbożach, orzechach, nasionach i jajkach.

Duże znaczenie ma dieta i zwyczaje. Pamiętajmy o porcji świeżych owoców i warzyw każdego dnia, zdrowych orzechów i nasion, a oleje roślinne trzymajmy w chłodnych miejscach i używajmy na surowo, aby nie straciły ważnych wartości odżywczych.