Lubisz kiszoną kapustę? Kimchi Cie oczaruje!

Kimchi to jeden z obecnych trendów żywieniowych. Jeśli nigdy wcześniej o tym nie słyszałaś, czytaj dalej. Jeśli temat nie jest Ci obcy, to z pewnością nie dziwi Cię fakt tej popularności.

Co się kryje pod nazwą kimchi? 

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które jest przygotowywane z warzyw, czosnku, imbiru, papryki chilli, soli i ryb. Mieszanka jest marynowana i poddawana fermentacji. Metoda ta pozwalała pierwotnie na zachowanie warzyw na zimowe miesiące, kiedy było trudniej o dostęp do świeżych. 

Warzywem najczęściej wykorzystywanym do wykonania kimchi jest kapusta, ale nierzadko można się spotkać z rzodkiewką, ogórkiem czy szalotką. Nie ma też jednej receptury na wykonanie kimchi. Różnią się one w zależności od regionu czy sezonu, w którym jest wykonywane. 

Jak smakuje kimchi?

Smak kimchi zależy od przepisu, według jakiego został wykonany (rodzaj warzyw, przypraw, długość fermentacji itp.), ale wyróżnić możemy smak kwaśny, pikantny i umami, czyli taki który nie jest ani słodki, ani kwaśny, ani gorzki, ani słony. Nie jest on łatwy do zdefiniowania, ale dość mocno pobudza nasze kubki smakowe.

Smak kwaśny wynika z tego, że jest to danie fermentowane. Podczas tego procesu bakterie wytwarzają kwas mlekowy i to właśnie on wytwarza kwaśny posmak.

Pikantny smak zależy od przypraw, jakich użyjemy, a chodzi tu głównie o czerwoną paprykę, która może być łagodna lub pikantna. Znaczenie ma także ilość przyprawy. Czerwona papryka odpowiada też za klasyczny, czerwony kolor kimchi.

Smak umami będzie tym intensywniejszy im więcej ryby i wyrobów rybnych zostanie dodanych do potrawy. Mogą to być kawałki ryb, sos czy pasta rybna. Składniki rybne nadają kimchi mocny smak umami. Kimchi wykonane bez ryb będzie miało delikatniejszy, lżejszy smak.

To, czy kimchi jest bardziej słone czy słodkie, zależy od przepisu i tego, jakie ilości cukru czy soli się do niego dodaje. Są różne wersje tego dania.

Na smak kimchi wpływa także czosnek. Jest on dość silnie wpływającym na smak składnikiem, a w procesie fermentacji nabiera dodatkowo intensywności. Także warzywa decydują o smaku kimchi. W zależności od przepisu, od tego jakich dodamy warzyw, smak kimchi będzie inny.

W kimchi jest też fajne to, że można tak manipulować składnikami, żeby dopasować walory smakowe do siebie. 

Kiedy jeść kimchi?

W kulturze koreańskiej kimchi podaje się z prawie każdym posiłkiem. Stanowi ono nie tylko dodatek czy przystawkę, ale bywa często jednym ze składników wielu potraw. Jednym z najpopularniejszych dań jest Kimchi Jjigae, tradycyjny gulasz. Kimchi dodaje się także do smażonego ryżu czy makaronu, kanapek, a nawet do... pizzy.

Czy kimchi jest zdrowe?

Kimchi jest bardzo cenione za swoje wartości odżywcze. Z racji tego, że jest to danie na bazie warzyw, kimchi jest bogate w błonnik, witaminy i minerały. Jest też mało kaloryczne, można je zatem uznać za danie dość dietetyczne. 

Do procesu fermentacji wykorzystywane są bakterie , te same które wykorzystuje się do produkcji jogurtów. Bakterie te są bardzo cenione za zdolność wspomagania procesów trawienia i utrzymywania równowagi bakteryjnej w jelitach. A ponieważ przeciętny Koreańczyk spożywa ok. 18 kg kimchi rocznie, jest uznawane, jako jeden z czynników utrzymania zdrowia obywateli Korei.

Gdzie można znaleźć kimchi?

Popularność kimchi stale rośnie i tak naprawdę można to danie znaleźć w wielu sklepach spożywczych. Najlepiej je szukać w dziale produktów chłodniczych lub w pobliżu różnych marynat. Jeśli mamy dostęp do rynków prowadzonych przez Azjatów, to jest duża szansa, że uraczymy tam także kimchi. Z drugiej strony, wcale nie trzeba szukać - kimchi można wykonać samodzielnie w domu! Nie jest to trudne, nie wymaga wielu składników, a z pewnością lepiej wiedzieć, co się zjada.