Diety antycukrzycowe. Cukrzyca nie pojawia się znikąd!

W ostatnich latach modne stało się zwalczanie cukrzycy. Nie powinno to dziwić, gdyż jest to choroba, która generuje koszty liczone w miliardach dolarów w USA, zabija setki tysięcy ludzi, a wynika w największej mierze ze złego trybu życia, dostarczania nadmiaru energii (potocznie: obżerania się), utrzymywania zasobów podskórnej i wisceralnej tkanki tłuszczowej, braku aktywności fizycznej. Tak, na cukrzycę pracujesz każdego dnia. Ona nie pojawia się znikąd!

Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca szacowane na 174 miliardów dolarów rocznie.

Czy mam cukrzycę lub stan przedcukrzycowy?

Jeśli:

  • stężenie glukozy na czczo wynosi 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l),
  • glikozylowana hemoglobina (HbA1c) jest większa lub równa 6.5%,
  • stężenie glukozy we krwi podczas testu tolerancji glukozy (OGTT) po 2 h przekracza 140 mg/dL,

to masz powody do zmartwienia!

Czy dieta VLCKD może pomóc w walce z cukrzycą?

Diety ketogeniczny polegają na ograniczaniu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. W diecie obliczonej na 2000 kcal dziennie dostarczane jest 20-50 g węglowodanów dziennie.

Rozkład makroskładników w "standardowej" diecie ketogenicznej:

  • 30%-35% białka,
  • 5%-10% węglowodanów,
  • 55%-60% tłuszczu.

W diecie VLCKD ( niskokaloryczna dieta ketogeniczna) spotyka się następujące proporcje makroskładników:

  • 15%-25% białek,
  • 5%-10% węglowodanów,
  • 65%-80% tłuszczu.

W jednym z badań opublikowanym w lipcu 2019 r., pacjentom z cukrzycą typu II zaproponowano dietę VLCKD. Wiek uczestników wynosił średnio 56. Na początku masa pacjentów wynosiła średnio 104 kg. Stężenie glukozy na czczo 170,06 mg / dL (, a hemoglobina glikowana wynosiła 7,33 ± 1,13% (57,06 ± 13,00 mmol / L).

Średni dzienny udział  makroskładników i mikroelementów:

  • 5–10% węglowodanów (<25 g / dzień) pochodzących głównie z warzyw,
  • 60–70% białek, głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw,
  • 25–30% tłuszczów wyłącznie z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Podawano ilość warzyw równą 600 g dziennie, wyłącznie z nieskrobiowych warzyw gotowanych i surowych, podzielonych na 2 lub 3 porcje w ciągu dnia. Dodatkowo 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie. Spożywano co najmniej 2 l wody mineralnej dziennie. Średnia kaloryczność diety VLCKD wynosiła między 450–600 kcal dziennie dla kobiet i 650–800 kcal dziennie dla mężczyzn.

Pacjenci dostarczali około 2 g protein na kg beztłuszczowej masy ciała, w postaci suplementu diety WPC.

Z 20 osób biorących udział w badaniu:

  • 8 stosowało dietę,
  • 15 metforminę 
  • 5 pochodne sulfonylomocznika
  • 10 insulinę
  • 15 leki przeciwnadciśnieniowe,
  • 18 statyny 

Wyniki:

Waga ciała zmniejszyła się średnio z 104 kg do 89.07, odnotowano spadek ~12 cm w pasie, stracono ~8 kg tkanki tłuszczowej, stracono 2.45 kg mięśni.

Komentarz: wyniki są wręcz niewiarygodne. Po 8 tygodniach stosowania diety VLCKD unormowało się stężenie glukozy. Odnotowano drastyczny spadek glikozylowanej (glikowanej) hemoglobiny, kolosalny spadek stężenia insuliny, poprawę wskaźnika HOMA, na dodatek silny spadek AST/ALT (może świadczyć o stanie wątroby) i spadek kreatyniny (stan nerek).

Czy jest możliwe pozbywanie się 1 kg tłuszczu tygodniowo?

Tak, bo były to osoby chorobliwie otyłe, ważące ponad 100 kg, na dodatek dostarczające ledwie 450–600 kcal dziennie (kobiety) i 650–800 kcal dziennie (mężczyźni). Nie uważam, by taki rodzaj diety był właściwy, podaż energii była zbyt mała. Badani zapłacili za to utratą 2,45 kg mięśnie na każde 8 kg tłuszczu, czyli na 10,45 utraconych kg, 23.44% stanowiły mięśnie, a 76.56% tkanka tłuszczowa.

Wg innych badań, w przypadku cukrzycy skuteczna jest dieta VLCD.

11 osób z cukrzycą typu II w wieku średnio 49.5  lat, BMI 33.6kg/m2 badano przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie).

Wnioski: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie odwrócić negatywne procesy zachodzące przy cukrzycy typu II.

Podsumowanie

Wydaje się, iż dieta bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany, przyczynia się do znacznej poprawy stanu zdrowia osób chorych na cukrzycę. Podobne są rezultaty badań, w których zastosowano diety o niskiej podaży energii (niekoniecznie bogate w tłuszcze i ketogeniczne). Stosowanie diet o bardzo małej zawartości węglowodanów (VLCKD) może być pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease).

Czy należy stosować taką dietę w cukrzycy?

Na razie istnieje wiele badań, jednak nie jest to oficjalna, zatwierdzona metoda postępowania w przypadku cukrzycy typu II. Proszę nie “atakować” lekarzy, bo bazują oni na EBM, medycynie opartej na dowodach. Trzeba czasem dziesiątek lat, by zmienić np. dotychczasowe, oficjalne zasady postępowania dietetycznego w cukrzycy.

 

Źródła: Lorenzo Romano,1 Marco Marchetti,1,2 Paola Gualtieri,2,* Laura Di Renzo,2 Meriann Belcastro,3 Gemma Lou De Santis,1 Marco Alfonso Perrone,4 and Antonino De Lorenzo „Effects of a Personalized VLCKD on Body Composition and Resting Energy Expenditure in the Reversal of Diabetes to Prevent Complications” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683248/ Krzysztof Strojek, Marta Wróbel, Aleksandra Szymborska-Kajanek, Dominika Rokicka „Metformina — nowe wskazania refundacyjne” https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/download/35630/25828 “The Economic Impact of  Illicit Drug Use on American Society” https://www.justice.gov/archive/ndic/pubs44/44731/44731p.pdf E. L. Lim,1 K. G. Hollingsworth,1 B. S. Aribisala,1 M. J. Chen,1 J. C. Mathers,2 and R. Taylor „Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/