Przerywany post jest dość popularnym stylem odżywiania się wśród sportowców lub osób chcących poprawić różne parametry zdrowotne. Jest to schemat odżywiania się, w którym przechodzi się naprzemiennie przez okresy jedzenia i postu.
Schematy są różne - najczęściej post trwa 14 - 16 godzin, a przez resztę dnia spożywane jest całe zapotrzebowanie kaloryczne, innym razem wybiera się np. jeden dzień w tygodniu i wtedy post trwa 24 godziny.
Mądrze stosowana metoda może zapewnić wiele korzyści, nie tylko tych związanych z utratą masy ciała i tkanki tłuszczowej.
Poznaj korzyści wynikające ze stosowania przerywanego postu!
Wspomaganie utraty wagi
Utrata wagi to jeden z najczęstszych powodów, dla których ludzie decydują się na wybór tej metody. Badania pokazują, że krótkotrwały post może zwiększyć tempo metabolizmu o 4 - 14%, a to pozwala spalić w ciągu dnia znacznie więcej kalorii.
Ponadto kontrolowany post ułatwia rozkład tkanki tłuszczowej poprzez niższy poziom insuliny oraz wyższy poziom innych hormonów. Skutkuje to zużyciem większej ilości tłuszczu do napędzania czynności wykonywanych przez organizm.
Po kiepskiej diecie przejście do trybu optymalnego wykorzystania/spalania tłuszczu zajmuje kilka tygodni. Warto jednak poczekać, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że zmniejszy się apetyt na niezdrowe jedzenie i produkty bogate w cukier. Znacznie łatwiej jest wówczas utrzymać zdrową dietę. Co więcej, nie wymaga dużej redukcji kalorii, zatem istnieje mniejsze ryzyko utraty tkanki mięśniowej, która odpowiada za jędrność sylwetki.
Poprawa wrażliwości na insulinę
Rozwój insulinoopornośćci jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do cukrzycy, chorób serca i raka, co czyni ją dość sporym problemem zdrowotnym. Mając to na uwadze, post przerywany jest niesamowitym narzędziem do poprawy wrażliwości na insulinę i leptynę, tj. sprawienia że komórki efektywniej pobierają glukozę z krwi. Przerywany post może pomóc zmniejszyć poziom glukozy we krwi, jednocześnie zwiększając wrażliwość na insulinę u osób, u których zdiagnozowano cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.
Insulinooporność to stan, w którym organizm wytwarza insulinę, ale nie jest w stanie jej efektywnie wykorzystać. Prowadzi to do gromadzenia się tłuszczu w tkankach, które nie są przeznaczone do jego magazynowania, oraz niepożądanego odkładania się glukozy we krwi.
Podczas postu ciało nie ma innego wyjścia, jak tylko spalać nadmiarowy tłuszcz, aby uzyskać paliwo potrzebne do normalnego funkcjonowania komórek. Powoduje to znaczne zmniejszenie ilości lipidów w mięśniach i wątrobie, sprawiając że komórki te są bardziej wrażliwe na insulinę.
Post pomaga przejść do zdrowego stylu odżywiania się
Grelina to hormon wytwarzana przez żołądek, jelito cienkie, trzustkę i mózg. Najważniejsze role greliny w organizmie to: pobudzanie apetytu, zwiększenie spożycia pokarmu i wspomaganie magazynowania tłuszczu.
Zasadniczo ten hormon mówi naszemu organizmowi, kiedy nadszedł czas na jedzenie. Osoby z zaburzeniami wzorców żywieniowych cierpią z powodu niezrównoważonej produkcji tego niezbędnego hormonu. Jeśli jesz zbyt często lub zbyt dużo przez dłuższy czas, tracisz zdolność rozróżniania prawdziwego głodu od samej ochoty na zjedzenie czegoś. W takiej sytuacji post można zastosować w celu przywrócenia funkcji greliny i ograniczenia spożycia kalorii, biorąc pod uwagę plan posiłków i liczbę kalorii. Jeśli koncentrujesz się na jedzeniu tylko wtedy, gdy jesteś naprawdę głodny, wówczas rzadziej się przejadasz. Dzięki ustalonym godzinom posiłków unikasz także jedzenia emocjonalnego.
Poprawa funkcjonowania mózgu
Post może zoptymalizować funkcjonowanie mózgu na kilka sposobów. Przede wszystkim wspiera proces zwany autofagią, czyli oczyszczanie komórkowe. Pomaga on komórkom pozbyć się wszystkich uszkodzonych cząsteczek. Organizm w ten sposób się odtruwa i regeneruje, co pozwala na optymalne funkcjonowanie wszystkich tkanek.
Post może także zwiększyć poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), jednego z najważniejszych neurotrofin, jeśli chodzi o stymulację i pracę mózgu. BDNF ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania śmierci istniejących komórek mózgowych, wspierając wzrost nowych neuronów i synaps oraz wzmacniając funkcje poznawcze. Zwiększona sygnalizacja BDNF poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego i regulację poziomu glukozy we krwi. Z kolei niskie poziomy BDNF są powiązane ze słabym rozwojem neuronalnym, chorobą Alzheimera, dysfunkcją neuroprzekaźników, zaburzeniami psychiatrycznymi, takimi jak depresja kliniczna i schizofrenia, oraz przyspieszonym starzeniem się. Należy jednak pamiętać, że uzyskanie podwyższonego poziomu BDNF poprzez post będzie wymagało stałego wysiłku przez dłuższy okres.
Mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę lub pomagając w odwróceniu stanu przedcukrzycowego, post sprzyja również zdrowiu serca. Jednak regularny post poprawia również sposób, w jaki organizm metabolizuje cholesterol, skutkując obniżeniem poziomu złego cholesterolu i podwyższeniem poziomu dobrego cholesterolu w organizmie.
Podsumowanie
Sam post, czy też przerywany post, niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jest to dość popularny sposób odżywiania się, który wymaga nieco samodyscypliny. Oczywiście nie każdemu będzie on odpowiadał. Jeśli wolisz jeść regularne posiłki w ciągu całego dnia, bo wtedy lepiej się czujesz i funkcjonujesz, to jak najbardziej możesz przy tym zostać. Dla sylwetki i redukcji wagi kluczowe jest obniżenie ilości spożywanych kalorii, jednak przerywany post i skrócenie tzw. okna (czas, w którym spożywamy wszystkie posiłki) oferuje kolejne wartości dla poprawy parametrów zdrowotnych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.