Diety okiem dietetyka: Dieta dr Lutz’a

Ocena dietetyka: jest to dieta niskowęglowodanowa, a ograniczenie spożycia węglowodanów może być praktyce skutecznym sposobem na zmniejszenie masy ciała. Dieta ta jest mniej restrykcyjna niż inne popularne wcielenia diet typu low-carb, co może być postrzegane jako atut. Nie jest to sezonowa dieta, a sposób odżywiania „na całe życie”. Dla wielu osób również argumentem świadczącym na korzyść diety jest długowieczność jej autora dr Lutz’a.

Przeczytaj koniecznie:

Diety okiem dietetyka: Dieta 5 czynników

Niestety skoncentrowanie się jedynie na ilościowym udziale węglowodanów, który jest jasno ustalony dla wszystkich wydaje się średnio rozsądne. Ilościowy udział węglowodanów w diecie nie powinien być jedynym wskaźnikiem wartościującym. 

Reasumując: komponowanie niskowęglowodanowej diety powinno być starannie przemyślane tak by dieta nie była niedoborowa w żadne ważne dla naszego zdrowia składniki pokarmowe. Polecać więc raczej należy takie sposoby komponowania jadłospisu, które cechują się zindywidualizowanym podejściem. Co nie oznacza, że na diecie dr Lutz’a nie można schudnąć, potencjalnie – można, lepszym rozwiązaniem jest jednak bilansowanie diety w taki sposób by uwzględniała ona nasze indywidualne „właściwości”.

Przejdz do szczegółów i prezentacji diety