10 produktów o właściwościach alkalicznych

Żywność alkaliczna to produkty, które w swoim składzie zawierają magnez, sód, potas oraz wapń. Ma ona wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu pH w organizmie. Większość żywności, po którą sięgamy ma właściwości zakwaszające dlatego tak ważne jest by uwzględnić w diecie produkty alkaliczne.

Poniżej 10 produktów o właściwościach zasadowych

Brokuły

Wysoka alkaliczność i jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin i minerałów. Mogą pomóc w walce ze stanami zapalnymi i dzięki zawartości flawonidów i karotenoidów również ze stresem oksydacyjnym. Ze względu na wiele korzyści jakie dają zaleca się je spożywać regularnie pod warunkiem jednak, że nie ma po nich problemów żołądkowych. Istnieje spora grupa ludzi, którzy nie tolerują za dobrze tego warzywa.

Jarmuż i szpinak

Warzywa liściaste słyną ze swych właściwości alkalicznych, ale to właśnie jarmuż i szpinak wyróżniają się zdecydowanie najbardziej. Jarmuż jest silnym detoksykantem organizmu, zmniejsza poziom cholesterolu i zawiera sporo witamin i przeciwutleniaczy. Uważać jednak powinni alergicy, gdyż jarmuż jest silnym alergenem. Szpinak jest łatwo dostępny i nadaje potrawom ciekawy smak. Poza bogatą zawartością witamin i minerałów m.in. witaminę K, kwas foliowy, zwiększa naszą odporność, wspomaga trawienie, oczyszcza. Zawiera chlorofil, który pomaga budować zdrowe czerwone krwinki. Tak, jak wiele innych produktów alkalicznych warzywa liściaste zaleca się wprowadzać do diety osób z nowotworami, gdyż wspierają one ich leczenie.

Ogórek

Choć składa się on w 95% z wody to wciąż jest źródłem wielu witamin. Jest dość dobrym produktem walczącym z odwodnieniem organizmu. Dzięki zawartości lignan LIGNANÓW = LIGNANY TO ZWIĄZKI CHEMICZNE i trzeba je odmienić w odpowiedniej formie wspiera walkę z nowotworami i chorobami serca.

Szparag

Jego poziom alkaliczności sięga do 8,5 pH i może wspomóc walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za przyspieszenie procesów starzenia. Szparagi są także naturalnym lekiem moczopędnym, dzięki czemu organizm jest w stanie usunąć z organizmu nadmiar soli.

Papryka

Wszystkie gatunki papryk mają wysoki poziom pH sięgający, jak w przypadku szparagów do 8,5. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, są łatwo przyswajalne, antybakteryjne i zapobiegają uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki.

Ananas

Kolejny produkt z wysokim pH. Jego właściwości to przede wszystkim obniżanie ciśnienia krwi, wspomaganie leczenia chorób serca, regulacja krążenia krwi. Znany jest także ze wspomagania redukcji nadmiernej masy ciała.

Papaja i mango

Niezwykle smaczne i słodkie owoce tropikalne. Mają wiele witamin wspomagających regenerację naszych włosów i skóry, są moczopędne i wspomagają oczyszczanie okrężnicy i nerek. Papaja zawiera bardzo dużo karotenów i flawonidów. Mango z kolei wspomaga leczenie układu moczowego, wzrokowego, a także reguluje poziom cholesterolu.

Arbuz i cytryny

Choć cytryny są kwaśne w smaku to mają właściwości zasadowe. Bogate są w wiele witamin, przeciwutleniaczy i elektrolitów. Arbuzy z kolei (pH 9) tak, jak ogórek są naturalnym środkiem moczopędnym wypłukującym sól z organizmu.

Jabłka

Jabłka są świetnym źródłem błonnika, a jednocześnie neutralizują poziom pH. Zawierają również fitochemikalia wspierające walkę z chorobami serca, a także pełen zakres witamin.

Awokado

Zawarte w nim kwasy omega 9 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu jednocześnie podnosząc poziom dobrego. Wspiera leczenie chorób serca i działa przeciwzapalnie.