Lato to czas, gdy pomidory mają okazję dojrzeć w pełnym słońcu, dzięki czemu są najbardziej aromatyczne i smaczne. Pomidory dostępne są co prawda cały rok, jednak to latem możemy delektować się smakiem polskich pomidorów, podczas gdy te dostępne zimą pochodzą głównie z Hiszpanii. Pomidory to jedne z najbardziej popularnych warzyw w Polsce.
Jakie właściwości w sobie kryją? Czy ich jedzenie każdemu wyjdzie na zdrowie?
Pomidor jest rośliną jednoroczną. W naturalnych warunkach daje owoce latem. Pomidory dostępne są jednak cały rok. Pomidor tak naprawdę nie jest warzywem, a owocem. Powszechnie jednak, ze względu za sposób wykorzystania, uznawany jest za warzywo.
Pomidory trafiły do Europy w XV wieku, po tym jak Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo podejrzewano je o działanie trujące. Szybko jednak okazało się, że są to bardzo wartościowe i smaczne warzywa, które na stałe zagościły na europejskich stołach.
Pomidory pasują niemalże do każdego posiłku. Stanowią idealny dodatek do kanapek oraz sałatek, można przygotować na ich bazie sosy oraz zupy krem, mogą stanowić również składnik zapiekanek. Znajdziemy je w keczupie, soku pomidorowym, a także na pizzy.
Pomidory sprawdzają się również świetnie jako samodzielna przekąska
Warzywo to idealnie nadaje się dla osób na diecie. Pomidory dostarczają bowiem jedynie 17 kcal na 100 g. W aż 93% składają się z wody. Znajduje się w nich 3,8 g węglowodanów, z czego 1,2 g stanowi błonnik.
Pomidory to bogate źródło witaminy C. W 100 gramach tych czerwonych warzyw znajduje się aż 13,7 mg tej witaminy. Należy ona do przeciwutleniaczy chroniących między innymi przed procesem przedwczesnego starzenia się. Ponadto witamina C wspiera układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, sprzyja regeneracji tkanki łącznej.
Zawierają również znaczne ilości potasu. W 100 gramach pomidorów znajduje się około 237 mg tego pierwiastka. Potas reguluje ciśnienie krwi, pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju oraz warunkuje przewodnictwo nerwowe.
Podobnie jak inne czerwone warzywa, obfitują w beta karoten, który przekształcany jest w naszym organizmie do witaminy A. Wpływa na stan naszej skóry, wzrok oraz układ odpornościowy.
Mówiąc o pomidorach, trzeba zatrzymać się na chwilę przy ich bardzo ważnym składniku, a mowa o likopenie. Jest to jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy. Co ciekawe, obróbka termiczna pomidorów nie wpływa na obniżenie zawartości likopenu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Regularne przyjmowanie likopenu wraz z dietą może zmniejszać ryzyko rozwoju części chorób nowotworowych oraz pozwala zachować młodszy wygląd na dłużej. Ponadto dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Badania wykazują, że likopen przeciwdziała nowotworowi prostaty.
Kiedy pomidory mogą zaszkodzić?
Pomidory mogą uczulać. Z tego względu zaleca się by matki karmiące dzieci unikały ich w swojej diecie. Do diety dzieci powinny być natomiast wprowadzane stopniowo.
Zaliczane są do roślin psiankowatych. Z tego względu często zaleca się ich wyłączenie z diety lub ograniczenie przy chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy Hashimoto. Podobne zalecenia występują u pacjentów z dną moczanową.
Ostrożne powinny być również osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz ci, którzy cierpią z powody zgagi. Surowe pomidory, spożywane ze skórką, w której de facto znajduje się najwięcej wartości odżywczych, mogą podrażniać żołądek i powodować bóle brzucha, mdłości a także wymioty. W takim wypadku najlepiej jest spożywać pomidory obrane ze skórki. Najlepiej zrobić to po wcześniejszym sparzeniu pomidora wrzątkiem.
Czy pomidor jedzony ze świeżym ogórkiem może zaszkodzić?
Jedno z bardziej powszechnie popularnych stwierdzeń mówi, Że nie powinniśmy spożywać pomidorów w towarzystwie świeżego ogórka. Warto jednak wiedzieć, że w wyniku takiego połączenia nie wytwarzają się żadne szkodliwe substancje, które wpływają jakkolwiek na nasze zdrowie. Połączenie to jest niekorzystne ze względu na dostarczenie witaminy C, zawartej w pomidorach.
Świeże ogórki zawierają enzym (askorbinaza) rozkładający witaminę C. W związku z tym, jeśli połączymy w sałatce lub na kanapce pomidora razem ze świeżym ogórkiem, witamina C zawarta w pomidorze zostanie rozłożona przez enzym zawarty w ogórku. Koniec końców dostarczymy mniej witaminy C niż wtedy, gdybyśmy zjedli kanapkę jedynie z pomidorem. Działanie askorbinazy można ograniczyć dodając na przykład do połączenia pomidor + ogórek - oliwę z oliwek.
Pomidory występują w wielu odmianach
Powszechnie dostępne są pomidory gruntowe, pomidorki koktajlowe, pomidory malinowe, pomidory cherry, „bawole serce”, pomidory zielone. Te ostatnie zawierają solaninę, której spożycie w zbyt dużych ilościach może powodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W ciężkich przypadkach może dojść nawet do śpiączki, niewydolności krążenia oraz drgawek. Solanina ulega rozkładowi podczas obróbki cieplnej.
Podsumowanie
Pomidory to bardzo smaczne i wartościowe warzywa. Warto włączyć je do swojej diety, głównie ze względu na likopen oraz potas i witaminę C. Jednakże niekiedy może okazać się, że powodują reakcje alergiczne lub podrażniają żołądek.