Odżywianie podczas karmienia piersią
Urodziłaś – słyszysz wszędzie, że karmienie piersią to najlepszy wybór. Takie odżywianie jest szczególnie ważne dla dziecka w przedziale od 1 do 6 miesięcy, gdyż działa ochronnie na jego układ immunologiczny. I owszem, tak właśnie jest. Natomiast z powodu wielu mitów, młode mamy stresują się i bardzo często dzieje się tak, że tracą pokarm. Już w szpitalu usłyszeć można – nie jedz tego, nie jedz tamtego. Najlepiej wrzucać w siebie tylko chleb – oczywiście bezglutenowy, swojskie jajka oraz mięso gotowane na parze i suchą kaszę. Bo przecież każda nowa rzecz, która będzie obecna w naszej diecie, może źle wpłynąć na dziecko – będzie miało kolki, bóle brzucha i noc będzie jednym wielkim wyzwaniem. Dzięki takim „radom” wiele kobiet rezygnuje z karmienia dla wygody czy z obawy, że zrobi krzywdę dziecku. Natomiast warto zaznaczyć, że jeśli zdecydujemy się jednak karmić, to, co jemy w niewielkim stopniu, wpływa na skład pokarmu, natomiast wpływa bardzo na nasze samopoczucie, a także ogólną kondycję organizmu. Te czynniki są bardzo istotne w przypadku wszystkich, ale szczególnie w przypadku kobiet karmiących.
Warto nadmienić, iż niedobory w diecie podczas karmienia piersią odbijają się na składzie mleka dopiero w przypadku skrajnego wyniszczenia. Dlatego też przy nieprawidłowym żywieniu to nie skład i koncentracja składników w mleku ucierpią najbardziej, a organizm matki. Stąd nagonka, aby dbać o siebie, starać się, aby dieta była maksymalnie urozmaicona.
Istnieją takie składniki, których jakość zależy od sposobu odżywiania się matki. Należą do nich:
- jod – substancję tę dzieci otrzymują wraz z mlekiem matki, a to ile jej otrzymają, zależne jest od zapasów, które posiada organizm matki, a także przyjmowania produktów spożywczych bogatych w jod, a zaliczamy do nich przede wszystkim sól himalajską, a także owoce morza, mięso, ryby czy żurawinę
- cynk – podczas laktacji zwiększa się nieco zapotrzebowanie na tę substancję, a niski poziom cynku w organizmie matki karmiącej przekłada się na jego niski poziom w mleku. Dlatego warto wprowadzić do swojej diety wątróbkę, pestki dyni, czosnek, szpinak, czy kakao, a także mięso wołowe i wieprzowe
- selen – zarówno w czasie ciąży, jak i podczas karmienia piersią suplementacja tego składnika jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania systemu antyoksydacyjnego przyszłej matki i jej dziecka. W selen bogate są orzechy brazylijskie, jajka, kasza gryczana, a także kakao,
- tłuszcze - (proporcja kwasów tłuszczowych WNKT: NKT) około 80-85% kwasów tłuszczowych, które są spożywane przez karmiącą matkę, przekłada się na obecność oraz jakość kwasów tłuszczowych w jej mleku. Dlatego też warto zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu, jaki spożywa się podczas laktacji. Warto do swojej diety wprowadzić siemię lniane, oliwę z oliwek, orzechy, migdały oraz ryby i mięso, a także nasiona chia czy też awokado,
- witamina B12 – gdy matka ma jej niedobory, dzieci również wykazują niedobory tej witaminy. Jest to witamina, którą znajdziemy między innymi w jajkach, twarogach, wątróbce, czy amarantusie i komosie ryżowej,
- witamina B6 – stężenie witamin rozpuszczalnych w wodzie ma znaczenie i jest zależne od diety karmiącej mamy, witamina B6 między innymi podnosi odporność naszego organizmu, uczestnicząc w tworzeniu się przeciwciał. Witaminę tą znajdziemy w jajach, mięsie, rybach, a także w warzywach oraz orzechach włoskich i pestkach dyni,
- witamina B2 – również jest rozpuszczalna w wodzie, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz odpornościowego, znajdziemy ją w jajach, wątróbce, migdałach oraz roślinach strączkowych. Jej obecność w diecie jest istotna, gdy matka nie ma dostatecznych jej rezerw,
- witamina B3 – witamina, która jest również rozpuszczalna w wodzie, odpowiada za poprawne funkcjonowanie naszego układu nerwowego, a także uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych. Znajdziemy ją między innymi w makreli, jajach, wątróbce czy twarogu,
- witamina B5 – kolejna z witamin, która jest rozpuszczalna w wodzie, bierze udział w syntezie hormonów steroidowych, a także neuroprzekaźników oraz uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał, które są częścią układu odpornościowego. Witaminę tą znajdziemy w mięsie, śledziach, makreli, a także nabiale czy pełnoziarnistym pieczywie.
Natomiast stężenie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, w mniejszym stopniu jest zależne od odżywiania się karmiącej mamy, natomiast ich prawidłowy poziom jest bardzo istotny dla utrzymania prawidłowego zdrowia kobiety.
Ponadto, witaminy, takie jak:
- witamina C,
- witamina B1,
- kwas foliowy,
- biotyna,
- witamina D,
- witamina E,
są również potrzebne matce karmiącej, zależą od odżywiania tylko wtedy, gdy matka nie posiada ich dostatecznych rezerw. Dlatego też dieta zarówno podczas ciąży, jak i w okresie laktacji jest istotna, ale nawet niedożywiona kobieta potrafi wyprodukować pełnowartościowe mleko.