Babka płesznik, inaczej babka śródziemnomorska lub pchlica, jest gatunkiem rośliny z rodziny babkowatych. Swoją nazwę zawdzięcza pochodzeniu z okolic Morza Śródziemnego, gdzie przypisywane są jej bardzo ciekawe właściwości. Przeanalizuję w tym artykule jej skład i to jak wpływa na nasz organizm, aby każdy mógł wyciągnąć wnioski, czy naprawdę warto ją wprowadzić do diety.
Skład
Babka śródziemnomorska zastosowaniem, wyglądem i składem przypomina siemię lniane. Z wartości odżywczych zawiera głównie węglowodany w postaci błonnika, które stanowią aż 68 g w 100 g produktu. Stawia to tę roślinę na pierwszym miejscu w szeregu wszystkich źródeł błonnika.
Główną cechą babki po kontakcie z wodą jest wydzielanie specyficznego śluzu, który posiada liczne prozdrowotne właściwości. Śluz znajdujący się wewnątrz łupiny stanowi około 10-12% ziaren. W skład jego wchodzą przede wszystkim rozpuszczalne frakcje węglowodanów: ksyloza, galaktoza, arabinoza i kwas glukuronowy. Nieznaczne ilości białka i tłuszczów, w postaci kwasów tłuszczowych, takich, jak: linolowy, oleinowy, palmitynowy. Zawiera on pewne ilości steroli roślinnych oraz flawonoidy. Można wyróżnić również różnego rodzaju kwasy, takie jak pochodne kwasów genipozydowego, epiloganinowego, arboreskozydowego, garbozydu, kataptolu, aukubiny oraz fenyloetanoidy.
Wspomaganie pracy układu trawiennego
Z uwagi na wysoką zawartość błonnika i obecność śluzu w nasionach, babka płesznik jest szczególną rośliną pod względem usprawniania funkcjonowania układu trawiennego. Zwrócić na nią uwagę powinny osoby cierpiące na zaparcia i wzdęcia, zespół wrażliwego jelita, jak również chorujące na wrzody żołądka czy hemoroidy. Wydzielany śluz zwiększa lepkość treści pokarmowej w jelitach, co w znacznym stopniu pomaga w poprawie perystaltyki jelit i regularnym wypróżnianiu. Wydzielany śluz łagodzi podrażnienia ścian jelita, działając przeciwzapalnie i pozwalając na jego prawidłową pracę oraz regenerację.
Działanie przeciwnowotworowe
Wydzielany z nasion babki płesznik śluz, działając przeciwzapalnie na ściany jelit, szczególnie grubego, w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów tego organu. Roślina ta zawiera również związek o nazwie flawonoid-7-0-b-glikozyd luteoliny, który według przeprowadzanych badań posiada właściwości hamujące rozwój nowotworu jelita grubego, nerek, piersi i skóry. Luteolina posiada również potwierdzony, pozytywny wpływ na wątrobę, regulację cholesterolu i właściwości przeciwalergiczne.
Zastosowanie
Dość istotne jest to, aby nie poddawać nasion babki płesznik obróbce cieplnej. Pod wpływem wysokiej temperatury traci ona częściowo swoje właściwości. Stosować można nasiona, około 3-4 łyżeczki, dodając je w różny sposób do posiłków, np. jogurtów, sosów czy płatków zbożowych, posypując posiłek. Inną możliwością jest zalanie nasion wodą o temperaturze pokojowej i odczekanie do momentu wydzielenia się śluzu.
Podsumowanie
Babka płesznik jest rośliną wartą uwagi, szczególnie przez osoby z problemami trawiennymi lub mające ograniczone ilości błonnika w diecie (dieta low carb). Nie jest ona droga, więc jak najbardziej można w takich sytuacjach wprowadzić ją do diety.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.