Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Babka płesznik - naturalna witalność

Babka płesznik - naturalna witalność
Babka płesznik, inaczej babka śródziemnomorska lub pchlica, jest gatunkiem rośliny z rodziny babkowatych. Swoją nazwę zawdzięcza pochodzeniu z okolic Morza Śródziemnego, gdzie przypisywane są jej bardzo ciekawe właściwości. Przeanalizuję w tym artykule jej skład i to jak wpływa na nasz organizm, aby każdy mógł wyciągnąć wnioski, czy naprawdę warto ją wprowadzić do diety.

Skład

Babka śródziemnomorska zastosowaniem, wyglądem i składem przypomina siemię lniane.  Z wartości odżywczych zawiera głównie węglowodany w postaci błonnika, które stanowią aż 68 g w 100 g produktu. Stawia to tę roślinę na pierwszym miejscu w szeregu wszystkich źródeł błonnika.  

Główną cechą babki po kontakcie z wodą jest wydzielanie specyficznego śluzu, który posiada liczne prozdrowotne właściwości. Śluz znajdujący się wewnątrz łupiny stanowi około 10-12% ziaren. W skład jego wchodzą przede wszystkim rozpuszczalne frakcje węglowodanów: ksyloza, galaktoza, arabinoza i kwas glukuronowy. Nieznaczne ilości białka i tłuszczów, w postaci kwasów tłuszczowych, takich, jak: linolowy, oleinowy, palmitynowy. Zawiera on pewne ilości steroli roślinnych oraz flawonoidy. Można wyróżnić również różnego rodzaju kwasy, takie jak pochodne kwasów genipozydowego, epiloganinowego, arboreskozydowego, garbozydu, kataptolu, aukubiny oraz fenyloetanoidy.

Wspomaganie pracy układu trawiennego

Z uwagi na wysoką zawartość błonnika i obecność śluzu w nasionach, babka płesznik jest szczególną rośliną pod względem usprawniania funkcjonowania układu trawiennego. Zwrócić na nią uwagę powinny osoby cierpiące na zaparcia i wzdęcia, zespół wrażliwego jelita, jak również chorujące na wrzody żołądka czy hemoroidy. Wydzielany śluz zwiększa lepkość treści pokarmowej w jelitach, co w znacznym stopniu pomaga w poprawie perystaltyki jelit i regularnym wypróżnianiu. Wydzielany śluz łagodzi podrażnienia ścian jelita, działając przeciwzapalnie i pozwalając na jego prawidłową pracę oraz regenerację.

Działanie przeciwnowotworowe

Wydzielany z nasion babki płesznik śluz, działając przeciwzapalnie na ściany jelit, szczególnie grubego, w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów tego organu. Roślina ta zawiera również związek o nazwie flawonoid-7-0-b-glikozyd luteoliny, który według przeprowadzanych badań posiada właściwości hamujące rozwój nowotworu jelita grubego, nerek, piersi i skóry. Luteolina posiada również potwierdzony, pozytywny wpływ na wątrobę, regulację cholesterolu i właściwości przeciwalergiczne.

Zastosowanie

Dość istotne jest to, aby nie poddawać nasion babki płesznik obróbce cieplnej. Pod wpływem wysokiej temperatury traci ona częściowo swoje właściwości. Stosować można nasiona, około 3-4 łyżeczki, dodając je w różny sposób do posiłków, np. jogurtów, sosów czy płatków zbożowych, posypując posiłek. Inną możliwością jest zalanie nasion wodą o temperaturze pokojowej i odczekanie do momentu wydzielenia się śluzu.

Podsumowanie

Babka płesznik jest rośliną wartą uwagi, szczególnie przez osoby z problemami trawiennymi lub mające ograniczone ilości błonnika w diecie (dieta low carb). Nie jest ona droga, więc jak najbardziej można w takich sytuacjach wprowadzić ją do diety.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę