Co  szkodzi Twoim jelitom?

Dobrze wiemy już, że pozytywny wpływ na nasze jelita mają produkty bogate w probiotyki i prebiotyki. Wiemy także, że spożywanie nieprzetworzonej żywności da nam zdecydowanie więcej korzyści. Czego natomiast unikać w swojej diecie? Poniżej zestawienie najczęściej popełnianych błędów.

1. Zbyt dużo alkoholu

Gdy mowa o lampce wina to z reguły często spotkamy się z pozytywnymi aspektami spożywania tego trunku. Nadmiar jednak nie niesie za sobą korzyści i ma to również wpływ na układ pokarmowy. Badania nad alkoholikami wskazały, że osoby spożywające za dużo alkoholu narażają się na duże zmiany w swojej florze bakteryjnej, a co za tym idzie - uszkodzenie komórek i choroby wątroby. Warto zachować umiar.

2. Dieta bogata w nasycone tłuszcze

Temat tłuszczu w diecie pojawia się dość często. Dawniej tłuszcz był uznawany, jako ten zły, tuczący i mający negatywny wpływ na zdrowie. Obecnie zwiększa się nasza wiedza na temat zdrowego odżywiania i tłuszcze zyskały spore uznanie. Oczywiście nie wszystko co tłuste jest dobre. Cenne są źródła nienasyconego tłuszczu pochodzenia roślinnego np. oliwa z oliwek, olej lniany, sezamowy, awokado i wiele innych. 

Trochę gorszą renomę ma tłuszcz nasycony. Znaleźć go można w maśle, smalcu, oleju kokosowym, mleku, serach, mięsie, rybach i wyrobach cukierniczych. Oczywiście nie jest tak, że te produkty same w sobie są złe i należy je wykreślić z diety. Chodzi głównie o to, że nie powinniśmy przesadzać z ilością tych produktów w diecie. Nadmiar tłuszczu nasyconego obciąża nasz organizm, podwyższając cholesterol we krwi i zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Podkreślamy jeszcze raz, że chodzi o nadmiar tego makroskładnika. 

W temacie spraw jelitowych także dzielimy tłuszcze na dobre i złe. Nienasycone tłuszcze wspierają perystaltykę jelit, nasycone z kolei ją zaburzają hamując wytwarzanie "dobrych" bakterii i zwiększając produkcję "złych" bakterii.

3. Dieta skrajnie wysokobiałkowa

Różne badania nad florą bakteryjną powiązały wpływ produktów zwierzęcych (szczególnie czerwone mięso) z niekorzystnym mikrobiomem. My ponownie zwrócimy uwagę na to, że trzeba zachować umiar w podejściu eliminacji produktów w swojej diecie. Mięso ma wiele dobrych właściwości i nie ma potrzeby z niego rezygnować. Dieta powinna być urozmaicona, bogata w różne wartości odżywcze.

4. Karagen

Karagen to stabilizator stosowany w produkcji serów, lodów, pieczywa, dżemów, mleka skondensowanego i niektórych wyrobów, które kupujemy, jako gotowce. Jest to legalna substancja, ale osoby z zapaleniem jelit powinny być ostrożne, ponieważ ma ona na nie negatywny wpływ.