Top 5 "superfoods" dla sportowców

Żeby zbudować masę mięśniową trzeba odpowiednio trenować i jeść. Produkty super foods znane są nam już jakiś czas, głównie za sprawą dobrej promocji w mediach, ale też dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Najczęściej uwaga skupia się w ich przypadku właśnie na pozytywnym wpływie na zdrowie, a trzeba też dodać, że pozytywnie wpływają spożywane także w celach sylwetkowych. Dzisiaj nasze top 5!

Jaja 

Rzeczywistość czy dobry marketing? To zależy od dostawcy. Jeśli kury są karmione produktami bogatymi w zdrowe tłuszcze np. lnem, rzepakiem, olejem lnianym, to i jaja zawierają więcej omega-3. Jaja to doskonałe źródło białka. Jedno średniej wielkości ma go ok. 7 g. Samo żółtko to już połowa tej porcji białka, a dodatkowo źródło witaminy A, D i E i cholesterolu. Jaja to bardzo odżywczych posiłek zawierający komplet aminokwasów potrzebnych do rozwijania dobrej jakościowo masy mięśniowej. Wciąż toczą się spekulacje na temat cholesterolu i jego negatywnych skutków, na szczęście coraz częściej mówi się o tym, że lepiej obniżyć własny poziom tkanki tłuszczowej, aniżeli wyrzucać żółtko jaj.

Olej rybi

Olej rybi redukuje stany zapalny stawów i skóry, wspomaga obniżenie tkanki tłuszczowej i zwiększa poziom testosteronu. Oczywiście nie oznacza to, że dodając olej rybi do diety od razu zwiększymy masę mięśniową. Bez całokształtu, do którego wchodzi dieta i trening, efektu nie będzie, ale uwzględniając niektóre produkty w diecie możemy niektóre procesy trochę przyspieszyć. Olej rybi pozyskać można z ryb, jednak nie zawsze mamy do nich swobodny dostęp. W takiej sytuacji można pomyśleć nad dodatkową suplementacją.

Dziki łosoś

Łosoś łososiowi nierówny. Te, które pochodzą ze zwykłej hodowli mają znacznie mniej wartości, niż dzikie. Te drugie są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka (aż 20 g białka na 100 g łososia).

Jagody

Są one źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się komórek. Zapobiegają też wielu chorobom np. nowotworom, chorobom serca, problemom ze wzrokiem. Warto tu podkreślić, że jagoda to owoc sam w sobie, ale do grupy owoców „jagodowych” zaliczyć możemy także maliny, żurawinę, jeżyny i wiele innych i one także mają mnóstwo wartości odżywczych i warto uwzględnić je w swojej diecie (szczególnie, gdy jest na nie sezon i są łatwiej dostępne).

Jogurt

Jogurt zawiera sporo bakterii, które poprawiają pracę żołądka i jelit. Oczywiście nie mówimy tutaj o jogurtach słodzonych. Zawsze lepiej sięgnąć po naturalny i oddzielnie dodać np. owoce czy orzechy, a uzyskamy wówczas zdrowy i zbilansowany posiłek!