Kwas foliowy
Suplementacja kwasu foliowego podczas ciąży jest najważniejsza. Najlepiej rozpocząć ją kilka miesięcy przed ciążą i kontynuować do 12 tygodnia. Kwas foliowy jest niezbędny dla rozwijającego się płodu: zapobiega wadom cewy nerwowej, które powodują rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie), redukuje ryzyko porodu przedwczesnego i może mieć wpływ na poziom inteligencji. 600µg kwasu foliowego można znaleźć w 200 g wątroby wołowej lub 400 g szpinaku. Dobrym źródłem kwasu foliowego są też zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, pomidory, papryka i pomarańcze. Suplementacja kwasu jest często konieczna, gdyż dieta nie zawsze jest w stanie pokryć zwiększone zapotrzebowanie.
Kwasy tłuszczowe DHA
Najcenniejszym z kwasów tłuszczowych jest omega-3, który naturalnie występuje tylko w tłuszczu ryb morskich i owocach morza. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na rozwój dziecka, poziom intelektualny i odporność. Mogą zmniejszać zapadalność na alergie i choroby układu oddechowego. Chronią również przed poronieniem. W 100 g gotowanego śledzia jest 800 mg kwasów DHA. Jednak naturalne źródła kwasów mogą zawierać niebezpieczną dla płodu metylortęć, dlatego kobietom w ciąży zaleca się suplementację kwasów i unikanie skażonych ryb.
Jod
Niezbędny pierwiastek, który jest składnikiem hormonów tarczycy T3 i T4. Zapotrzebowanie na niego wzrasta w ciąży o ponad 50%. Zapobiega poronieniu i porodowi przedwczesnemu, wpływa na rozwój mózgu, umiejętność uczenia się, zapamiętywania i wspiera rozwój płuc. Niedobór jodu może doprowadzić do upośledzenia umysłowego. W ciąży zalecana jest suplementacja 150–200 μg dziennie.
Witamina D
Wpływa na rozwój mózgu, reguluje prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz stężenie wapnia i fosforu. Może również wpływać na dojrzewanie układu odpornościowego i oddechowego noworodków. Zmniejsza ryzyko cukrzycy i niskiej masy urodzeniowej. Jest mało obecna w produktach spożywczych, dlatego kobietom w ciąży zaleca się suplementację 2000 μg dziennie.
Żelazo
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w okresie ciąży i odgrywa dużą rolę w rozwoju dziecka. Odpowiedni poziom zapobiega anemii, bardzo często występującej u kobiet ciężarnych. Najlepiej przyswajalne żelazo można znaleźć w mięsie, żółtkach oraz w wątróbce, której nieduża ilość zalecana jest w ciąży. Warto pamiętać, że wchłanianie utrudnia kawa oraz herbata, a obecność produktów bogatych w witaminę C pomaga w przyswajaniu pierwiastka.